W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy bazujące na serach pleśniowych. Co powiecie na camembert w chrupiącym karmelu i młodych laskowych, camembert w miodzie, z figami, żurawiną i aronią, krem z kukurydzy z serem, śliwkami i suszoną szynką, gorące buraki z pieca, pomelo, granat, ser kozi. Na deser Andrzej proponuje drożdżowe z gruszką, serem, szpinakiem i szałwią. Pycha! Camembert w chrupiącym karmelu i młodych laskowych
Składniki:
4szt. ser camembert President
400g cukier drobny
Sok z 2 cytryn
Młode orzechy laskowe
Przygotowanie:
Camembert umieszczamy na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do temp.160 stopni na kilka minut. Cukier wrzucamy do rondla, podlewamy niedużą ilością wody, dodajemy sok z cytryny,
w przypadku kiedy cytryny są duże wystarczy 1 sztuka. Gotujemy do momentu aż cukier nam się rozpuści, zmieni kolor na lekko złoty. Wyjmujemy ser z piekarnika, zalewamy równomiernie karmelem i posypujemy orzechami. Podajemy po lekkim przestudzeniu.
Camembert w miodzie, z figami, żurawiną i aronią
Składniki:
4szt. camembert President
300ml miód akacjowy
4szt figi świeże
100g aronia
100g żurawina
Bagietka rustykalna
Masło klarowane do smażenia
Sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Bagietkę rwiemy na potęgę i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor, posypując delikatnie solą. Z krążka sera ścinamy wierzch z jednej strony i umieszczamy w pergaminie, obok figi przekrojone na połówki. Wstawiamy do piekarnika i podgrzewamy aż środek stanie się niemalże rozpuszczony. Miód podgrzewamy na patelni dodajemy aronię, żurawinę, ser wyjmujemy i układamy w pergaminie na talerzu, polewamy miodem z owocami, kładziemy figi, grzanki i posypujemy czarnym pieprzem.
Krem z kukurydzy z serem, śliwkami i suszoną szynką
Składniki:
500g kukurydza ziarno
Włoszczyzna
3-4 skrzydełka z kurczaka
250g Ser mascarpone
250ml mleko
Przygotowanie:
Z włoszczyzny, skrzydełek przygotowujemy delikatny bulion, doprawiamy pieprzem, solą, zielem angielskim, liściem laurowym. Kukurydzę parzymy w gotującym mleku i miksujemy razem na krem.
Do zmiksowanej dodajemy bulion dla odpowiedniej konsystencji i ser mascarpone.
20szt śliwka węgierka
Ser Snach a la Francaise President
Kilka plasterków szynki dojrzewającej
Szynkę kroimy w cienkie paski i wypiekamy na chrupiąco w piekarniku. Śliwki pozbawiamy pestek, układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy miodem, posypujemy czarnym pieprzem i układamy na wierzch plasterki sera. Wstawiamy do zapieczenia. Podsmażone śliwki z serem układamy na środku talerza, wokół wylewamy zupę kremową i posypujemy chrupiącymi paskami szynki. Dekorujemy koperkiem.
Gorące buraki z pieca, pomelo, granat, ser kozi
Składniki:
Ser kozi President
3-4 buraki podłużne
Miód wielokwiatowy
1 pomelo
Czarna porzeczka.
Orzechy włoskie
Werbena
Masło klarowane
Sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Buraka obieramy, układamy na blaszce, skrapiamy stopionym masłem, miodem, solą pieprzem.
Przykrywamy folią i pieczemy około 40 minut. Orzechy chwilę smażymy na patelni, dodajemy miód,
sok z cytryny i liście werbeny. Na upieczonego buraka wykładamy plasterki sera koziego, wykładamy na wierzch orzechy w miodzie, cząstki pomelo i czarną porzeczkę. Porzeczka może być mrożona i powinna mieć swoją naturalną kwasowość, która będzie bardzo dobrze kontrastować z delikatnością sera, słodkimi orzechami i soczystym burakiem.
Drożdżowe z gruszką, serem, szpinakiem i szałwią
Składniki:
700g mąka
Ok.400ml woda ciepła
1 łyżka miód
2 łyżki oliwa
Sól
70g drożdże
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięta przekładamy na blaszkę i odważnie skrapiamy oliwą, przekładamy na drugą stronę.
8 szt gruszki
4 szt ser brie z oliwkami President
Szałwia świeża
Oliwa
Ocet jabłkowy
Miód
Szpinak baby
4 gruszki kroimy na plastry i układamy na cieście. Skrapiamy wszystko miodem, oliwą, posypujemy czarnym pieprzem i wypiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 220. Pozostałe gruszki smażymy na patelni z dodatkiem miodu, dodajemy sok z cytryny. Szałwię miksujemy z oliwą, octem i miodem. Miksujemy. Na gorące jeszcze ciasto z gruszką układamy porcje sera brie, mus gruszkowy i skrapiamy oliwą z szałwią. Na wierzch kładziemy szpinak.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Styl życiaPokazuje na zdjęciach, jak wygląda stres. "Reakcja człowieka na sytuację, która go przerasta"
PozytywkiPozytywki Dzień Dobry TVN za marzec 2024. Weź udział w głosowaniu
NewsyMartyna z "MasterChef Nastolatki" jest poważnie chora. Trafiła do szpitala
Gorące tematyDubaj pod wodą. Na lotnisku i ulicach rozegrały się dantejskie sceny
Związki i seksCo to jest socjoseksualność? "Pod spodem jest prawdopodobnie nieszczęśliwa i samotna osoba"
GwiazdyŁukasz Orbitowski zmierzył się z Małgorzatą Rozenek-Majdan. Co musieli zrobić? "Czujesz fizyczny ból"
GwiazdyTen test wiedzy pokonał dziewczyny z "Hotelu Paradise". A jak ty sobie poradzisz?
Moda i UrodaChcesz wygładzić zmarszczki i ujędrnić skórę twarzy? Sprawdź, który kolagen zacząć suplementować
ParentingZdradza sekrety córki jej ojcu. Psycholog: "To może mieć długofalowe konsekwencje"
HobbyKultowa gra powraca w nowej odsłonie. Mistrz Scrabble zdradza "najdroższe słowo"
Przepisy kulinarne"Wymarzony Szkolny Obiad". Poznaj przepisy na dania, które pokocha każdy uczeń
PodróżeMieszka w slumsach i marzy, by odmienić los rodziny. "Wiem, że mogę to zrobić, tańcząc w balecie"
GwiazdyMałgorzata Rozenek-Majdan wskoczyła do wanny pełnej lodu: "Nie wypada tego nie zrobić"
Zdrowe odżywianieOmegamania – poznaj kwasy Omega-3! Jak wspierają zdrowie?
Przepisy kulinarneJak zrobić pizzę idealną? Swój sekret zdradził uczestnikom "MasterChef Nastolatki" mistrz pizzy Valerio Valle
GwiazdyJak koledzy ze studiów postrzegają Oliwię Bieniuk?
Parenting13-osobowa rodzina Clarke jest już w Tajlandii. To nie koniec ich dalekich podróży
Przepisy Darii ŁadochyZacznij dzień słodkim, zdrowym śniadaniem. Poznaj dodające energii dania według Darii Ładochy
Sposób na wnętrze"Sposób na wnętrze": Mural, sztukateria i obrotowe lamele. Modny i przytulny salon w jeden dzień
ParentingMefedron na wyciągnięcie ręki. Jak poznać uzależnienie u dziecka? Czat z ekspertem
GwiazdyKim jest zwycięzca "Czas na Show. Drag Me Out"? To mistrz świata i mąż znanej aktorki
ZwierzętaCzy można wejść do restauracji lub baru z psem? GIS przypomina
PogodaPogoda na weekend. Termometry mogą wskazać nawet 27 kresek
ZdrowieEfekt placebo wciąż wykorzystuje się w medycynie. Na czym polega?
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
Styl życiaZnamy finalistów XV edycji konkursu Sukcesu Pisanego Szminką
Styl życia"Przypalone ciasto warto wytrzeć tarką"
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
Gorące tematyPył znad Sahary powrócił do Polski. Dla tej grupy osób jest szczególnie groźny
GwiazdyKolejny sukces Taylor Swift. 34-latka debiutuje na liście światowych miliarderów
Moda i UrodaNajlepsze podkłady na lato 2024. Czym się kierować, wybierając ten kosmetyk?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Styl życiaSą bliźniaczkami syjamskimi, lecz mają inną orientację. Jak wygląda ich życie seksualne?
GwiazdyKuba Wesołowski znów zostanie tatą. Żona aktora pochwaliła się ciążowym brzuszkiem
DzieckoUniwersalne motywy na maturę z polskiego. Poznaj najpopularniejsze motywy literackie i zrób sobie powtórkę
NewsyIn vitro w Polsce: Ministerstwo Zdrowia przedstawia szczegóły programu. "Przywracamy nadzieję"
NewsyGdzie jest burza teraz? Radar burz NA ŻYWO
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
ParentingMama lekarz mówi na co nie pozwala dzieciom w domu. "Nie ma mowy"
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Zdrowe odżywianieGruszki to idealny owoc dla zmagających się z tą chorobą. Sprawdź, dlaczego