Przepisy kulinarne

Agata Kulesza i Robert Sowa w kuchni

Agata Kulesza jest pierwszą w historii "Tańca z gwiazdami" zwyciężczynią, która postanowiła przeznaczyć nagrodę na cele charytatywne. Bez żalu rozstała się z Porsche, które wytańczyła w duecie z Stefano Terrazino. Dziś mogliście się przekonać, jak radzi sobie w kuchni u boku Roberta Sowy!

Aromatyczne curry rybno-warzywne z żurawiną amerykańską

Składniki dla 4 osób:


200 g pokrojonego w kostkę fileta z łososia


200 g pokrojonego w kostkę fileta z halibuta


100 g suszonej żurawiny amerykańskiej


1 pokrojona w kostkę cebula cukrowa


1 pokrojona w plastry marchew


4 obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki


2 pokrojone w kostkę ziemniaki


4 pokrojone w plastry ząbki czosnku


2 pokrojone w plastry łodygi selera naciowego


200 ml mleka kokosowego


200 śmietany kremówki


Sos sojowy do smaku


200 ml rosołu z kury Kucharek


1 pęczek kolendry


Sok z limonki do smaku


1 op. tajskiej pasty curry


4 łyżki oliwy z oliwek


Kardamon do smaku


Curry, kurkuma, chili pieprz cayenne Prymat do smaku



Przygotowanie:

W dużym rondlu, na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek, pieczarki i ziemniaki. Dodać pozostałe warzywa, a następnie wlać rosół i całość gotować do momentu, aż warzywa będą półtwarde. Dodać pastę curry, żurawinę, przyprawy i gotować kolejne 5 minut. Całość zalać mlekiem kokosowym i śmietaną, dodać ryby i gotować 10 minut. Doprawić do smaku sokiem z limonki, sosem sojowym i przyprawami. Tak przygotowane curry podawać z ryżem długoziarnistym i świeżo siekaną kolendrą.



Zapiekana pierś z indyka z serem brie i chutneyem z żurawiny amerykańskiej

Składniki dla 4 osób:


800 g piersi z indyka


Marynata

:


1 szklanki oliwy z oliwek


1 op. przyprawy kebab-gyros Prymat


Chutney z żurawiny:

200 g świeżej żurawiny amerykańskiej 100 g pokrojonego w kostkę świeżego ananasa 2 łyżki przyprawy do piernika Prymat 1 łyżka posiekanego marynowanego imbiru 4 łyżki miodu pszczelego


Sok z 1 cytryny do smaku


1 łyżeczka posiekanej skórki z cytryny lub pomarańczy


Kilka łyżek octu winnego, kardamon do smaku


Kilka listków świeżej mięty do dekoracji


Grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat



Przygotowanie:

Piersi z indyka pokroić na eskalopki o wadze 100 g i zamarynować we wszystkich składnikach marynaty.


Do nagrzanego rondla wlać miód, dodać żurawinę, ananasa, marynowany imbir, skórkę cytrynową i wszystkie przyprawy. Całość dusić do momentu, aż sos będzie gęsty, dodając podczas gotowania ocet winny. W przypadku, gdy sos będzie za rzadki, można zagęścić go żel-fix’em.


Eskalopki usmażyć na patelni (przed usmażeniem można oprószyć mięso mąką), ułożyć na blasze do pieczenia. Na mięsie ułożyć pokrojony ser brie i piec 10 minut w temperaturze 200°C. Tak przygotowane zapiekane eskalopki podawać z aromatycznym sosem żurawinowym i listkami świeżej mięty.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
68
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0