Ze śliwką: filet z kurczaka, ciasto i sałata

Śliwka w nieoczywistych połączeniach to specjalność kucharza Jarosława Śliwki. W kuchnia Dzień Dobry TVN pokazał, jak wykorzystać śliwki do zrobienia: fileta z kurczaka z goframi, kruchego ciasta i sałaty w wędzoną rybą.

Filet kurczaka z gofrem i wędzonymi śliwkami

Filet kurczaka z kostką

Składniki:

2 filety z kurczaka z kostką (ok 150 g każda)

Sól, pieprz, tymianek

2 ząbki czosnku

200 ml oleju rzepakowego

50 g masła

Przygotowanie:

Kurczaka doprawiamy i smażymy od strony skóry na średnio rozgrzanym tłuszczu do momentu zezłocenia się skóry, obracamy na drugą stronę obniżamy temperaturę na patelni.

Dorzucamy masło, tymianek i rozgniecione ząbki czosnku, dociągamy mięso.

Gofr serowo-ziołowy

Składniki:

50 g sera bursztyn

200 g mąki tortowej

1 duże jajko

100 g masła

10 g cukru

200 ml mleka 3,2%,

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Świeże oregano i tymianek

Sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Z podanych składników sporządzamy ciasto, wkładamy zafoliowane do lodówki na co najmniej godzinę.

Rozgrzewamy gofrownicę nawilżamy masłem i wykładamy porcję ciasta, smażymy do momentu zezłocenia i uzyskania odpowiedniej chrupkości gofrów.

Sos węgierkowy

Składniki:

200 g wędzonych świeżych śliwek węgierek

70 g cukru muscovado

2 łyżki wody

100 g masła

5 g świeżego imbiru

10 ml sosu worcester

przyprawy do utłuczenia w moździerzu: goździki, kardamon ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:

Na średnio rozgrzaną patelnię wysypujemy cukier muscovado i wlewamy dwie łyżki wody, nie mieszając karmelizujemy cukier.

Wrzucamy połowę masła i wędzone śliwki, chwilę przesmażamy.

Dodajemy resztę składników, redukujemy chwilę.

Przed podaniem zaciągamy sos resztą zimnego masła, natychmiast serwujemy.

Kruche ciasto ze śliwkami i lodami

Śliwka z liściem laurowym

Składniki:

400 g śliwki empress

300 ml wody

300 g cukieru

50 ml soku z cytryny

Liście laurowe, goździki

Skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

Śliwki umieszczamy w wyparzonym słoiku.

Przygotowujemy zalewę zagotowując resztę składników, zalewamy owoce, zakręcamy mocno słoik i odwracamy do góry dnem.

Odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej i trzymamy w zacienionym chłodnym miejscu.

Zalane owoce nie wymagają pasteryzacji i można je przechowywać ok 12 miesięcy

Ciasto

Składniki:

430 g ciasta

290 g cukru pudru cukier

110 g mąki migdałowej

Sól

4 duże jajka

900 g mąki tortowej

70 g skrobi ziemniaczanej

Jałowiec (roztarty w moździerzu 10 szt.)

Przygotowanie:

Z podanych składników przygotowujemy ciasto kruche, wkładamy zafoliowane na minimum 1 h do lodówki.

Ciasto można mrozić odpowiednio zabezpieczone do 12 miesięcy.

Śliwki wyjmujemy ze słoika delikatnie osączając z nadmiaru zalewy, umieszczamy porcję w mały naczyniu do zapiekania.

Na górę trzemy na tarce o dużych oczkach ciasto, całkowicie przykrywając owoce.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika rozgrzanego do 190’C na ok 10-15 min., ciasto powinno lekko zbrązowieć.

Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i podajemy z gałką lodów waniliowych.

Sałata ze śliwkami węgierkami w occie i wędzonymi rybami

Składniki:

400 g śliwek węgierek

100 g kurek

200 ml octu spirytusowego 10%

200 ml wody

200 g cukru

Jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, goździki

200 g wędzonej ryby bałtyckiej

100 g orzechów włoskich

50 g cukru

2 łyżki wody

100 g sałaty (np: rukola, roszponka, radicchio, frizee)

20 g papryki

Jabłko zielone granny smith

Seler naciowy

50 g sera bursztyn

Sos musztardowo-miodowy

50 ml oleju rzepakowego

30 g musztardy dijon

20 ml octy jabłkowego

50 g miodu wielokwiatowego

Estragon świeży (lub zaparzony suszony), sól, pieprz

Przygotowanie:

Śliwki umieszczamy w słoiku razem ze zblanszowanymi kurkami (unikniemy gorzkiego smaku).

Przygotowujemy zalewę zagotowując resztę składników.

Zalewamy owoce, zakręcamy mocno i obracamy słoik do góry dnem.

Odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej i trzymamy w zacienionym chłodnym miejscu.

Zalane owoce nie wymagają pasteryzacji i można je przechowywać ok 12 miesięcy.

Rozpuszczamy na średnio rozgrzanej patelni cukier z dwoma łyżkami wody, karmelizujemy.

Wrzucamy przebrane orzechy włoskie i łączymy z karmelem.

Wykładamy całą masę na papier do pieczenia i zostawiamy do wystygnięcia, rozkruszamy.

Sałaty myjemy i targamy na mniejsze części, warzywa mieszamy z sałatami.

Ser trzemy na tarce na grubych oczkach lub strugamy w płatki.

Wszystkie składniki sosu musztardowego umieszczamy w małym słoiku, zakręcamy i energicznie potrząsamy do momentu połączenia się składników.

Wykładamy składniki na sałaty i polewamy sosem musztardowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości