7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy

Jak przygotować pyszne śniadanie w 10 minut? Z przepisami Darii Ładochy to żaden problem! Skorzystajcie z jej pomysłów na dania pożywne i dietetyczne.

Zobacz też:

Grzanka z awokado, szynką i jajkiemSkładniki:

  • 4 kromki chleba razowego
    • 1 miękkie awokado
      • 4 jajka
        • oliwa do posmarowania grzanek
          • ząbek czosnku
            • szczypta oregano
              • 4 plastry szynki parmeńskiej
                • świeża bazylia do podania
                  • sól, świeżo mielony pieprz
                    • sok z cytryny

                      Przygotowanie:

                      Kromki chleba posmaruj oliwą, natrzyj czosnkiem, posyp oregano i solą. Podsmaż je na patelni, by stały się chrupiące. Następnie na tej samej patelni podgrzej szynkę, by stała się chrupiąca a następnie zrób sadzone jajka. Awokado pokrój na łódeczki i skrop cytryną. Na grzankach układaj kolejno: szynkę, awokado i jajko. Posyp świeżo mielonym pieprzem i dodaj bazylię.

                      Jajka na szpinaku z kolendrą i granatem Składniki:

                      • 2 ząbki czosnku
                        • 150 g liści świeżego szpinaku
                          • 2 szalotki
                            • 3 jajka
                              • 4 suszone pomidory pokrojone w paseczki
                                • sól, pieprz
                                  • 1 łyżka masła klarowanego
                                    • 1 łyżka musztardy francuskiej
                                      • 2 łyżki ziarenek granatu

                                        Przygotowanie:

                                        Na maśle zeszklij czosnek i cebulę drobno posiekane. Dodaj szpinak i przykryj aż liście zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj suszone pomidory. Na wierzch wbij jajka, zmniejsz ogień, dopraw solą i pieprzem i przykryj przykrywką. gdy jajka się zetną podawaj na talerzu z musztardą francuską. Na wierzchu posyp granatem.

                                        Tropikalny kuskus z żurawiną i cynamonem Składniki:

                                        • 200 g kuskusu
                                          • 50 g płatków migdałowych
                                            • ½ mango
                                              • 2 plasterki ananasa
                                                • szczypta cynamonu
                                                  • sok z 1 pomarańczy
                                                    • 30 g żurawiny suszonej
                                                      • 1 łyżka syropu klonowego
                                                        • kilka liści świeżej mięty

                                                          Przygotowanie:

                                                          Kuskus zalej wrzątkiem - tak ponad 1 cm brzegu kaszy. Dodaj suszoną żurawinę, przykryj i poczekaj aż kasza wsiąknie wodę. W tym czasie pokrój mango i ananasa na mniejsze kawałki. Gdy kuskus napęcznieje dodaj owoce, cynamon oraz płatki migdałowe. Przełóż do miski, skrop sokiem z pomarańczy, dodaj syrop klonowy i udekoruj świeżą miętą.

                                                          Kozi twarożek z grzanką z ogórkiem zielonym i awokado Składniki:

                                                          • 300 g koziego sera twarogowego lub do smarowania
                                                            • 3 łyżki drobnego szczypiorku
                                                              • 1 łyżka kwaśnej śmietany
                                                                • 1 łyżka oleju lnianego
                                                                  • 1 łyżka posiekanej kolendry
                                                                    • ½ łyżeczki chili w płatkach
                                                                      • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

                                                                        Wszystkie składniki sera dokładnie ze sobą wymieszaj. Możesz z wierzchu polać dodatkowo olejem lnianym i miodem.

                                                                        Grzanki z ogórkiem:Składniki:

                                                                        • 4 kromki chleba razowego
                                                                          • 1 ogórek zielony
                                                                            • 1 miękkie awokado
                                                                              • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
                                                                                • sól, pieprz,
                                                                                  • 1 łyżeczka drobno posiekanej kolendry

                                                                                    Grzanki ułóż na patelni i podgrzewaj aż staną się chrupiące. Awokado rozgnieć widelcem, dodaj czosnek i przyprawy. Posmaruj pastą grzankę. Ogórka pokrój w cienkie plasterki obieraczką do warzyw i ułóż przestrzennie na kanapkach. Podawaj z kozim serem.

                                                                                    Białe kiełbaski z czosnkiem, oliwą truflową i rozmarynem Składniki

                                                                                    • 8 białych kiełbasek cienkich
                                                                                      • 3 gałązki rozmarynu
                                                                                        • 3 łyżki oliwy truflowej
                                                                                          • 4 ząbki czosnku
                                                                                            • 250 g pomidorków koktajlowych
                                                                                              • ½ szklanki białego wina
                                                                                                • sól, pieprz
                                                                                                  • liście świeżej pietruszki do dekoracji
                                                                                                    • Do podania: rukola, rzodkiewki, zielony ogórek, kiszony ogórek, wędzony ser biały

                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                      Na patelni rozgrzej oliwę truflową. Następnie dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj rozmaryn w całości i kiełbaski. Podsmażaj kiełbaski z każdej strony. Wówczas dodaj pomidorki przekrojone na połówki. i podlej całość delikatnie winem. Jak sos się zredukuje to dopraw do smaku i podawaj w towarzystwie warzyw.

                                                                                                      Szybka pasta z makreli Składniki:

                                                                                                      • 200 g wędzonej makreli
                                                                                                        • 2 łodygi selera naciowego drobno posiekane
                                                                                                          • 1 mała czerwona cebula drobno posiekane
                                                                                                            • 10 czarnych oliwek pokrojone w plasterki
                                                                                                              • 1 łyżka majonezu
                                                                                                                • 1 łyżka musztardy francuskiej
                                                                                                                  • sól, pieprz
                                                                                                                    • skórka z pomarańczy
                                                                                                                      • sok z pomarańczy
                                                                                                                        • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
                                                                                                                          • pieczywo chrupkie do podania

                                                                                                                            Wszystkie składniki pasty dokładnie wymieszaj i podawaj z chrupkim pieczywem.

                                                                                                                            Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                            Pozostałe wiadomości