Materiał promocyjny

Zdrowa kuchnia

Ilona Felicjańska pokazała nam jak według niej wygląda zdrowe odżywianie się.

Orientalna zupa z kaczki z warzywami

Składniki dla 4 osób:

2 piersi z kaczki

2 łyżki oleju sezamowego

2 łyżki oleju słonecznikowego

100 g pieczarek

1 por (tylko biała część)

1 czerwona cebula

1 marchewka

6 łyżek słodkiego sosu sojowego do smaku

1 pęczek dymki

1 łyżka prażonych ziaren sezamu

1 litr bulionu

2 ząbki czosnku

Sól, imbir, chili pieprz cayenne do smaku

Grubo mielony czarny pieprz INDYJSKI Prymat

50 g świeżych kiełków soi

Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone piersi z kaczki ułożyć na desce, naciąć skórkę i marynować przez 2-4 godziny w 4 łyżkach sosu sojowego z dodatkiem imbiru i grubo mielonego czarnego pieprzu indyjskiego Prymat. Następnie mięso usmażyć, zaczynając od strony ze skórą, wytopić tłuszcz i obrócić na drugą stronę. Usmażone piersi z kaczki ostudzić i pokroić na małe kawałki. Pokrojone w cienkie paseczki warzywa i grzyby nameko podsmażyć na tej samej patelni, na której smażyliśmy piersi, po czym wraz z mięsem kaczki dodać do wrzącego bulionu. Całość gotować przez około 10 minut, doprawić do smaku pozostałymi przyprawami. Tak przygotowaną zupę podawać z kiełkami soi, ziarnami sezamu i świeżo siekaną dymką.

Polędwiczki z tuńczyka

Składniki dla 4 osób:

4 x 150 g polędwiczek z tuńczyka

4 łyżki oleju słonecznikowego

100 ml słodkiego sosu sojowego

4 łyżki czarnego pieprzu INDYJSKIEGO Prymat

1 mango

1 ogórek

1 melon gallo

1 pęczka świeżej mięty

1 limonka

Mix kiełków soi, słonecznika i groszku szparagowego

1 łyżka prażonych ziaren sezamu

Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone polędwiczki z tuńczyka obtoczyć dokładnie w grubo mielonym czarnym pieprzu indyjskim Prymat. Pokrojone w paski owoce i ogórek wymieszać z kiełkami, ułożyć na talerzu i udekorować świeżą miętą. Tuńczyka usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, a następnie pokroić w plastry. Tak przygotowaną rybę podawać z owocami, ćwiartkami limonki i słodkim sosem sojowym z ziarnami sezamu.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości