Materiał promocyjny

Znamy tajemnicę udanej Wigilii!

To po prostu smaczne dania! Jak doprawić wigilijny barszcz, by nie był za ostry, jak usmażyć karpia, by go nie spiec i wreszcie, jak zrobić kapustę z grzybami, by nie była zbyt kwaśna. W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach zdradziła nam swoje sposoby na udane wigilijne potrawy.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Karp w sosie grzybowym

Składniki:

1kg filetu z karpia

100g suszonych prawdziwków

500ml śmietanki 30%

2 cebule

Olej

2 łyżki mąki

Sól, pieprz

Rozmaryn

Przygotowanie:

Filet z karpia podziel na mniejsze kawałki, posyp je solą, pieprzem, rozmarynem, następnie obtocz w mące i przysmaż z obu stron na złoty kolor. Grzyby mocz w wodzie około 1 godziny aby zmiękły. Następnie gotuj je na małym ogniu w odrobinie wody około 30 minut. Po tym czasie odcedź je i pokrój w drobne paseczki. Cebulę pokrój drobno. Przysmaż ją na odrobinie masła, dodaj grzyby, smaż przez chwilę, poczym zalej śmietanką i gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Karpia ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem i włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Piecz około 25 minut.

Kompot z szuszu

Składniki:

200g suszonych śliwek

200g suszonych jabłek

100g suszonych gruszek

100g suszonych fig

3 goździki

Kawałek kory cynamonowej

Miód

1 cytryna

1 pomarańcza

Przygotowanie:

Suszone owoce zalej wodą i odstaw na 2, 3 godziny. Po tym czasie do suszonych owoców dodaj goździki, cynamon,1 cytrynę i pomarańczę pokrojoną w plastry. Gotuj na małym ogniu około 40 minut. Dopraw miodem do smaku. Kompot podawaj schłodzony. Pamiętaj, że z każdą godzina kompot zyskuje na intensywności dlatego zanim go podasz upewnij się czy nie trzeba go rozcieńczyć odrobiną wody.

Barszcz

Składniki:

Włoszczyzna: seler, pietruszka, por cebula

6 buraków

70g suszonych prawdziwków

500ml kwasu buraczanego lub kilka łyżek octu lub soku z cytryny

5 ziaren czarnego pieprzu

3 ziarna ziela angielskiego

2 liście laurowe

Przygotowanie:

W garnku gotuj na małym obraną włoszczyznę oraz buraki pokrojone w plastry . Osobno gotuj grzyby z odrobiną wody. Gdy oba wywary zyskają na intensywności odcedź je i połącz je ze sobą (wywar grzybowy wlewaj powoli, ma to być barszcz z posmakiem grzybów a nie grzybowa z barszczem ;). Następnie dopraw do smaku kwasem buraczanym przygotowanym wcześniej lub odrobiną octu/sokiem z cytryny. Pamiętaj, że barszcz nie lubi gdy go po doprawieniu ponownie gotujemy, lepiej go podgrzewać, ale nie doprowadzić do „bulgotania” bo wtedy tarci swój intensywny kolor.

Uszka z grzybami

Składniki:

500g mąki

150ml ciepłej wody

1 jajo

1 cebula

50g suszonych prawdziwków

2 łyżki masła

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Grzyby zalej odrobiną wody. Mocz je około godziny, następnie gotuj na małym ogniu około pół godziny aż zmiękną. Odcedź je i pokrój drobno. Cebule również drobno posiekaj, przysmaż ją na maśle, dodaj grzyby, dopraw do smaku, ostudź.

Z mąki utwórz na stolnicy „kopiec” i zrób małe wgłębienie, wbij tam jajo, wlej wodę, ciasto wyrabiaj aż będzie gładkie i elastyczne. Trzymaj je w misce przykryte wilgotną ściereczką aby nie wyschło. Odrywaj po kawałku ciasta i cienko wałkuj, używając np. kieliszka do wina wykrawaj małe okrągłe placuszki. Na środek każdego z nich kładź porcje farszu i zlepiaj uszka. Gotuj w lekko osolonej wodzie około 4-5 minut.

Pierogi z suszonymi śliwkami

Składniki:

Ciasto:

350g mąki

200ml ciepłej wody

Farsz:

400g suszonych śliwek

Kawałek kory cynamonu

1 gwiazdka anyżu

200ml wody

150g cukru

skórka otarta z cytryny

Przygotowanie:

Wodę zagotuj z cukrem anyżem, cynamonem, skórka z cytryny, rozkrojona wanilią, dodaj śliwki i gotuj na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie odcedź owoce i pozbądź się przypraw. 1)Liwki drobno pokrój.

Z mąki usyp kopczyk z zagłębieniem, wlej tam wodę i zagniataj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przełóż je do miski i przykryj ściereczką. Odrywaj po kawałku ciasta, wałkuj je cienko. Używając np. kieliszka do wina wykrawaj małe okręgi, na środku każdego z nich kładź łyżkę farszu i zlepiaj dokładnie. Gotuj około 5 minut.

Składniki:

200g mąki

70g masła

1 jajo

Szczypta soli

Farsz:

600g kiszonej kapusty

60g suszonych grzybów

1 cebula

1 liść laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Grzyby zalej odrobina wody i odstaw na dwie godziny. Po tym czasie odcedź je i przełóż do małego garnka zalej szklanką wody i gotuj około 30 minut aż będą miękkie. Wtedy ostudź je i cienko pokrój.

Kapustę przełóż wrzuć do garnka dodaj ziele angielskie i liście laurowe, oraz szklankę wody, gotuj na małym ogniu około godzinę po tym czasie odcedź, ostudź i drobno posiekaj. Cebule drobno posiekaj przysmaż na odrobinie masła. Wymieszaj w misce razem z grzybami i kapustą.

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj. Zlep ciasto w kulkę i wstaw na min 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę, podziuraw widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni a 15 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij pokryj farszem i wstaw ponownie do piekarnika na około 20 minut.

Sernik z bakaliami

Składniki:

1 kg sera białego (tłustego) (można kupić w sklepie ser mielony, ale niestety nie jest on dobrej jakości więc lepiej ser zmielić samemu)

½ kostki miękkiego masła

30 dag cukru pudru

2 łyżki mąki

6 jajek

Cukier waniliowy

Rodzynki

Skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

Zmiel ser (najlepiej dwa razy). Utrzyj masło mikserem, dodaj żółtka. Następnie przesiany cukier puder, ser, mąkę, szczyptę soli, cukier waniliowy- cały czas mieszaj masę. Wrzuć rodzynki, skórkę pomarańczową. Ubij białka. Delikatnie wymieszaj je z masą. Wlej do natłuszczonej i wysypanej mąką małej tortownicy. Piecz około godziny w temperaturze 210 stopni.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości