Szpajza. Deser prosto ze Śląska

W ramach cyklu „Smaki regionów”, który przygotowujemy wspólnie z Tele Magazynem i Tele Programem uczestnik MasterChefa Grzegorz Bien przygotował w Dzień Dobry TVN dania z kuchni śląskiej: wodzionkę, szpajzę i hekele.

Wodzionka

Składniki:

0,5 l wody

4 ząbki czosnku

2 łyżki maggi

susz z warzyw

smalec ze skrawkami

sól

pieprz

czerstwy chleb

Przygotowanie:

Zagotuj wodę z przyprawami i smalcem, dodaj czosnek, gotuj przez minutę. Podawaj z czerstwym chlebem.

Szpajza

Składniki:

4 jajka

20 dag cukru

4 łyżeczki żelatyny

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

20 ml czystej wódki

Kula czekoladowa:

200 g czekolady gorzkiej

Owoce:

maliny

borówka amerykańska

Krem angielski:

3 żółtka

125 ml śmietanki 30 proc.

125 ml mleka 3.2 proc.

60 g cukru

laska wanilii

Ciastko cygaretkowe:

50 g białka

50 g cukru pudru

50 g masła

50 g mąki

Przygotowanie:

Bij pianę z białek. Oddzielnie utrzyj żółtka z cukrem. Ostrożnie połącz obie masy, uważając, aby piana nie opadła. Dodaj namoczoną i rozpuszczoną żelatynę (przepis na torebce). Krem podziel na 2 równe części, do jednej dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Do drugiej części dodaj kakao rozpuszczone w wódce, również wymieszaj. Nadaj kształt.

Kula czekoladowa: rozpuść, nadaj kształt kuli w formie silikonowej.

Krem angielski: do termomixa wrzuć żółtka, cukier, miąższ wanilii i ucieraj na "motylku" w 80 st. C przez 4 min. Osobno zagotuj śmietanę, mleko razem ze skórkami z wanilii.

Ciasto cygaretkowe: wszystkie składniki zagnić, rozwałkuj na 0,5 cm, piecz w 180 st. C przez 10 min. Uformuj.

Hekele

Składniki:

250 g śledzi a la matjas

100 g ogórków kiszonych

100 g masła

sól

pieprz świeżo mielony

1 łyżka musztardy stołowej

bułka kanapkowa

cebula.

Przygotowanie:

Śledzia, ogórek i cebule drobno pokrój. Przypraw, połącz z miękkim masłem, na koniec dodaj musztardę. Wykładaj z bułką.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości