W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy bazujące na serach pleśniowych. Co powiecie na camembert w chrupiącym karmelu i młodych laskowych, camembert w miodzie, z figami, żurawiną i aronią, krem z kukurydzy z serem, śliwkami i suszoną szynką, gorące buraki z pieca, pomelo, granat, ser kozi. Na deser Andrzej proponuje drożdżowe z gruszką, serem, szpinakiem i szałwią. Pycha!

Camembert w chrupiącym karmelu i młodych laskowych

Składniki:
4szt. ser camembert President
400g cukier drobny
Sok z 2 cytryn
Młode orzechy laskowe

Przygotowanie:
Camembert umieszczamy na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do temp.160 stopni na kilka minut. Cukier wrzucamy do rondla, podlewamy niedużą ilością wody, dodajemy sok z cytryny,
w przypadku kiedy cytryny są duże wystarczy 1 sztuka. Gotujemy do momentu aż cukier nam się rozpuści, zmieni kolor na lekko złoty. Wyjmujemy ser z piekarnika, zalewamy równomiernie karmelem i posypujemy orzechami. Podajemy po lekkim przestudzeniu.

Camembert w miodzie, z figami, żurawiną i aronią

Składniki:
4szt. camembert President
300ml miód akacjowy
4szt figi świeże
100g aronia
100g żurawina
Bagietka rustykalna
Masło klarowane do smażenia
Sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Bagietkę rwiemy na potęgę i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor, posypując delikatnie solą. Z krążka sera ścinamy wierzch z jednej strony i umieszczamy w pergaminie, obok figi przekrojone na połówki. Wstawiamy do piekarnika i podgrzewamy aż środek stanie się niemalże rozpuszczony. Miód podgrzewamy na patelni dodajemy aronię, żurawinę, ser wyjmujemy i układamy w pergaminie na talerzu, polewamy miodem z owocami, kładziemy figi, grzanki i posypujemy czarnym pieprzem.

Krem z kukurydzy z serem, śliwkami i suszoną szynką

Składniki:
500g kukurydza ziarno
Włoszczyzna
3-4 skrzydełka z kurczaka
250g Ser mascarpone
250ml mleko

Przygotowanie:
Z włoszczyzny, skrzydełek przygotowujemy delikatny bulion, doprawiamy pieprzem, solą, zielem angielskim, liściem laurowym. Kukurydzę parzymy w gotującym mleku i miksujemy razem na krem.
Do zmiksowanej dodajemy bulion dla odpowiedniej konsystencji i ser mascarpone.

20szt śliwka węgierka
Ser Snach a la Francaise President
Kilka plasterków szynki dojrzewającej

Szynkę kroimy w cienkie paski i wypiekamy na chrupiąco w piekarniku. Śliwki pozbawiamy pestek, układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy miodem, posypujemy czarnym pieprzem i układamy na wierzch plasterki sera. Wstawiamy do zapieczenia. Podsmażone śliwki z serem układamy na środku talerza, wokół wylewamy zupę kremową i posypujemy chrupiącymi paskami szynki. Dekorujemy koperkiem.

Gorące buraki z pieca, pomelo, granat, ser kozi

Składniki:
Ser kozi President
3-4 buraki podłużne
Miód wielokwiatowy
1 pomelo
Czarna porzeczka.
Orzechy włoskie
Werbena
Masło klarowane
Sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Buraka obieramy, układamy na blaszce, skrapiamy stopionym masłem, miodem, solą pieprzem.
Przykrywamy folią i pieczemy około 40 minut. Orzechy chwilę smażymy na patelni, dodajemy miód,
sok z cytryny i liście werbeny. Na upieczonego buraka wykładamy plasterki sera koziego, wykładamy na wierzch orzechy w miodzie, cząstki pomelo i czarną porzeczkę. Porzeczka może być mrożona i powinna mieć swoją naturalną kwasowość, która będzie bardzo dobrze kontrastować z delikatnością sera, słodkimi orzechami i soczystym burakiem.

Drożdżowe z gruszką, serem, szpinakiem i szałwią

Składniki:
700g mąka
Ok.400ml woda ciepła
1 łyżka miód
2 łyżki oliwa
Sól
70g drożdże

Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięta przekładamy na blaszkę i odważnie skrapiamy oliwą, przekładamy na drugą stronę.

8 szt gruszki
4 szt ser brie z oliwkami President
Szałwia świeża
Oliwa
Ocet jabłkowy
Miód
Szpinak baby

4 gruszki kroimy na plastry i układamy na cieście. Skrapiamy wszystko miodem, oliwą, posypujemy czarnym pieprzem i wypiekamy  w piekarniku nagrzanym do temp. 220. Pozostałe gruszki smażymy na patelni z dodatkiem miodu, dodajemy sok z cytryny. Szałwię miksujemy z oliwą, octem i miodem.  Miksujemy. Na gorące jeszcze ciasto z gruszką układamy porcje sera brie, mus gruszkowy i skrapiamy oliwą z szałwią. Na wierzch kładziemy szpinak.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
89
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0