W najnowszym odcinku cyklu Naturalnie! Agnieszka Cegielska mówiła o prozdrowotnych właściwościach buraka, a w kuchni Dzień Dobry TVN – wraz z Andrzejem Polanem – przygotowała smaczne dania właśnie z tym warzywem. Mogliśmy skosztować: sałatki z burakami, kozim serem i rukolą, pieczonych buraków z dynią, tatara z buraka z pieczywem ziarnistym i awokado oraz ziemniaczanego placka z burakami, serem kremowym, wędzonką i piklami. Smacznego! Przepisy Agnieszki Cegielskiej
Sałatka z burakami, kozim serem i rukolą
Składniki:
kasza quinoa
burak
gruszka
ser kozi camembert
orzechy włoskie
rukola
czarnuszka
sól himalajska
pieprz czarny
pieprz czerwony
oliwę najlepiej cytrynową
Przygotowanie:
Kasze quinoa gotujemy i traktujemy jako bazę do sałatki. Buraka gotujemy, ciepłego kroimy i dodajemy do sałatki. Pokrojoną gruszkę i ser kozi dodajemy na koniec. Posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi. Posypujemy świeżą rukolą. Doprawiamy oliwą, solą himalajską, czarnuszką, pieprzem czarnym świeżo zmielonym, pieprzem czerwonym.
Pieczone buraki z dynią
Składniki:
dynia
buraki
olej kokosowy nierafinowany
świeże chili
estragon
sól himalajska
świeżo mielony pieprz
kurkuma
czarnuszka
świeży rozmaryn
cytryna
Przygotowanie:
Dynie i buraki obieramy, kroimy w talarki i układamy na blaszce, którą wykładamy papierem do pieczenia. Warzywa smarujemy delikatnie olejem kokosowym i posypujemy estragonem, rozmarynem, kurkumą, świeżą papryczką chili, solą, świeżo zmielonym pieprzem, czarnuszką. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika możemy delikatnie skropić wszystko cytryną.
Przepisy Andrzeja Polana
Tatar z buraka z pieczywem ziarnistym i awokado
Składniki:
3 buraki
1 cebula
3 ogórki kiszone
1 cebula czerwona
1 jabłko polskie
1 mały kawałek świeżego chrzanu
1-2 łyżeczki musztardy chrzanowej
szczypiorek
koperek
olej
ocet jabłkowy
2 łyżki porzeczki czarnej mrożonej
200 ml gęstej śmietany
1 op. pieczywa wieloziarnistego
2 dojrzałe awokado
Przygotowanie:
Buraki układamy na blaszce, skrapiamy olejem, posypujemy solą, cząbrem, obok kładziemy kawałki cebuli, wszystko przykrywamy folią i wstawiamy do pieczenia. Pieczemy ok. 50 min. w 150 st. C. Upieczonego, przestudzonego buraka obieramy i kroimy w kostkę. Łączymy z owocami porzeczki. Następnie dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy chrzanem tartym, musztardą, solą, pieprzem i octem jabłkowym. Tatara podajemy na pieczywie ziarnistym, na wierzchu plastry awokado i kleks ze śmietany jak tylko lubimy.
Ziemniaczany placek z burakami, serem kremowym, wędzonką i piklami
Składniki:
3 okrągłe burki
500 g ziemniaków
200 g tartego sera dojrzewającego
natka pietruszki, koperek, szczypiorek
cząber, kminek mielony, gałka muszkatołowa
100 g boczku wędzonego surowego w plastrach
pieprz czarny, sól
szpinak baby
sok z cytryny
1 łyżka miodu
100 ml śmietany gęstej
ogóreczki konserwowe
Przygotowanie:
Buraki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru. Ugotowanego buraka kroimy w cienkie plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny z dodatkiem miodu. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubszych oczkach, odciskamy nadmiar soku i odciśnięte łączymy z solą, pieprzem, cząbrem, gałką muszkatołową, kminkiem oraz serem dojrzewającym, szczypiorkiem i natką pietruszki. Tak przygotowane ziemniaki wykładamy na pergamin, wierzch posypujemy serem, paskami boczku wędzonego surowego i wstawiamy do pieczenia na ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Na upieczony placek ziemniaczany układamy krążki buraka, na środku każdego wykładamy porcję serka kremowego, przykrywamy drugim krążkiem, dekorujemy szpinakiem, kleksem śmietany i ogóreczkami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyJakub Tolak czeka na poważną operację. "Doszedłem do momentu, w którym trzeba podjąć decyzję"
GwiazdyBrytyjska prasa: Księżna Kate przyłapana na zakupach. Zwrócono uwagę na jej wygląd
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą. "Zaczęłyśmy z czystą kartą"
Związki i seksMieszka z 50-letnim synem: "Nie chce od mamy odejść"
Pielęgnacja twarzy i ciałaCzy można wydłużyć działanie botoksu? Posłuchaj, co na ten temat mówi specjalista
ParentingJak wychować dzieci w dobie ekranów? "Uważajmy, żeby nie przesadzić"
GwiazdyNiepokojący stan psychiczny nastolatków. Dove i MŁODE GŁOWY łączą siły
GwiazdyIga Świątek spotkała się z gwiazdą filmu "Diuna"
Przepisy kulinarneJaśminowy, brązowy czy biały? Ryż na wiele pysznych sposobów według Grzegorza Zawieruchy
Gorące tematyMarcin Prokop założył alkogogle i przeszedł test
PaznokcieManicure Hailey Bieber to hit tej wiosny
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Przepisy kulinarneKrólowa kuchni staropolskiej w nowej odsłonie. Poznaj przepisy Darii Ładochy na dania z perliczką
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
NewsyZielone miejsca pracy czekają na górników. "Kwalifikacje są bardzo podobne"
Sposób na wnętrze"Sposób na wnętrze". Kasia Jaroszyńska i eksperci z Leroy Merlin spełnili marzenie 7-letniej Rozalii
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarneWielkanoc z nutką nowoczesności. Przepisy Mariety Mareckiej na nietuzinkowe dania świąteczne
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
Posiłki w chorobieSamotność osób starszych. Jak wspierać na co dzień seniorów?
Moda i UrodaToksyczna odzież - jakich materiałów unikać? "Po jakimś czasie dowiadujemy się, że mamy nowotwór"
ZdrowieRuszyła 8. edycja konkursu POLSKI PACJENT W AVÈNE. Do wygrania wyjazd do Centrum Hydroterapii w Avène we Francji oraz emolienty XERACALM A.D
ZdrowiePiotr Adamczyk wspiera żonę w przewlekłej chorobie
NewsyWyniki najnowszego rankingu najsmaczniejszych deserów. Polskie ciasto na pierwszym miejscu
PsychologiaAlkohol przyczynia się do występowania aż 200 chorób. Jakich?
Przepisy kulinarneDomowy street food, czyli kulinarna podróż bez biletu. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
Zdrowie27-letnia Ola miała najpoważniejszy rodzaj udaru
GwiazdyKsiążę William zażartował z Kate. Przesadził?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
HoroskopJakie są właściwości błękitnych kamieni? Poznaj moc szafiru, turkusu i apatytu
GwiazdyPamiętacie Manię z "Przepisu na życie"? Wiemy, czym się teraz zajmuje
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ZdrowieTego badania boją się Polacy. Nie wykonał go m.in. tata Marcina Mellera: "Zmarł po 3,5 roku"
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Dziecko"Mam tysiaka. Zbieram na Lambo". Wyznania dzieci o pieniądzach bawią do łez
CiążaPo przeszczepie serca zostały matkami. "Chciałam spełnić to marzenie"
Związki i seksPierwszy partner zdradził ją z jej przyjaciółką, kolejny z prostytutką. Czy mu wybaczyła?
Pielęgnacja twarzy i ciałaZdrowe stopy na wiosnę i nie tylko. Podolog o codziennej pielęgnacji
Styl życia"Back to school. Prawdziwy egzamin". TTV wysyła rodziców z powrotem do szkoły
GwiazdyWiosenne nowości. Czego mogą spodziewać się widzowie Dzień Dobry TVN? "Mamy akcje specjalne"
Styl życiaStawiasz problemy innych ponad swoje? To może być ważny sygnał. "Nieświadome pragnienie"
NewsyIle kosztuje m2 mieszkania w bloku z wielkiej płyty? Kwota zwala z nóg
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas