Materiał promocyjny

Agata Kulesza w kuchni mistrza Sowy

Agata Kulesza jest pierwszą w historii "Tańca z gwiazdami" zwyciężczynią, która postanowiła przeznaczyć nagrodę na cele charytatywne. Bez żalu rozstała się z przepięknym Porche, które wytańczyła w duecie z Stefano Terrazino. Dziś w "Dzień Dobry TVN" mogła sprawdzić się w kuchni u boku mistrza Roberta Sowy.

Dynia duszona z żurawiną amerykańską i świeżo siekaną kolendrą

Składniki dla 4 osób:

200 g suszonej żurawiny amerykańskiej

400 g świeżej dyni

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka posiekanego marynowanego imbiru

1 łyżka grubo mielonego pieprzu indyjskiego Prymat

2 łyżki miodu wielokwiatowego

1 łyżka białego kremu balsamico

4 łyżki oliwy z oliwek

1 pęczek kolendry

Sposób przygotowania:

Na oliwie z oliwek dusić pokrojoną w kostkę dynię przez około 10 minut, a następnie dodać suszoną żurawinę amerykańską, miód, krem balsamico, imbir, pieprz indyjski i sok z cytryny. Całość dusić do momentu, aż sos będzie miał konsystencję syropu i doprawić do smaku świeżo siekaną kolendrą. Tak przygotowaną dynię z żurawiną amerykańską można podawać na ciepło lub na zimno jako dodatek do mięs i ryb.

Polędwica wołowa w orzechowej kruszonce podana z dynią duszoną z żurawiną amerykańską

Składniki dla 4 osób:

800 g oczyszczonej z błon polędwicy wołowej

Marynata:

1 szklanki oliwy z oliwek

1 opakowanie przyprawy do steku Prymat

1 szklanka posiekanych, prażonych orzechów włoskich, ziemnych, pistacjowych, laskowych i nerkowców 4 łyżki oliwy do smażenia

1 łyżka pieprzu indyjskiego Prymat

100 ml czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki masła

1 łyżka musztardy Dijon

400 g dyni duszonej z żurawiną amerykańską

Sposób przygotowania:

Umytą i oczyszczoną z błon polędwicę wołową natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Tak przygotowane mięso obsmażyć na patelni ze wszystkich stron, wystudzić, a następnie natrzeć musztardą, obsypać dokładnie mieszanką orzechów i grubo mielonym czarnym pieprzem. Polędwicę piec 15 minut w temperaturze 180oC tak, aby po upieczeniu była różowa w środku. Do brytfanny, w której piekliśmy mięso, wlać wino i gotować dodając stopniowo masło, a pod koniec doprawić do smaku. Polędwicę w orzechowej kruszonce pokroić w plastry i skropić przygotowanym sosem. Podawać z dynią duszoną z żurawiną amerykańską i świeżo siekaną kolendrą.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości