W kuchni Dzień Dobry TVN Janusz Fic przygotował dania z ryb: zupę rybną z płatkami marynowanego leszcza i suszonymi pomidorami, sandacza pieczonego w soli z kiszonym selerem i polentą oraz jesiotra duszonego w białym winie z kulebiakiem z kiszonej kapusty i brokułami. Był też smażony filet z okonia na tarcie z jarmużu. Smacznego! Zupa rybna z płatkami marynowanego leszcza i suszonymi pomidorami
Składniki:
200 g filetu z leszcza
400 g soli
200 g cukru
1 kg ryby słodkowodnej
100 g marchewki
100 g pietruszki
100 g selera
100 g pora
1 szt. papryki czerwonej
60 g pomidorów suszonych
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Sól mieszamy z cukrem. Na dno blachy wysypujemy ok. 13 soli z cukrem. Układamy rybę skórą do dołu i zasypujemy pozostałą częścią soli z cukrem. Odstawiamy na 8 godz. Po tym czasie wyjmujemy z soli, płuczemy, dokładnie suszymy i kroimy w cienkie plastry bez skóry. Rybę i warzywa zalewamy 2 l wody. Paprykę całą palimy na ogniu, aby skórka zrobiła się czarna. Dodajemy paprykę do wywaru i gotujemy ok. 2 godz. Wywar scedzamy. W szklance wywaru rozpuszczamy mieloną paprykę. Dodajemy do całości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy plastry leszcza, suszone pomidory i zalewamy wywarem.
Sandacz pieczony w soli z kiszonym selerem i polentą
Składniki:
1 kg selera (korzeń)
1 l wody
20 g soli
200 g kaszy kukurydzianej
20 g masła
250 ml mleka
sól
sandacz cały oczyszczony
1 kg soli
1 szkl. wody
natka pietruszki
cząstki cytryny
Przygotowanie:
Seler obieramy, kroimy w cienkie plastry. Zagotowujemy wodę z solą. Odstawiamy i czekamy aż woda wystygnie do temperatury pokojowej. W słoiku układamy plastry selera, zalewamy wodą, zakręcamy i odstawiamy na 5 dni w ciepłe miejsce. Do garnka wsypujemy kaszę kukurydzianą, zalewamy mlekiem. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 min. cały czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy masło. Możemy dodać ser dojrzewający. Do wody dodajemy sól, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy cienką warstwę masy solnej. Rybę faszerujemy natką pietruszki i cząstkami cytryny. Na soli układamy rybę. Przykrywamy pozostałą częścią masy solnej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. godzinę. Po upieczeniu rozbijamy skorupę solną.
Smażony filet z okonia na tarcie z jarmużu
Składniki:
90 g masła
180 g mąki
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
500 g jarmużu
100 g jogurtu naturalnego
1 jajko
ząbek czosnku
sól
pieprz
łyżka masła
1 kg okonia ze skórą
1 łyżka oliwy
cząstki cytryny
Przygotowanie:
Do mąki dodajemy masło, żółtka, wodę i szczyptę soli. Szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.
Formę do tarty wykładamy ciastem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i zasypujemy kaszą lub fasolą dla obciążenia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 15 min. Zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 10 min. Na patelnię dodajemy zimne masło, szczyptę soli, pieprzu i ząbek czosnku. Rozpuszczamy i krótko przesmażamy. Dodajemy jarmuż. Przesmażamy. Do miski przekładamy jarmuż, dodajemy jajko roztrzepane z jogurtem. Całość wykładamy na spód do tarty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 min. Filet nacinamy od strony skóry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Filet układamy na rozgrzanej patelni skórą do dołu. Smażymy na wolnym ogniu przez ok. 4 min. Na ostatnią minutę odwracamy filet. Po usmażeniu wykładamy na tartę.
Jesiotr duszony w białym winie z kulebiakiem z kiszonej kapusty i brokułami
Składniki:
400 g kapusty kiszonej
200 g ciasta francuskiego
sól
pieprz
kminek
800 g filetu z jesiotra
łyżka oliwy
łyżeczka masła
kieliszek białego wina
200 ml śmietany 30%
200 g brokułów
200 g szpinaku świeżego
ząbek czosnku
Przygotowanie:
Gotujemy kapustę do miękkości. Przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu i kminku. Cedzimy, odciskamy nadmiar wody. Ciasto francuskie rozwałkowujemy. Układamy na nim kapustę i zwijamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 10 min. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Obsmażamy rybę z obu stron. Podlewamy białym winem. Redukujemy wino o połowę i dodajemy śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu aż śmietana zgęstnieje. Brokuły parzymy i obsmażamy. Na maśle przesmażamy czosnek, dodajemy liście szpinaku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"