Porady

6 produktów spożywczych, które są zdrowsze niż myślimy

jedzenie

Oscar Wong/Getty Images

Porady

6 produktów spożywczych, które są zdrowsze niż myślimy

jedzenie

Oscar Wong/Getty Images

Rynek jest pełen produktów spożywczych o bardzo niskiej zawartości wartościowych składników odżywczych. Wielu z nich należy unikać. Warto zwracać uwagę na kaloryczność, zawartość cukru czy tłuszczów nasyconych, ale nie kierować się mitami, które wyrosły wokół niektórych artykułów żywnościowych. Które są niesłusznie uznane za niezdrowe?

Zdrowa, pełnowartościowa, zróżnicowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i kondycji organizmu. Coraz więcej osób świadomie się odżywia i uważnie przygląda składom kupowanego jedzenia. Jak we wszystkim, tutaj również czasami dochodzi do przesady. Wokół niektórych dostępnych na rynku produktów narosło wiele mitów żywieniowych. Przypisuje im się łatkę niezdrowych, przez pryzmat gorszej jakości podobnych rzeczy lub wyolbrzymionej zawartości np. tłuszczu czy cukru z pominięciem innych, korzystnych składników.

W rzeczywistości wiele z tych "złych" produktów może stanowić część zdrowej, urozmaiconej diety. Istotny jest przede wszystkim umiar. 

Produkty spożywcze niesłusznie uważane za niezdrowe

Masło orzechowe

Dobrej jakości masło orzechowe może poszczycić się co najmniej 90-procentową zawartością orzechów. Choć jest dość kaloryczne, to nie są to puste kalorie i nie należy go unikać, a jedynie zwracać uwagę na skład. Zawarte w nim tłuszcze nienasycone obniżają poziom złego cholesterolu i chronią przed chorobami serca. Jest dobrym źródłem m.in. białka i błonnika. Wiele marek dodaje do masła orzechowego uwodornione oleje i cukry, które rzeczywiście znacznie obniżają jego jakość. Wybierając ten produkt, należy postawić na zakup naturalnego masła orzechowego, wykonanego wyłącznie z orzechów arachidowych i soli. Można je również przygotować samodzielnie. 

Więcej na temat masła orzechowego.

Ziemniaki

Ziemniaki często są nazywane "skrobiowym zapychaczem" albo niepotrzebnymi węglowodanami. Zupełnie pomija się całą, długą listę zalet płynących z obecności tych warzyw w diecie. To jedne z najtańszych produktów zawierających szereg składników odżywczych. Białe ziemniaki mają witaminy z grupy B, potas, kwas foliowy, magnez i witaminę C, a także solidną dawkę błonnika. Najlepiej stawiać na opcje pieczone i gotowane, a unikać smażonych. 

Białe, pszenne pieczywo

Większość białego pieczywa jest niestety kiepskiej jakości, dlatego coraz więcej osób z niego rezygnuje. Proces jego wytwarzania obejmuje pszenną mąkę, która wykorzystuje tylko bielmo pszenicy. Jednak domowy chleb z dobrej jakości mąki pszennej może być o wiele zdrowszym rozwiązaniem. Dzięki temu można kontrolować składniki swojego "białego pieczywa" i mieć pewność, że nie dostarczamy organizmowi zbędnych, przemysłowych dodatków, których zadaniem jest m.in. spulchnianie czy wydłużania okresu przydatności kiepskiego pieczywa do spożycia.

Pizza

Wytrawne ciasto z dodatkami kojarzy się z głównie z pustymi kaloriami i dużą ilością tłuszczu. Ale nie wszystkie pizze są sobie równe! Wystarczy zamówić taką ze sprawdzonego źródła lub postawić na robienie własnej. Aby czerpać z niej jak najwięcej korzyści, należy wybierać cienkie ciasto, z dużą ilością warzyw, przypraw i niskotłuszczowego sera. W takim wydaniu można przy okazji jedzenia pizzy dostarczyć sobie cennych witamin i minerałów, a także nasycić się bez nadmiernego obciążania układu trawiennego.

Popcorn

Popcorn to przekąska o wysokiej zawartości błonnika, której zła reputacja często wynika ze zbyt dużej ilości soli i tłuszczu. Dobrze przygotowany popcorn jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż wiele rodzajów chipsów, co czyni go bardziej wartościową przekąską. Zdecydowanie lepszym wyborem jest prażenie popcornu w domu niż kupowanie gotowej paczki.

Czekolada

Niewielka ilość czekolady jest naprawdę wartościowa w diecie. Tej gorzkiej można bez obaw zjeść jeszcze więcej. Czekolada jest bogata w polifenole, ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które usuwają wywołujące choroby i przyspieszające procesy starzenia - wolne rodniki. Aby czekolada dobrze wpływała na zdrowie jej zjadacza, powinna mieć ponad 70 procent kakao w składzie. 

Czekolada może pomóc w odchudzaniu kobietom przechodzącym menopauzę. Zaskakujące odkrycie naukowców

Zobacz więcej ciekawych materiałów dotyczących zdrowego żywienia:

Zobacz wideo: Dzieci na diecie wegetariańskiej

Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
85
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0