Z kuchni włoskiej: rotolo di frittata

W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy rodowitą Rzymiankę i blogerkę kulinarną Cristinę Catese. Przygotowała dla nas same pyszności: kolorową sałatkę włoską i rotolo di frittata. Palce lizać!

Kolorowa sałatka włoska

Składniki:

320 g makaronu penne

4 średniej wielkości zielone pomidory

250 g mozzarelli

15 zielonych oliwek (przekrojonych na pół)

150 g szynki

3 małe grillowane papryki (w 3 różnych kolorach)

120 g sera Asiago

bazylia

sól

pieprz

Przygotowanie:

Kroimy na kawałki mozzarellę i Asiago. Kroimy zielone pomidory i mieszamy je w misce z solą i pieprzem, bazylią i przekrojonymi na połówki oliwkami. Kroimy szynkę w kostki, a grillowaną paprykę na małe kawałki. Gotujemy penne we wrzącej, osolonej wodzie. Ugotowane na al dente zalewamy zimną wodą, po czym przerzucamy do dużej miski ze wszystkimi składnikami. Dodajemy oliwę, sól i pieprz.

Rotolo di frittata

Składniki :

6 średnich jaj

30 g sera Parmigiano

1 pęczek pietruszki

1 pęczek bazylii

0,5 cebuli

20 g oliwy z oliwek

200 g sera Asiago

6 plastrów szynki gotowanej

sól

pieprz

Przygotowanie:

Kwadratową formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż pergaminem i posmaruj olejem. Piekarnik podgrzewamy do 180 st. C. Pietruszkę, cebulę i bazylię myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem, a następnie dokładnie siekamy. W misce rozbijamy jajka, dodajemy parmezan, zioła, szczyptę soli i dobry świeży pieprz. Ubijamy trzepaczką i mieszamy wszystkie składniki. Wylewamy na blachę i pieczemy przez 15-18 min. Wyjmujemy z piekarnika omlet i studzimy na stojaku. Wciskamy ser i szynkę do omletu, obracamy go, uważając, aby nie złamać, zawijamy roladę, zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 40 min. – będzie łatwiej kroić. Wyjmujemy rolkę z lodówki, zdejmujemy folię i tniemy na plasterki o grubości ok. 2 cm.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości