Materiał promocyjny

Zdrowa sałatka z rukolą i szynką

W ramach akcji 5 porcji zdrowia Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne dania, w których główną rolę odgrywały warzywa i owoce: sałatkę ze szczawiem i fetą, sałatkę z rukolą i szynką, szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwkami, sałatkę ziemniaczaną oraz buraka czerwonego z wiśniami, truskawkami i rzodkiewką.

Sałatka ze szczawiem i fetą

Składniki:

1 op. sera feta

100 g świeżego szczawiu

100 g świeżego szpinaku

1 pęczek botwinki

3 szt. pomidorów

100 ml oleju

ocet winny jabłkowy

1 łyżeczka musztardy dijon

sól

pieprz

cebula dymka

Przygotowanie:

Szczaw dokładnie myjemy, rwiemy na kawałki i posypujemy solą. Odstawiamy, aby puścił sok. Szpinak, botwinkę dokładnie myjemy. Szczaw łączymy z pokrojoną fetą i mieszamy. Z oleju, octu winnego, musztardy, miodu przygotowujemy sos. Łączymy z listkami warzyw. Na liściach szpinaku i botwinki układamy porcję fety ze szczawiem, dodajemy pomidory, posypujemy cebulą dymką.

Sałatka z rukolą i szynką

Składniki:

1 op. rukoli

100 g plastrów suszonej szynki

200 g truskawek

1 op. pomidorów koktajlowych

50 g orzechów piniowych

100 ml oleju

1 łyżka octu balsamicznego

sól

pieprz

cukier

Przygotowanie:

Rukolę myjemy i układamy na talerzu. Szynkę układamy na pergaminie i pieczemy w piekarniku na chipsy. Pomidory wstawiamy również do piekarnika i chwile pieczemy. Orzeszki piniowe smażymy na patelni na lekko złoty kolor. Na rukoli układamy chipsy z szynki, pieczone pomidorki, posypujemy orzeszkami pini. Oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy olejem i octem balsamicznym.

Szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwkami

Składniki:

500 g mięsa mielonego z szynki

sól,

pieprz,

2 łyżki bułki tartej

100 g suszonych śliwek

boczek

1 op. ciasta francuskiego

1 op. boczku wędzonego w plastrach

sól gruboziarnista

jajko do smarowania

100 g wędzonych plastrów boczku

1 szt. sałaty lodowej

Przygotowanie:

Mięso łączymy z przesmażoną cebulą, solą oraz pieprzem. Dodajemy bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy. Na patyczki do szaszłyków nabijamy śliwki, obtaczamy w mięsie i owijamy plastrem boczku. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Podajemy z sałatką ziemniaczaną.

Sałatka ziemniaczana

Składniki:

500 g młodych małych ziemniaków

1 pęczek rzodkiewki

1 szt. kalarepki

1 pęczek cebuli dymki

pietruszka

koperek,

200 ml gęstego kremowego jogurtu

sok z cytryny

sól

pieprz,

musztarda rosyjska

liście laurowe

Przygotowanie:

Ziemniaki szorujemy i nieobrane gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i liści laurowych. Studzimy. Rzodkiewki kroimy w plastry, kalarepkę w zapałki. Jeszcze kroimy cebulę dymkę, pietruszkę i koperek. Jogurt łączymy z musztarda, pieprzem i solą. Wszystkie składniki łączymy i gotowe.

Burak czerwony z wiśniami, truskawkami i rzodkiewką

Składniki:

200 g wiśni/truskawek

4 szt. młodych buraków

200 g sera ricotta

1 szt. sałaty fryzjerskiej

1 pęczek rzodkiewki

1 łyżka musztardy francuskiej

Przygotowanie:

Buraki pieczemy w piekarniku i łączymy z wiśniami, dodajemy musztardę, sok z cytryny, olej, szczyptę soli i pieprz. Burak układamy na sałacie z ricottą, dekorujemy truskawkami i rzodkiewką.

Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości