Materiał promocyjny

Anna Bałon gotuje!

Anna Bałon ma 18 lat i jest najmłodszą uczestniczką programu „Top Model". Jeszcze rok temu ważyła ponad 80 kg. Postanowiła jednak schudnąć i swoją przemianę pokazała nam wszystkim. Ania schudła 24 kg i cały czas utrzymuje idealną sylwetkę. Jak to robi? W kuchni Dzień Dobry TVN razem z Tomaszem Woźniakiem przygotowała aksamitny krem brokułowy oraz chrupiącą focaccię. Czy z tych dań składa się jej codzienna dieta?

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Krem brokułowy

Przepis na 4 porcje

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

3 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

1 cebula

500 g brokułów

1 por

1 cukinia

garść obranych migdałów lub płatków migdałowych

1 łyżka kremu chrzanowego Smak

8 Pomidorów suszonych Smak

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie podsmaż kawałki obranego czosnku. Wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażaj, aż się zeszkli. Dodaj pokrojone na małe kawałeczki pora, cukinię oraz pokrojone na małe różyczki brokuły. Zalej całość wrzącą wodą (ok. 1 l) i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj migdały, chrzan i zmiksuj całość na jednolity krem, dopraw solą oraz pieprzem tak, jak lubisz. Przelej do kubków i posyp pokrojonymi na paski suszonymi pomidorami.

Sugestie:

Po ugotowaniu zmiksuj od razu zupę, bo wtedy wszystkie składniki lepiej się połączą.

Focaccia z warzywami

Przepis na: 8 porcji

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

ok. 7 g suchych drożdży (30 g świeżych)

500 g mąki pszennej

3 łyżki oliwy extra virgin

papryka marynowana Smak

garść oliwek zielonych, oliwek czarnych i kaparów Smak

1 cukinia

1 bakłażan

około 300 g mozzarelli

1 czerwona cebula

pęczek bazylii

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuść w ok. 1, 5 szklanki (350 ml) ciepłej wody. Dodaj mąkę, ok. 2 łyżeczki soli, oliwę i zagniataj ręcznie ciasto przez ok. 5-10 minut, aż przestanie się kleić do dłoni. Na pewno będziesz potrzebować dodatkową porcję mąki, aby co jakiś czas podsypywać ciasto. Dzięki temu, że ciasto zagniatane jest ręcznie, zacznie rosnąć. Wyrobione, miękkie i puszyste ciasto uformuj w kulkę, przełóż do miski wysmarowanej oliwą i szczelnie zamknij folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, uformuj w kulę i odstaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia.Odcedzoną paprykę pokrój na paski, posiekaj oliwki, cukinię, bakłażana i czerwoną cebulę pokrój na cieniutkie plasterki i skrop oliwą. Po dwukrotnym wyrośnięciu ciasto przełóż do nasmarowanej oliwą formy o wielkości 25x 35 cm. Ciasto rozciągnij, aby wypełniło całą formę po brzegi. Na wierzchu ciasta ułóż warzywa, porwaną mozzarellę oraz posiekaną bazylię. Całość posyp solą oraz skrop oliwą. Odstaw ciasto na 15 minut, aby lekko wyrosło. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury min 220°C. Wstaw formę do piekarnika na środkową półkę i piecz przez 20-25 minut, aż focaccia będzie z wierzchu złocista i ser się roztopi. Focaccię można serwować na ciepło lub zimno pokrojoną w paski lub kwadraty. Stanowi idealną przekąskę w liśćmi sałaty.

Sugestie:

Możecie wykorzystać ser kozi lub dowolny ser żółty.

Proponuję focaccię z serem kozim i czerwoną cebulą, pycha!

Tapenada

Przepis na 3 osoby

Czas przygotowania: 10 min

Tapenada z zielonych oliwek

Składniki:

garść zielonych oliwek Smak

6 łyżek oliwy

1 łyżeczka tymianku

pieprz

Tepanada z czarnych oliwek

Składniki:

garść czarnych oliwek Smak

6 łyżek oliwy

1 łyżeczka rozmarynu

2 sardele (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

W obu przypadkach tapenady zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Powinna mieć konsystencję dość gęstej pasty, która jest idealna do smarowania zarówno ciemnego pieczywa, jak i chrupiącej francuskiej bagietki lub włoskiej ciabatty. Tapenady nie trzeba dodatkowo solić.

Sugestie:

Wykorzystaj tapenadę, jako sos do makaronu.

Tapenada jest również idealna, jako dodatek do grillowanego kurczaka.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości