Przepisy kulinarne

12 wigilijnych potraw w 3 godziny!

W kuchni Dzień Dobry TVN urzędowały dziś dwie Renaty: ekomama Reni Jusis i Renata Rusnak, szefowa zdrowej kuchni opartej na roślinach. W trzy godziny przygotowały dwanaście ekologicznych potraw na wigilijny stół. Skorzystajcie z ich przepisów!

Zdjęcie: Jan Kuchrzyk/ East News

Barszcz
Składniki:
1,5kg buraków czerwonych
cytryna
200g fasoli białej jaś
1 winne jabłko
mały seler
czosnek
garnek 5l

Kapusta
Składniki:
pół  kapusty białej
pół kapusty włoskiej
3 duże cebule
sos sojowy
koper suszony
głęboka patelnia lub rondel
puree z grochu
0,5 kg grochu
włoszczyzna
grzyby w wodorostach
0,5 kg pieczarek
5 suszonych prawdziwków
wodorosty

Kasza gryczana z porem
0,5 kg kaszy gryczanej niepalonej
1 por
sos sojowy
soczewica z ziołami
350 g soczewicy czerwonej
suszony i świeży koper i bazylia
kurkuma
ziemniaki w mundurkach
1 kg ziemniaków
surówka
pół kapusty czerwonej
cynamon mielony
pietruszka zielona
cytryna
3 słodkie jabłka

Makaron razowy na słodko z owocami
Składniki:
paczka razowego makaronu orkiszowego
olej kokosowy nierafinownay
300 g daktyli
3 słodkie jabłka

Fasolka mung z malinami
200 g  fasoli  mung
200 g malin
sos lub sok z granatów

Słodka surówka
Składniki:
sałata
jarmuż
2 słodkie  jabłka
200 g winogron słodkich
ocet balsamiczny
ogórek
1 papryka czerwona i 1 żółta
awokado
100 g daktyli słodkich, świeżych
zielona pietruszka
kolendra świeża

Kompot z suszek (śliwki wędzone)
Składniki:
0,5kg tradycyjnych wędzonych śliwek
250 g suszonych kalifornijskich
100 g daktyli

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
49
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0