W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy bazujące na serach pleśniowych. Co powiecie na camembert w chrupiącym karmelu i młodych laskowych, camembert w miodzie, z figami, żurawiną i aronią, krem z kukurydzy z serem, śliwkami i suszoną szynką, gorące buraki z pieca, pomelo, granat, ser kozi. Na deser Andrzej proponuje drożdżowe z gruszką, serem, szpinakiem i szałwią. Pycha! Camembert w chrupiącym karmelu i młodych laskowych
Składniki:
4szt. ser camembert President
400g cukier drobny
Sok z 2 cytryn
Młode orzechy laskowe
Przygotowanie:
Camembert umieszczamy na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do temp.160 stopni na kilka minut. Cukier wrzucamy do rondla, podlewamy niedużą ilością wody, dodajemy sok z cytryny,
w przypadku kiedy cytryny są duże wystarczy 1 sztuka. Gotujemy do momentu aż cukier nam się rozpuści, zmieni kolor na lekko złoty. Wyjmujemy ser z piekarnika, zalewamy równomiernie karmelem i posypujemy orzechami. Podajemy po lekkim przestudzeniu.
Camembert w miodzie, z figami, żurawiną i aronią
Składniki:
4szt. camembert President
300ml miód akacjowy
4szt figi świeże
100g aronia
100g żurawina
Bagietka rustykalna
Masło klarowane do smażenia
Sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Bagietkę rwiemy na potęgę i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor, posypując delikatnie solą. Z krążka sera ścinamy wierzch z jednej strony i umieszczamy w pergaminie, obok figi przekrojone na połówki. Wstawiamy do piekarnika i podgrzewamy aż środek stanie się niemalże rozpuszczony. Miód podgrzewamy na patelni dodajemy aronię, żurawinę, ser wyjmujemy i układamy w pergaminie na talerzu, polewamy miodem z owocami, kładziemy figi, grzanki i posypujemy czarnym pieprzem.
Krem z kukurydzy z serem, śliwkami i suszoną szynką
Składniki:
500g kukurydza ziarno
Włoszczyzna
3-4 skrzydełka z kurczaka
250g Ser mascarpone
250ml mleko
Przygotowanie:
Z włoszczyzny, skrzydełek przygotowujemy delikatny bulion, doprawiamy pieprzem, solą, zielem angielskim, liściem laurowym. Kukurydzę parzymy w gotującym mleku i miksujemy razem na krem.
Do zmiksowanej dodajemy bulion dla odpowiedniej konsystencji i ser mascarpone.
20szt śliwka węgierka
Ser Snach a la Francaise President
Kilka plasterków szynki dojrzewającej
Szynkę kroimy w cienkie paski i wypiekamy na chrupiąco w piekarniku. Śliwki pozbawiamy pestek, układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy miodem, posypujemy czarnym pieprzem i układamy na wierzch plasterki sera. Wstawiamy do zapieczenia. Podsmażone śliwki z serem układamy na środku talerza, wokół wylewamy zupę kremową i posypujemy chrupiącymi paskami szynki. Dekorujemy koperkiem.
Gorące buraki z pieca, pomelo, granat, ser kozi
Składniki:
Ser kozi President
3-4 buraki podłużne
Miód wielokwiatowy
1 pomelo
Czarna porzeczka.
Orzechy włoskie
Werbena
Masło klarowane
Sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Buraka obieramy, układamy na blaszce, skrapiamy stopionym masłem, miodem, solą pieprzem.
Przykrywamy folią i pieczemy około 40 minut. Orzechy chwilę smażymy na patelni, dodajemy miód,
sok z cytryny i liście werbeny. Na upieczonego buraka wykładamy plasterki sera koziego, wykładamy na wierzch orzechy w miodzie, cząstki pomelo i czarną porzeczkę. Porzeczka może być mrożona i powinna mieć swoją naturalną kwasowość, która będzie bardzo dobrze kontrastować z delikatnością sera, słodkimi orzechami i soczystym burakiem.
Drożdżowe z gruszką, serem, szpinakiem i szałwią
Składniki:
700g mąka
Ok.400ml woda ciepła
1 łyżka miód
2 łyżki oliwa
Sól
70g drożdże
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięta przekładamy na blaszkę i odważnie skrapiamy oliwą, przekładamy na drugą stronę.
8 szt gruszki
4 szt ser brie z oliwkami President
Szałwia świeża
Oliwa
Ocet jabłkowy
Miód
Szpinak baby
4 gruszki kroimy na plastry i układamy na cieście. Skrapiamy wszystko miodem, oliwą, posypujemy czarnym pieprzem i wypiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 220. Pozostałe gruszki smażymy na patelni z dodatkiem miodu, dodajemy sok z cytryny. Szałwię miksujemy z oliwą, octem i miodem. Miksujemy. Na gorące jeszcze ciasto z gruszką układamy porcje sera brie, mus gruszkowy i skrapiamy oliwą z szałwią. Na wierzch kładziemy szpinak.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"