W cynamonie, czekoladzie lub ziołach. Kurtoszkołacze

W kuchni Dzień Dobry TVN próbowaliśmy węgierskiego przysmaku - kurtoszkołaczy. To drożdżowe ciastko nawinięte na specjalny wałek. Serwuje się go na słodko: obtoczone cynamonem lub czekoladą. W wersji wytrawnej kurtoszkołacze podaje się obsypane ziołami? W naszej kuchni kurtoszkołacze przygotowały: Magdalena Kucharska-Moryc i Klaudia Ojdana.

Kurtoszkołacze:

Przepis na ciasto:

1 kg mąki pszennej

0,4 l mleka

50 g drożdży

4 łyżki cukru

1 łyża ekstraktu waniliowego|

Szczypta soli

150 gramów masła

Standardowe posypki:

waniliowa: 1 kg cukru drobnego , 5 łyżek cukru waniliowego

cynamonowa: 1 kg cukru drobnego, 5 łyżek cynamonu

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości