Materiał promocyjny

Włoska robota Julii Kamińskiej

W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Woźniak, szalony pasjonat kulinariów, gościł Julię Kamińską, kobietę o milionie pomysłów i umiejętności . Czy wynikło coś więcej z tego spotkania, oprócz przepysznej pizzy i soczystej cielęciny?

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Cielęcina w chrzanie i tymianku

przepis na 4 porcje

czas przygotowania: 60 minut

Wersja klasycznego włoskiego Osso Buco po lekkim liftingu!

Składniki:

kawałki cielęciny z kością (idealnie pasuje gicz)

2 ząbki czosnku

1 cebula

2 marchewki

1 liść laurowy

2 kieliszki wina białego

2 gałązki tymianku

2 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego

2 łyżki Chrzanu tartego SMAK

1 pęczek pietruszki

sól

pieprz

Przygotowanie:

W dużym rondlu rozgrzej 4 łyżki oliwy, podsmaż posiekany czosnek i cebulę, aż do momentu, gdy się zeszkli. Włóż kawałki cielęciny i smaż 4 minuty z każdej strony, aby była lekko zarumieniona. Wrzuć pokrojone w kostkę marchewki, liść laurowy, tymianek oraz wlej wino i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momenty, gdy zmniejszy swoją objętość o połowę. Wlej bulion, dodaj chrzan tarty SMAK i duś całość przez 45 minut ,aż zawartość płynu zmniejszy się o 3/4 i powstanie gęsty, esencjonalny sos. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku oraz wrzuć posiekaną pietruszkę. Danie podawaj z pieczonymi ziemniakami i liśćmi sałaty z winegretem. Zamiast cielęciny możesz użyć kurczaka.

Koper włoski (fenku) z gruszką i suszonymi pomidorami

przepis na 4 porcje

czas przygotowania: 10 minut

2 bulwy kopru włoskiego (fenkułu)

1 gruszka

6 pomidorów suszonych SMAK

4 łyżki oliwy z oliwek

sok z 1 cytryny

sól

pieprz

Przygotowanie:

Przekrój koper włoski na pół, wytnij twardy korzeń i posiekaj na bardzo drobne paseczki. Im cieńsze, tym będą smaczniejsze.Gruszkę oraz pomidory suszone pokrój również na cienkie słupki. Wymieszaj w misce wszystkie składniki, skrop oliwą i sokiem cytrynowym. Dopraw solą oraz pieprzem i gotowe! Taka sałatka stanowi idealną lekką przekąskę w ciągu dnia. Może też stanowić dodatek do pizzy lub cielęciny w chrzanie i tymianku. Zamiast gruszki możesz użyć jabłka. Jeśli chcesz podkręcić smak na całego, to dodaj miętę.

Pyszna pizza

przepis na 4 porcje

czas przygotowania: 45 minut

Przepis na ciasto:

0,5 kg mąki

1 saszetka suchych drożdży

7 g lub 30 g świeżych

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy

1,5 szklanki wody (330ml) w temperaturze pokojowej

Dodatki:

250 ml pulpy pomidorowej (passaty)

1 ząbek czosnku

1 łyżka pieczarek w zalewie solnej SMAK

4 papryki marynowane SMAK

garść oliwek zielonych SMAK

kilka plasterków szynki lub ostrego salami

starty ser

kilka listków bazylii

Przygotowanie:

Zagnieć ciasto z podanych składników, uformuj kulkę, pozostaw w misce oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto podziel na 3 porcje i uformuj z nich 3-4 kule i odstaw ponownie na 15 minut, przykryte ściereczką i oprószone mąką. Rozwałkuj lub rozciągnij delikatnie kule, aby nie wydusić powietrza ze środka ,uzyskując placki do pizzy o okrągłym kształcie. Wymieszaj pulpę pomidorową z rozgniecionym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem tak, jak lubisz. Placki pizzy wysmaruj sosem, zostawiając około 1 cm rantu. Ułóż pieczarki, pokrojoną na paski paprykę, oliwki, szynkę lub salami i posyp startym serem. Włóż pizzę do rozgrzanego pieca, do maksymalnej temperatury (250-280°c) i piecz przez około 8-12 minut, aż będzie przyrumieniona, a ser zapieczony. Zanim zaczniesz układać składniki na placku, to połóż go na pergaminie lub na specjalnej drewnianej desce, aby później wygodnie można było przenieść do piekarnika. Pizzę możesz również przygotować w wersji bez mięsa lub z dodatkiem tuńczyka lub sardynkami z puszki.

Smacznego!

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości