Syn Justyny Steczkowskiej gotuje!

Leon Myszkowski, syn Justyny Steczkowskiej, prowadzi vloga kulinarnego. A w naszej kuchni przygotował: gaspacho, polędwicę wołową ze szpinakiem i sosem z zielonego pieprzu oraz fondant. Towarzyszyli mu: wujek Misza Hairulin oraz Sasza Hairulin, przyjaciel Leona, a syn Miszy. Smacznego!

Gaspacho

Składniki:

1 kg pomidorów

2 czerwone cebule

2-3 ząbki czosnku

1 por.

Sól, pieprz

Oliwa

Chleb, Masło

Przygotowanie:

Kroimy pora w paski, polewamy wodą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st. na ok. 10min.Do miksera wkładamy pokrojoną czerwoną cebulę, czosnek i pomidory, które można obrać ze skórki. Miksujemy na gładką masę. Kiedy por się upiecze, wyciągamy go i do tego samego piekarnika wkładamy chleb pokrojony na kawałki wielkości grzanki. Gaspacho wlewamy do miski, na wierzch układamy upieczonego pora, obok na talerz wykładamy grzanki, które smarujemy masłem.

Polędwica wołowa ze szpinakiem i sosem z zielonego pieprzu

Składniki:

500 g polędwicy wołowej

500 g szpinaku

2-3 ząbki czosnku

Oliwa,

Sól, pieprz,

Rozmaryn,

Składniki na sos:

1 łyżeczka zielonego, marynowanego pieprzu na osobę

400 ml. Śmietanki 30%

Przygotowanie:

Mięso nacieramy romarynem i pieprzem i odstawiamy na 15min.Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy posiekany czosnek, lekko rumienimy i wrzucamy umyty osuszony szpinak, dodajemy sól i pieprz do smaku i ciągle mieszając czekamy aż szpinak zmniejszy swoją objętość dwu a najlepiej trzykrotnie. Odstawiamy na bok.Do małego rondelka wlewamy 1cm wody i wrzucamy odsączony zielony pieprz, 1 łyżeczka na osobę, gotujemy 5-7min. i wlewamy śmietankę, mieszając czekamy aż sos zgęstnieje. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wkładamy mięso. Obracamy mięso 2-4 krotnie w zależności od potrzebnej nam krwistości. Wykładamy na talerze, dodajemy szpinak, polewamy odrobiną sosu. Mięsa raczej nie solimy, szczególnie podczas smażenia. Szpinak i sos dodadzą odpowiednią ilość soli do smaku.

Fondant

Składniki:

3 jajka

2 tabliczki czekolady gorzkiej 70%

200 g mąki

1 szklanka cukru

200 g masła

1 laska wanilii

Lody waniliowe

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180st. Masło i czekoladę roztapiamy w tzw. kąpieli wodnej, w misce nad parą na garnku z gotującą się wodą. Odstawiamy na 10min. do wystygnięcia.W mikserze ubijamy jajka z cukrem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy wanilię. Można jajka podzielić na żółtka i białka, białka zmiksować oddzielnie i wszystko połączyć później przy dodawaniu mąki, ciasto będzie bardziej puszyste.Gotowe ciasto wkładamy do foremek, całość wkładamy do piekarnika. Pieczemy 7 do 10 minut. Wyciągamy do wystygnięcia i podajemy z gałką lodów waniliowych.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości