Materiał promocyjny

3 szybkie przepisy na lunch do pracy. Proste i zdrowe!

Zobacz trzy proste przepisy na lunche do pracy. Jak zrobić sałatkę z kuskusem, warzywami i kurczakiem, zupę krem z brokułu i groszku? A jak sałatkę z kaszą pęczak, szpinakiem i fetą?Sprawdź!

Sałatka z kuskusem, warzywami i grillowanym kurczakiem Zupa krem z brokułu i zielonego groszku Sałatka z kaszą pęczak, szpinakiem i fetą

Zobacz też:

Przepisy na pyszną pomidorową, "miskę mocy" i pieczone udko kurczaka

Sałatka z kuskusem, warzywami i grillowanym kurczakiem

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
    • łyżka bulionu drobiowego Winiary
      • łyżka masła klarowanego
        • liście bazylii
          • 100 g kaszy kuskus
            • 1/3 papryki czerwonej
              • 1/3 papryki zielonej
                • 1/3 ogórka
                  • 1/2 pomidora
                    • nać pietruszki
                      • 1/2 granatu
                        • 1 cytryna
                          • 4 łyżki oliwy z oliwek
                            • sól, pieprz

                              Przygotowanie:

                              Piersi kurczaka posmaruj łyżką bulionu i odstaw na 15 min, żeby się zamarynowały. Podsmaż na maśle klarowanym z obu stron przez kilka minut (na złoty kolor). Odstaw i pokrój w paski o grubości palca. Kaszę wymieszaj z bulionem. Zalej wrzątkiem tak, aby pokrył kuskus na 1 cm. Odstaw. Paprykę czerwoną, zieloną, ogórek i pomidor pokrój w kosteczkę. Nać pietruszki drobno posiekaj. Wymieszaj składniki z ostudzonym kuskusem. Wymieszaj 2 łyżki oliwy z 1 łyżeczką soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Polej dressingiem kuskus z warzywami.

                              Posiekaj drobno bazylię i wymieszaj ją z kawałkami kurczaka. Na talerzu nałóż porcję kaszy kuskus z warzywami, następnie kilka kawałków kurczaka. Posyp pestkami granatu i udekoruj listkami natki pietruszki/bazylii.

                              TIP: Pierś kurczaka możesz ugotować na parze w specjalnych bambusowych koszykach.

                              Fot. EastNews

                              Zupa krem z brokułu i zielonego groszku

                              Składniki:

                              • 1 ziemniak
                                • 1 mały brokuł
                                  • 1/2 szklanki zielonego groszku
                                    • 2 łyżki pasteryzowanego bulionu warzywnego Winiary w słoiku
                                      • 750 ml wody
                                        • 20 g masła
                                          • 1/2 cytryny
                                            • ulubiony miks pestek prażonych: dynia, słonecznik
                                              • listki mięty do dekoracji

                                                Przygotowanie:

                                                Do garnka wlej 750 ml wody, wymieszaj z dwoma łyżkami bulionu Winiary. Ziemniaka obierz, umyj i pokrój w kosteczkę. Brokuł pokrój na małe kawałki.

                                                Zacznij od gotowania ziemniaków ok 10-15 min. Dodaj kawałki brokułu i gotuj do miękkości. Na koniec dodaj rozmrożony zielony groszek. Gotuj jeszcze chwilę. Przecedź przez sito, ale zachowaj wodę z gotowania!

                                                Zblenduj warzywa dolewając stopniowo wodę z gotowania, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dopraw ewentualnie do smaku solą. Skrop sokiem z cytryny do smaku. Serwuj z miksem prażonych pestek i listkami mięty.

                                                Fot. EastNews

                                                Sałatka z kaszą pęczak, szpinakiem i fetą (na wynos do pracy)

                                                Składniki:

                                                • 100 g kaszy pęczak
                                                  • 1 łyżka pasteryzowanego bulionu warzywnego Winiary w słoiku
                                                    • 1 marchewka
                                                      • 6 łyżek ugotowanej cieciorki
                                                        • 4 łyżki pokrojonych pomidorków koktajlowych
                                                          • 40 g ser feta
                                                            • 2 łyżki prażonych migdałów
                                                              • garść liści szpinaku i/lub sałaty rzymskiej, pokrojonej na mniejsze kawałki

                                                                dressing:

                                                                • 4 łyżki oleju rzepakowego
                                                                  • 2 łyżki octu jabłkowego
                                                                    • 1 łyżeczka miodu
                                                                      • szczypta soli

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        W garnku zalej kaszę pęczak zimną wodą tak, aby pokryła ją na ok 3 cm i wymieszaj z jedną łyżką bulionu Winiary. Gotuj na średnim ogniu do całkowitego wchłonięcie. Odstaw do wystygnięcia. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub pokrój na cienkie zapałki nożem lub na mandolinie. Migdały posiekaj.

                                                                        Wszystkie składniki dressingu włóż do słoiczka. Zamknij szczelnie pokrywkę i wstrząśnij energicznie. Na dno słoika wlej dressing. Następnie ułóż kolejno warstwę kaszy pęczak, cieciorki, startej marchewki, pomidorków, migdałów, fety i na samej górze liście szpinaku i/lub posiekane liście sałaty rzymskiej. Zamknij słoik i zabierz go ze sobą do pracy. Przed zjedzeniem wstrząśnij słoikiem, aby dressing wymieszał się z resztą składników.

                                                                        Fot. EastNews

                                                                        Zobacz też:

                                                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                        Materiał promocyjny
                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości