Zupa pho i sajgonki. Tak smakuje Wietnam

W kuchni Dzień Dobry TVN Linh Nguyen przygotowała zupę pho, czyli wietnamski bulion, zupę krabową i sajgonki na dwa sposoby. Czy łatwo przygotować te potrawy? Lubicie wietnamską kuchnię? Skorzystajcie z przepisów Linh i spróbujcie prawdziwej wietnamskiej kuchni. Smacznego!

Zupa Pho

Składniki:

1 kg kości wołowych ze szpikiem

0,5 kg łata tłusta

0,5 kg udźca wołowego

0,4 kg suchego makaronu Pho

1 cebula

imbir wielkości kciuka

1 laska cynamonu

1 kardamon

2 gwiazdki anyżu

pęczek dymki

pęczek kolendry

sos rybny

sól

cytryna

chilli

czosnek w occie

Przygotowanie:

Kości umyć i przegotować w wodzie ok 15 minut, by szumowiny zeszły. Wylewamy całość, myjemy kości jeszcze raz. Gotujemy bulion i wrzucamy łatę i tak gotujemy na wolnym ogniu, najlepiej 2-3 godziny. Udziec kroimy na cienkie plasterki. Kardamon, anyż, cynamon, imbir i cebulę prażymy na patelni około 2 min. Zostawiamy trochę imbiru i siekamy w drobniutkie niteczki, marynujemy z wołowina wcześniej pokrojoną. Wrzucamy prażone przyprawy do bulionu. Gotujemy, aż lata się rozpuści (czyli około 3 godziny). Przyprawiamy bulion solą, sosem rybnym i glutaminian.

Do wrzącej wody wrzucamy makaron Pho mieszamy, aż ugotuje się. Trwa to około 1 minuty, następnie wrzucamy do miski. Układamy plasterki wołowiny (rozkładamy), by zasłoniło całkowicie makaronu. Tworzy się teraz warstwę cienkiego surowego mięsa wołowego przeplatanego niteczkami imbiru. Dosypujemy posiekane dymki i kolendrę - ilość wedle uznania. Zalewamy bulionem i wtedy mięso się ścina i będzie gotowe do zjedzenia, a ponieważ nie zdążyło jeszcze oddać słodyczy do buliony, dlatego każdy kęs mięsa będzie słodkawy. Jedząc, możemy dodać cytrynę, chilli lub czosnek w occie.

Składniki:

1/4 kury

4 jajka przepiórcze

2 jajka kurze

200 g mięsa kraba

20 szt grzybów shitake

sól

sos rybny

szalotka prażona

pieprz

mąka z tapioki lub mąka ziemniaczana

kolendra wietnamska

imbir wielkości kciuka

cebula

czosnek

Przygotowanie:

Oczyszczamy kurczaka i wrzucamy do wody, żeby zrobić bulion. Spalamy cebulę i imbir w całości, potem czyścimy ze spalonych warstw i wrzucamy do bulionu. Jajka przepiórcze gotujemy. Szalotkę smażymy do chrupkości. Grzyby shitake suszone moczymy we wrzątku przez 20 minut, potem kroimy na małe plasterki. Sok, który pozostał, dolewamy do bulionu. Siekamy czosnek i smażymy. Wrzucamy mięso kraba, smażymy na średnim ogniu i doprawiamy o sos rybny, potem na koniec dorzucamy pokrojone grzyby. Po ugotowaniu bulionu doprawiam o sól i sos rybny i zagęszczam ja mąka z tapioki. Ubite jajko powoli wlewamy do bulionu i jednocześnie mieszając. Im cieńszy strumień jajka tym ładniejsze są płaty jajka w bulionie.

Składniki:

2 kalarepy

2 marchewki

2 cebule

2 pęczki dymki

4 jajka

200 g kiełków

100 g makaronu sojowego

200 g wieprzowiny mielonej

sos rybny

cukier

cytryna

czosnek

chilli

pieprz

papier ryżowy

woda

Przygotowanie:

Makaron sojowy moczymy w wodzie aż zmięknie. Kalarepy i marchewki kroimy w nitki. Cebulę kroimy w małe kostki, a dymkę w małe paski. Miksujemy ręcznie wszystkie warzywa z kiełkami z makaronem z cebula i dymka i jajkami. Doprawiamy o sól, pieprz, sos rybny. Wersja z mięsem - po prostu dorzucamy mięso. Zawijamy sajgonki i smażymy. Sos do sajgonek : woda + cukier + sól + cytryna + sos rybny mieszamy i na końcu dodajemy czosnek posiekany i kilka plastrów marchewki i kalarepa do dekoracji.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości