Kamil Bednarek z "Mam talent"

następna strona

Wideo

powrót do listyPoprzednia

Szybkie i proste przystawki na przyjęcie

Kuchnia |
Monika Mrozowska-Szaciło i jej mąż Maciej Szaciłło proponują przepisy na szybkie i proste w przygotowaniu przystawki.
Szybkie i proste przystawki na przyjęcie
Autor wideo: Bartosz krupa | źródło: East News | Autor zdjęcia: Bartosz Krupa
Zapiekana brukselka

Składniki:
700 g brukselki pokrojonej w talarki
150 ml słodkiej śmietanki
150 ml mleka
50 g drobno startego sera dziugas
masło do wysmarowania formy
2 ząbki drobno pokrojonego czosnku
sól i pieprz

Przygotowanie:
Formę do zapiekania smarujemy masłem. Brukselkę gotujemy na parze 7 minut. W tym czasie mieszamy ze sobą mleko, śmietankę, ser, czosnek, sól i pieprz. Dodajemy brukselkę i całość wykładamy do formy. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp 200 stopni około 30-40 minut, aż brukselka będzie miękka. Zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy od góry, tak aby całość ładnie się przyrumieniła.

Pieczone ziemniaki w sosie jogurtowym

Składniki:
1 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
1 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka rozmarynu
1 świeża ostra drobno pokrojona papryczka
4 ząbki czosnku
1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
1 łyżka kurkumy
1 łyżka kminu rzymskiego
3 szklanki jogurtu
świeże zioła, np natka pietruszki, lub koperek
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Ziemniaki mieszamy z oliwą, rozmarynem, ostrą papryką, kurkumą i kminem. Czosnek ugniatamy na pastę ze startym imbirem w moździerzu. Dodajemy do ziemniaków i całość starannie mieszamy. Pieczemy w temp 230 stopni z termoobiegiem na złotobrązowy kolor. Wyciągamy z piekarnika, przekładamy do miski i łączymy z jogurtem, ziołami, solą i pieprzem do smaku.

Cykoria z dipem paprykowym

Składniki:
2 żółte cykorie
opakowanie ricotty
2 ząbki czosnku
3 czerwone papryki
1 szklanki oliwy z oliwek
sól do smaku

Sposób przygotowania:
Paprykę pieczemy w całości w piekarniku ( 200 st) aż skórka się lekko przypali. Następnie wkładamy do torebki foliowej i czekamy aż ostygnie (łatwiej zejdzie skórka). Po wystygnięciu obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Miksujemy w blenderze z oliwą, ricottą i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Dodajemy sól do smaku.Dip rozkładamy na listkach cykorii.

Paluszki parmezanowe

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego (ok. 270 g)
1 szklanki czarnych oliwek lub garstka kaparów
100 g parmezanu
2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
Opakowanie ciasta francuskiego dzielimy na pół. Parmezan ścieramy na drobnej tarce. Oliwki lub kapary drobno szatkujemy i mieszamy z drobno poszatkowanymi ząbkami czosnku. Na połowę ciasta wysypujemy warstwę parmezanu, następnie oliwki lub kapary z czosnkiem i przykrywamy drugą połówka ciasta. Delikatnie wałkujemy, kroimy na cienkie paseczki i przekładamy na blachę z papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 15 minut.

Boczniak z dressingiem

Składniki:
1 kg boczniaków
szklanka mleka
3 łyżki mąki grochowej
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżeczki soli
olej do smażenia
1 szklanki małych korniszonów
2 łyżki kaparów
1 szklanki gęstego jogurtu
1 dymka
pieprz i sól do smaku
sałata dębowa

Sposób przygotowania:
Mleko rozrabiamy z mąką grochową, ryżową i solą na rzadkie ciasto, w którym maczamy kawałki boczniaka. Smażymy w głębokim rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Korniszony i kapary bardzo drobno kroimy i mieszamy z jogurtem, poszatkowaną dymką solą i pieprzem. Na liściach sałaty układamy usmażone boczniaki i całość delikatnie polewamy dressingiem z korniszonów.

Deser z jagodami

Składniki:
300 g jagód ( np. mrożonych)
150 ml śmietany 36 %
200 g serka homogenizowanego
6 łyżek cukru trzcinowego
skórka z 1 cytryny

Sposób przygotowania:
Połowę jagód gotujemy z 3 łyżkami cukru i miksujemy na jednolita masę. Śmietanę ubijamy i delikatnie łączymy z serkiem homogenizowanym. Do pucharków wlewamy masę jagodową, którą przykrywamy bita śmietaną z serkiem. Górę posypujemy resztą jagód, cukrem brązowym i skórką cytrynową.

źródło: Dzień Dobry TVN | autor: TVN

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix