3 przepisy Darii Ładochy na spaghetti do 25 złotych

Spaghetti carbonara na talerzu
Fot. GettyImages / Shenghung Lin Photos
Jak zrobić pyszne spaghetti do 25 złotych? Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN pokazała trzy przepisy na trzy różne spaghetti: carbonara, z cukinią i orzechami włoskimi oraz pomidorowe z pulpecikami.
  • Spaghetti carbonara
    • Spaghetti z cukinią i orzechami włoskimi
      • Spaghetti z pomidorami i pulpecikami mięsnymi

        Zobacz też:

        3 szybkie przepisy na lunch do pracy. Proste i zdrowe!

        Spaghetti carbonara

        • 2 jajka - 1,4 zł
          • 100 g boczku cienko pokrojonego w plastry - 5 zł
            • 150 g makaronu spaghetti - 2 zł
              • 2 ząbki czosnku – 0,7 zł
                • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki - 1 zł
                  • 30 g sera długo dojrzewającego - 5 zł
                    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz – 0,5 zł

                      RAZEM: 15,6 zł

                      Przygotowanie:

                      Na początek podgrzej talerze. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostaw po odcedzeniu 2 łyżki wody, w której gotował się makaron. Obok w misce roztrzep jajka. Boczek podsmaż na suchej patelni. Następnie dodaj czosnek. Podsmaż i dodaj makaron. Teraz dodaj roztrzepane jajka i sól oraz pieprz. Na koniec dodaj pietruszkę i ewentualnie wodę pozostałą z gotowania makaronu.

                      Spaghetti z cukinią i orzechami włoskimi

                      • 150 g makaronu spaghetti ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu - 2 zł
                        • szczypta oregano - 10 gr
                          • 2 ząbki czosnku - 50 gr
                            • 1 szalotka drobno posiekana - 20 gr
                              • 1 cukinia pokrojona w ćwiartki - 3 zł
                                • garść orzechów włoskich - 3 zł
                                  • sól, pieprz - 20 gr
                                    • 1 łyżka oliwy z oliwek - 50 gr
                                      • 5 suszonych pomidorów w oleju pokrojonych w plastry - 90 gr
                                        • 1 mozzarella poszarpana - 4 zł

                                          RAZEM: 14,5 zł

                                          Przygotowanie:

                                          Na patelni rozgrzej olej i podsmaż szalotkę i czosnek. Dodaj przyprawy i cukinię. Podsmażaj aż cukinia zmięknie. Dodaj makaron i suszone pomidory. Dopraw i na koniec posyp orzechami oraz serem, który się rozpuści.

                                          Spaghetti z pomidorami i pulpecikami mięsnymi

                                          • Spaghetti ugotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu - 2,5 zł
                                            • 4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki - 3 zł
                                              • 2 ząbki czosnku - 30 gr
                                                • garść liści bazylii - 1 zł
                                                  • 500 g mięsa wołowego mielonego - 8 zł
                                                    • 1 jajko - 70 gr
                                                      • 1 łyżka musztardy - 30 gr
                                                        • garść posiekanej zielonej pietruszki 80 gr
                                                          • sól, pieprz - 20 gr
                                                            • szczypta oregano 20 gr
                                                              • 2 łyżka sera wędzonego startego na tarce o grubych oczkach 2,5 zł
                                                                • 1 łyżka bułki tartej 50 gr
                                                                  • tłuszcz do smażenia 50 gr

                                                                    RAZEM: 20,5 zł

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Mięso w misce wymieszaj z musztardą, bułką tartą, jajkiem, solą i pieprzem i zieloną pietruszką. Następnie uformuj kulki. Usmaż je lub upiecz w piekarniku. Na patelni podsmaż czosnek i obrane ze skórki pomidory. Poczekaj aż pomidory się rozpadną i odparują wodę. Dodaj makaron i wymieszaj. Dodaj pulpety i całość wymieszaj. Na koniec posyp serem wędzonym.

                                                                    Zobacz też:

                                                                    Źródło: Daria Ładocha

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości