Ajurweda. Jedzenie, które leczy

Ajurweda to w dużym skrócie leczenie i zapobieganie chorobom za pomocą odpowiedniego jedzenia. Metoda powstała w Indiach, ale nie oznacza to, że jej zasad nie możemy stosować w Polsce. Wręcz przeciwnie! O ajurwedzie w kuchni Dzień Dobry TVN mówili Karolina i Maciej Szaciłłowie. Małżeństwo przygotowało: wodę ziołową, tonik poprawiający trawienie, orkiszowe chapati, kitchari i mini pizzę.

Woda ziołowa

Składniki:

300 - 400 ml wody

1/2 laski cynamonu

1 łyżeczka kopru włoskiego

3 poszatkowane ziarenka kardamonu

1 płaska łyżeczka ziarenek kminu rzymskiego

Garść listków świeżej mięty (opcjonalnie)

Ciepła woda do podania

Przygotowanie:

Przyprawy wrzucamy do gotującej się wody.

Gotujemy około 5-10 minut.

Przed podaniem gotową esencję rozcieńczamy ciepłą wodą.

Tonik poprawiający trawienie

Składniki:

Około 50 ml świeżo wyciśniętego soku z imbiru

1-2 łyżeczki soku z cytryny

Naturalny miód do smaku

Przygotowanie:

Sok z imbiru wyciskamy w wyciskarce ślimakowej, sokowirówce lub ścieramy na tarce i wyciskamy przez gazę.

Tak przygotowany sok możemy przechowywać 1-2 dni w lodówce.

Sok (w temperaturze pokojowej) łączymy z pozostałymi składnikami i wypijamy po obfitym posiłku.

Orkiszowe chapati

Składniki:

300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (typ 2000)

1/2 łyżeczki soli himalajskiej

Około 200 ml wody

Masło sklarowane dobrej jakości (najlepiej domowej roboty)

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z solą.

Cały czas mieszając, wlewamy taką ilość wody, aby uzyskać gęste i plastyczne ciasto w konsystencji przypominające ciasto na pierogi.

Ciasto wyrabiamy 2-3 minuty.

Z ciasta formujemy wałek.

Kroimy go na kawałki wielkości śliwki.

Z każdego kawałka formujemy kulkę.

Podsypując mąką spłaszczamy ją.

Następnie wałkujemy na placek o grubości około 1-2 mm.

Każdy placek opiekamy z dwóch stron na mocno rozgrzanej suchej patelni, aż pojawią pęcherzyki i czarne plamki.

Placki, nim wystygną, smarujemy z jednej strony masłem sklarowanym i układamy jeden na drugim.

Najlepiej smakują na ciepło.

Uwaga: aby odświeżyć placki, możesz je zawinąć w mokry papier do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na około 10 minut.

Kitchari

Składniki:

2 łyżki ghee (masła klarowanego dobrej jakości, najlepiej domowej roboty)

1 łyżeczka kminu rzymskiego

Pół łyżeczki kurkumy

Pół szklanki dobrze wypłukanego ryżu Basmati lub dobrze wypłukanej kaszy jaglanej

Pół szklanki namoczonej na minimum godzinę i dobrze wypłukanej czerwonej/żółtej soczewicy lub mung dalu (pozbawiona łupinki fasolka mung; dostępny w sklepach z żywnością orientalną)

Około 150 g batata pokrojonego w małą kostkę lub taka sama ilość dyni piżmowej pokrojonej w małą kostkę

Woda

Nierafinowana sól do smaku (najlepiej himajajska; nie więcej niż 1 płaska łyżeczka)

Do podania:

Ghee

Dobrej jakości ogórki kiszone (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Na tłuszczu podsmażamy kmin rzymski, aż wydobędzie się aromat.

Uważamy, aby go nie przypalić.

Dodajemy kurkumę.

Po wsypaniu kurkumy od razu dodajemy resztę składników (za wyjątkiem ghee do podania).

Zalewamy wrzącą wodą.

Zaczynamy od podwójnej ilości.

W trakcie gotowania dolewamy więcej wrzątku, tak aby soczewica całkowicie się rozgotowała, ale ziarenka ryżu pozostały w całości.

Konsystencja powinna być półpłynna (tak jak w risotto).

Podajemy polane ghee.

Kitchari doskonale smakuje z dobrej jakości ogórkami kiszonymi.

Mini pizze

Składniki:

Orkiszowe chlebki chapati

Sos pomidorowy

300 ml passaty pomidorowej (bez kwasku cytrynowego, pestek i skórek)

4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

1 czubata łyżka oregano

1 płaska łyżka tymianku

1 drobno poszatkowany ząbek czosnku

Dodatki

Dobrej jakości rozkruszona feta

Dobrej jakości rozkruszona mozarella

Plasterki cukinii

Czarne oliwki

Oliwa z pierwszego tłoczenia

Rukola

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury z termoobiegiem i pieczeniem od góry.

Chlebek kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Smarujemy dość obficie sosem pomidorowym.

Na chlebek wykładamy ser, cukinię i oliwki.

Skrapiamy oliwą.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 5 minut, aż ser się roztopi.

Możemy na raz piec dwie minipizze.

Podajemy przybrane listkami rukoli.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości