Aksamitna kuchnia serowa na słodko i wytrawnie. Zobacz przepisy!

Camembert w miodzie, z figami, żurawiną i aronią
Camembert w miodzie, z figami, żurawiną i aronią
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy bazujące na serach pleśniowych. Co powiecie na camembert w chrupiącym karmelu i młodych laskowych, camembert w miodzie, z figami, żurawiną i aronią, krem z kukurydzy z serem, śliwkami i suszoną szynką, gorące buraki z pieca, pomelo, granat, ser kozi. Na deser Andrzej proponuje drożdżowe z gruszką, serem, szpinakiem i szałwią. Pycha!

Camembert w chrupiącym karmelu i młodych laskowych

Składniki:

4szt. ser camembert President

400g cukier drobny

Sok z 2 cytryn

Młode orzechy laskowe

Przygotowanie:

Camembert umieszczamy na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do temp.160 stopni na kilka minut. Cukier wrzucamy do rondla, podlewamy niedużą ilością wody, dodajemy sok z cytryny,

w przypadku kiedy cytryny są duże wystarczy 1 sztuka. Gotujemy do momentu aż cukier nam się rozpuści, zmieni kolor na lekko złoty. Wyjmujemy ser z piekarnika, zalewamy równomiernie karmelem i posypujemy orzechami. Podajemy po lekkim przestudzeniu.

Camembert w miodzie, z figami, żurawiną i aronią

Składniki:

4szt. camembert President

300ml miód akacjowy

4szt figi świeże

100g aronia

100g żurawina

Bagietka rustykalna

Masło klarowane do smażenia

Sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Bagietkę rwiemy na potęgę i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor, posypując delikatnie solą. Z krążka sera ścinamy wierzch z jednej strony i umieszczamy w pergaminie, obok figi przekrojone na połówki. Wstawiamy do piekarnika i podgrzewamy aż środek stanie się niemalże rozpuszczony. Miód podgrzewamy na patelni dodajemy aronię, żurawinę, ser wyjmujemy i układamy w pergaminie na talerzu, polewamy miodem z owocami, kładziemy figi, grzanki i posypujemy czarnym pieprzem.

Krem z kukurydzy z serem, śliwkami i suszoną szynką

Składniki:

500g kukurydza ziarno

Włoszczyzna

3-4 skrzydełka z kurczaka

250g Ser mascarpone

250ml mleko

Przygotowanie:

Z włoszczyzny, skrzydełek przygotowujemy delikatny bulion, doprawiamy pieprzem, solą, zielem angielskim, liściem laurowym. Kukurydzę parzymy w gotującym mleku i miksujemy razem na krem.

Do zmiksowanej dodajemy bulion dla odpowiedniej konsystencji i ser mascarpone.

20szt śliwka węgierka

Ser Snach a la Francaise President

Kilka plasterków szynki dojrzewającej

Szynkę kroimy w cienkie paski i wypiekamy na chrupiąco w piekarniku. Śliwki pozbawiamy pestek, układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy miodem, posypujemy czarnym pieprzem i układamy na wierzch plasterki sera. Wstawiamy do zapieczenia. Podsmażone śliwki z serem układamy na środku talerza, wokół wylewamy zupę kremową i posypujemy chrupiącymi paskami szynki. Dekorujemy koperkiem.

Gorące buraki z pieca, pomelo, granat, ser kozi

Składniki:

Ser kozi President

3-4 buraki podłużne

Miód wielokwiatowy

1 pomelo

Czarna porzeczka.

Orzechy włoskie

Werbena

Masło klarowane

Sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Buraka obieramy, układamy na blaszce, skrapiamy stopionym masłem, miodem, solą pieprzem.

Przykrywamy folią i pieczemy około 40 minut. Orzechy chwilę smażymy na patelni, dodajemy miód,

sok z cytryny i liście werbeny. Na upieczonego buraka wykładamy plasterki sera koziego, wykładamy na wierzch orzechy w miodzie, cząstki pomelo i czarną porzeczkę. Porzeczka może być mrożona i powinna mieć swoją naturalną kwasowość, która będzie bardzo dobrze kontrastować z delikatnością sera, słodkimi orzechami i soczystym burakiem.

Drożdżowe z gruszką, serem, szpinakiem i szałwią

Składniki:

700g mąka

Ok.400ml woda ciepła

1 łyżka miód

2 łyżki oliwa

Sól

70g drożdże

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięta przekładamy na blaszkę i odważnie skrapiamy oliwą, przekładamy na drugą stronę.

8 szt gruszki

4 szt ser brie z oliwkami President

Szałwia świeża

Oliwa

Ocet jabłkowy

Miód

Szpinak baby

4 gruszki kroimy na plastry i układamy na cieście. Skrapiamy wszystko miodem, oliwą, posypujemy czarnym pieprzem i wypiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 220. Pozostałe gruszki smażymy na patelni z dodatkiem miodu, dodajemy sok z cytryny. Szałwię miksujemy z oliwą, octem i miodem. Miksujemy. Na gorące jeszcze ciasto z gruszką układamy porcje sera brie, mus gruszkowy i skrapiamy oliwą z szałwią. Na wierzch kładziemy szpinak.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości