Tort dyniowo-pomarańczowy - PYCHA!

Jeśli dynia w kuchni, to przede wszystkim zupa-krem. Wcale nie musi tak być! W kuchni Dzien Dobry TVN udowodniła to Marieta Marecka. Kucharka przygotowała: tort dyniowo-pomarańczowy, racuszki dyniowe z lukrem pomarańczowym i taglaitelle z sosem dyniowym i chorizo. Wszystko pyszne i kolorowe!

Tort dyniowo-pomarańczowy

Składniki na tortownicę o średnicy ok. 24 cm:

Biszkopt

5 jaj (wielkość M)

¾ szklanki drobnego cukru lub cukru pudru

¾ szklanki mąki pszennej

¼ szklanka mąki ziemniaczanej

Masa dyniowo-pomarańczowa

Ok. 400 g obranej dyni

½ pomarańczy

5 łyżek cukru trzcinowego

1 czubata łyżeczka startego świeżego imbiru

1 łyżeczka żelatny

Krem pomarańczowy

500 ml śmietanki kremówki 36%

Skórka z ½ pomarańczy

2 łyżki likieru pomarańczowego

2 łyżki cukru pudru

2 czubate łyżeczki żelatyny

Ew. kilka kropli naturalnego, pomarańczowego barwnika

Krem waniliowy

250 g mascarpone

250 ml śmietanki kremówki

1 łyżeczka pasty z wanilii

2-3 łyżki cukru pudru

Do nasączenia

4 łyżki likieru pomarańczowego

1 łyżeczka cukru

½ szklanki gorącej wody

Przygotowanie:

Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier za każdym razem dopiero wtedy jak pozostały cukier całkowicie się rozpuści.

Następnie dolewamy żółtko po żółtku ciągle miksując.

Mąki przesiewamy do osobnej miski, delikatnie wsypujemy do ubitych jaj z cukrem.

Za pomocą łopatki mieszamy całość tak by w cieście nie było żadnej grudki.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wystarczy położyć go na samym spodzie.

Wylewamy ciasto, delikatnie wyrównujemy wierzch i wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na ok. 40 minut do czasu aż wierzch ciasta się zetnie, pod lekkim naciskiem dłoni lekko sprężynuje.

Dla pewności można sprawdzić stopień wypieczenia patyczkiem.

Zaraz po upieczeniu upuszczamy formę z ciastem na podłogę i pozostawiamy (już nie koniecznie na podłodze) do wystudzenia.

Dynię i pomarańczę kroimy w małą kostkę i razem z cukrem i imbirem przekładamy do rondla i smażymy aż dynia zmięknie ale nie rozpadnie się zupełnie.

Musimy odparować nadmiar płynu, żeby masa była dość gęsta.

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy ją w gorącej masie dyniowej.

W goracej wodzie rozpuszczamy cukier i dolewamy likier pomarańczowy.

Wystudzony biszkopt kroimy na trzy blaty, spód skrapiamy 1/3 porcji płynu do nasączenia i smarujemy przestudzoną masą dyniową.

Przygotowujemy krem waniliowy.

250 ml schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem.

Serek mascarpone rozcieramy z pastą z wanilii, następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie łączymy np. rózgą.

Gotowy krem nakładamy na warstwę z masą dyniową i przykrywamy drugim blatem, który znów skrapiamy „nasączem”.

Przygotowujemy krem pomarańczowy.

Zalewamy żelatynę 4 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.

450 ml schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem.

50 ml śmietanki podgrzewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę, dolewamy likier pomarańczowy odstawiamy do przestudzenia.

Do ubitej śmietanki dodajemy startą skórkę z pomarańczy i delikatnie wlewamy śmietankę z żelatyną, mieszamy dokładnie i dodajemy barwnik.

Nakładamy część kremu na drugi blat biszkopt i przykrywamy go kolejnym.

Znów lekko skrapiamy go płynem do nasączenia.

Pozostałym kremem pomarańczowym wykańczamy tort z wierzchu.

Taglaitelle z sosem dyniowym i chorizo

Składniki dla 2 osób:

½ opakowania makaronu tagliatelle

150 g chorizo

1 łyżka miodu

100 g mascarpone

400 g obranej dyni

50 g sera gorgonzolla

2 ząbki czosnku

Kilka gałązek świeżego tymianku

½ łyżeczki chili w płatkach

2 łyżki oliwy

Sól, pieprz

1 łyżeczka czarnego sezamu

Przygotowanie:

Dynię kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

Następnie odcedzamy i miksujemy blenderem na pastę.

Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.

Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy pokrojone w plastry ząbki czosnku, krótko podsmażamy i dodajemy mus z dyni.

Doprawiamy chili, solą i pieprzem oraz wrzucamy kawałki sera gorgonzolla.

Podgrzewamy aż ser się rozpuści, na koniec dodajemy mascarpone i listki tymianku.

Na drugiej patelni przesmażamy plastry chorizo bez dodatku tłuszczu, jak już ładnie się zezłoci i zrobi chrupiąca podlewamy miodem i po minucie wyłączamy gaz.

Makaron przekładamy na patelnię z sosem, mieszamy dokładnie i serwujemy.

Dekorujemy danie gałązkami tymianku, plastrami chorizo i sezamem.

Racuszki dyniowe z lukrem pomarańczowym

Składniki:

Racuchy

500 g mąki pszennej

30 g świeżych drożdży

1-2 banany

Ok. 500 -750 g dyni

2 łyżki drobnego cukru

350-375 ml mleka

50 g masła

1 łyżeczka pasty z wanilii

1 jajo

Szczypta soli

Olej do smażenia

Lukier

2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczy

1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

Kilka kropli wody pomarańczowej

Ok. 4 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

Dynię kroimy w duże kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę aż będzie miękka.

Następnie obieramy ze skórki i miksujemy blenderem na gładką masę.

Jeśli będzie zbyt wodnista odciskamy nadmiar płynu przez gazę lub gęste sito.

Powinniśmy otrzymać ok. szklanki puree.

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, jak zrobią się płynne dodajemy 2 łyżki mąki i 3-4 łyżki ciepłego mleka.

Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy do miski, dolewamy zaczyn, resztę mleka, dodajemy sól, resztę cukru, puree z dyni, pastę z wanilii ucieramy drewnianą łyżką lub mieszamy przy pomocy robota kuchennego tak by powstała nam dość gęsta masa bez grudek mąki.

Jeśli ciasto będzie zbyt luźne można dosypać trochę mąki, jeśli zbyt gęsta dolewamy mleko.

Pod koniec mieszania wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło.

Przykrywamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Przygotowujemy lukier ucierając ze sobą sok z pomarańczy, wodę pomarańczową, cukier puder i skórkę z pomarańczy.

Rozgrzewamy patelnię z olejem i łyżkami maczanymi w oleju nakładamy porcje ciasta i w każdy placuszek wciskami po 2-3 plastry banana.

Placuszki nie powinny być zbyt duże, a gaz zbyt duży, bo będą się szybko paliły.

Smażymy na złoty kolor, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy polane lukrem, obsypane cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"