4 czerwca znów spotkamy się przy okrągłym stole

Katarzyna Bosacka dotarła do materiałów, z których wynika, że podczas ostatniego dnia obrad Okrągłego Stołu jego uczestnikom podano galaretkę drobiową, zupę pomidorową, eskalopa wieprzowego, na deser - pączki, a do popicia - kompot i herbatę. O posiłku kończącym obrady Okrągłego Stołu i zainspirowanej tym wydarzeniem akcji Menu Wolności Katarzyna Bosacka opowiedziała w Dzień Dobry TVN.

Okrągły stół jest symbolem czasu przemian demokratycznych. Służył stronie rządowej i Solidarności nie tylko do podejmowania decyzji i ustaleń dotyczących losów naszego kraju, ale również po prostu do jedzenia. W dwumiesięcznych spotkaniach brało udział kilkaset osób, które spożywały wspólne posiłki przy stołach ustawionych w foyer Pałacu Namiestnikowskiego (dziś Pałacu Prezydenckiego) serwowane przez najlepszych wówczas kelnerów z restauracji orbisowskiej w Wilanowie. Podczas obiadu kończącego obrady Okrągłego Stołu goście zjedli przystawkę - galaretkę drobiową, pierwsze danie - zupę pomidorową z ryżem, główne danie - eskalop wieprzowy, a na deser pączek.

>>> Zobacz także:

Zalewajka, salceson z indyka, rurka z kremem i truskawkami. Andrzej Polan i szalone lata 80. i 90. w kuchni

Dziennikarka Katarzyna Bosacka zainspirowana tym właśnie wydarzeniem, wymyśliła ogólnopolską akcję "Menu Wolności", która ma na celu rozpropagowanie wśród wszystkich Polaków idei wspólnego i radosnego świętowania rocznicy wyborów 4 czerwca 1989 roku, które przyniosły Polsce wolność.

Ambasadorami akcji Menu Wolności są m.in: Andrzej Pągowski, Agnieszka Kręglicka, Dorota Wellman, Adam Chrząstowski, Robert Makłowicz, Grzegorz Łapanowski, Piotr Kucharski, Andrzej Polan.

Żeby wziąć udział w naszej akcji, trzeba spełnić bardzo proste warunki:

  • w tych dniach gotujemy i jemy wyłącznie po polsku;
    • Menu Wolności serwujemy w tygodniu obchodów rocznicy 4 czerwca;
      • jemy przy wspólnym stole – z rodziną, przyjaciółmi, znajomymi, sąsiadami.

        Menu Wolności może być uroczyste, czyli składać się z kilku dań – przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Może też mieć luźny charakter spotkania w ogrodzie, pikniku, czy wspólnego gotowania w gronie rodziny, przyjaciół, znajomych i sąsiadów.

        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości