W kuchni Dzień Dobry TVN,Andrzej Polan i Conrado Moreno przygotowali: szparagi z sosem szczawiowym i pomidorkami smażonymi, karczochy smażone, sałatkę z ogórka zielonego i cytryny, dressing serowy oraz rostbef wołowy ze szpinakiem i czosnkiem. Smacznego!Szparagi z sosem szczawiowym i pomidorkami smażonymi
Składniki:
Szparagi białe - 2 wiązki
Pomidorki cherry - 250g
Szczaw świeży - 1 pęczek
Olej - 100ml
Natka pietruszki - 1 pęczek
Ser tarty parmezan - 100g
Szpinak baby - 100g
Ser risotta - 300g
Sok z 1 cytryny
Sól, pieprz, szczypta cukru
Sposób przygotowania:
Olej lekko rozgrzewamy i wrzucamy liście szpinaku i natkę, chwilę podgrzewamy i miksujemy na krem. Dodajemy liście szczawiu, sól, pieprz i cukier. Powstały sos odstawiamy i zabieramy się za szparagi. Obieramy dokładnie z zewnętrznych włókien, gotujemy w wodzie z dodatkiem soraz cukru. Ugotowane wyjmujemy i zalewamy zimną wodą. Zimne szparagi obtaczamy w roztrzepanym jajku i w bułce wymieszanej z tartym parmezanem. Olej rozgrzewamy na patelni i obsmażamy szparagi. Dodajemy pomidorki cherry. Szparagi układamy na talerzu, polewamy sosem szczawiowym, obok układamy usmażone pomidorki cherry i kenele z ricotty. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem czarnym, skrapiamy olejem ze smażenia.
Karczochy smażone, sałatka z ogórka zielonego i cytryny, dressing serowy
Składniki:
Karczochy świeże - 6szt
Tymianek świeży - kilka gałązek
Cytryna - 1szt
Pieprz czarny ziarnisty
Liść laurowy
Olej
Czosnek - 1 ząbek
Białe wino - 100ml
Sól
Sposób przygotowania:
Wodę zagotowujemy, dodajemy wino białe, tymianek, czosnek, przekrojoną cytrynę, sól, pieprz ziarnisty i liście laurowe. Gotujemy chwilę wszystko i dodajemy przekrojone, obrane karczochy. Gotujemy około 15 minut. Podgotowane wyjmujemy z marynaty, osuszamy ręcznikiem. Podsmażamy na złoty kolor na oleju.
Sałatka z zielonego ogórka i cytryny
Składniki:
Ogórki zielone - 2szt
Cytryna - 2szt
Papryka zielona - 1szt
Olej
Sól
Sposób przygotowania:
Ogórek kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną podobnie paprykę zieloną, fileciki z 1 cytryny, sok z 2 cytryny i olej, sól i szczyptę cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Dressing serowy
Składniki:
Żółtka - 2szt
Musztarda dijon - 1 łyżeczka
Sok z cytryny - 80ml
Sól, cukier, pieprz czarny,
Ser parmezan tarty - 1szkl
Olej -1szkl
Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z musztardą, sokiem z cytryny, solą oraz cukrem. Do utartej masy dodajemy ser parmezan. Do masy, nie przerywając ubijania, dodajemy powoli olej do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Rostbef wołowy ze szpinakiem i confitowanym czosnkiem
Składniki:
Rostbef wołowy - 1kg
Musztarda rosyjska - 2 łyżki
Miód - 2 łyżki
Ser mascarpone - 100g
Szpinak - 200g
Czosnek- 2 szt.
Masło - 50g
Ser parmezan - 100g
Olej
Pieprz czarny, sól, gałka muszkatołowa, tymianek świeży, rozmaryn świeży
Sposób przygotowania:
Rostbef nacieramy olejem wymieszanym z posiekanym tymiankiem, rozmarynem i czarnym pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin, aby przeszedł smakiem. Następnie obsmażamy na złoty kolor z każdej strony, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 120 stopni, sprawdzamy temp. Wewnątrz mięsa powinniśmy uzyskać 60-62 stopnie. Kiedy osiągniemy taką temperaturę wyjmujemy rostbef z piekarnika i smarujemy musztardą wymieszaną z miodem. Odstawiamy, aby mięso odpoczęło i przeszło smakiem. Ząbki czosnku nieobrane z łupiny wstawiamy do oleju i gotujemy do miękkości. Na patelni przesmażamy na oleju i maśle szpinak, dodajemy mascarpone, ser parmezan, pieprz, sól i gałkę muszkatołową.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"