Materiał promocyjny

Wigilijne potrawy na Józkowy sposób

Wigilijne potrawy na Józkowy sposób
Wigilijne potrawy na Józkowy sposób
W przeddzień Wigilii poprosiliśmy Josepha "Józka" Seeletso, by przygotował polskie świąteczne potrawy na swój sposób. Zapraszamy na białą fasolę z suszonymi śliwkami z Makowa Podhalańskiego, rolmopsy z pieczoną papryką, zupę grzybową pachnącą rozmarynem oraz na karpia z makiem i skórką z cytryny, podanego z sałatką z korniszonów i ananasa.

Biała fasola z suszonymi śliwkami z Makowa Podhalańskiego

Składniki:

200 g białej fasoli

150 g suszonych śliwek

100 g rozpuszczonego masła

sól, pieprz

Przygotowanie:

Namocz fasolę w zimnej wodzie i gotuj aż będzie miękka. W międzyczasie namocz śliwki i odsącz. Na patelni rozpuść masło, dodaj ugotowaną fasolę i namoczone śliwki, podsmaż, dopraw solą i pieprzem.

Karp wg Józka z makiem i skórką z cytryny

Stażystki:

4–6 filetów z karpia

150 g zmielonych orzeszków pistacjowych

4 łyżki masła

50 g zmielonego maku

50 g skórki otartej z cytryny

sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 150 st. C. Lekko nasmaruj masłem foremkę do pieczenia. Ułóż rybę w foremce. Posmaruj łyżką rozpuszczonego masła. Pozostałe masło wymieszaj z orzeszkami, makiem i cytryną. Posyp powstałą kruszonką karpia. Piecz 15-25 minut, aż ryba będzie ładnie dzieliła się na płatki.

Sałatka z korniszonów i ananasa do karpia

Składniki:

1 obrany i pokrojony w kostkę ananas

2 posiekane cebule

6 pokrojonych w plasterki pomidorków koktajlowych

4 posiekanych korniszonów

6 łyżek oliwy

sól, pieprz

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z rybą.

Zupa grzybowa pachnąca rozmarynem

Składniki:

500 g namoczonych w wodzie suszonych grzybów

500 g boczniaków

2 gałązki rozmarynu

1 ząbek czosnku

1 l wywaru warzywnego

100 ml mleka

50 ml śmietany

1 posiekana cebula

50 g masła

sól, pieprz

Przygotowanie:

W garnku rozpuść masło, dodaj cebulę i podsmaż na złoto. Dodaj grzyby, rozmaryn i smaż kolejne 5 minut. Dodaj wywar i mleko, gotuj na małym ogniu 30 minut. Wyjmij rozmaryn. Zmiksuj zupę, dodaj śmietanę, sól i pieprz. Podawaj z łazankami.

Rolmopsy z pieczoną papryką

Składniki:

200 g rolmopsów

1 upieczona czerwona papryka

1 upieczona żółta papryka

1 posiekana czerwona cebula

50 g uprażonych migdałów

200 ml oliwy

Przygotowanie:

Najlepiej przygotuj potrawę dzień wcześniej, ponieważ smaki musza się przegryźć. Odsącz rolmopsy z wody. Usuń skórę z papryki i pokrój miąższ w paseczki. Dodaj cebulę i migdały, dopraw solą i pieprzem. Przykryj i wstaw na noc do lodówki.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości