Sylwestrowe koreczki i maseczki. Przepisy Andrzeja Polana

Makaronowe ślimaki z pieczarkami i estragonem
W kuchni Dzień Dobry TVN połączyliśmy przyjemne z pożytecznym. Na stanowisku: Andrzej Polan i jego przepisy na sylwestrowe przekąski "na raz do buzi" i Angelika Gumkowska z garścią porad na temat kosmetyków, które można samodzielnie zrobić w domu.

Przepisy Andrzeja

Kruche ciasto z farszem z ziemniaków i szynki

Składniki:

Kruche słone babeczki

1 kg ziemniaków

200 ml mleka

Gałka muszkatołowa, sól, pieprz

300 g masła

200 g szynki wędzonej w kawałku

Bułka tarta do posypania

200 g tartego sera dojrzewającego

250 g mozzarelli

Szczypiorek drobny

Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę i zalewamy gorącym mlekiem z dodatkiem gałki muszkatołowej. Następnie dodajemy masło. Babeczki wypełniamy do połowy ziemniakami, układamy pokrojoną w kostkę szynkę wcześniej przesmażoną na patelni i połączoną ze szczypiorkiem. Porcje mozzarelli, przykrywamy pozostałymi ziemniakami i posypujemy suto serem tartym. Wstawiamy do zapieczenia do nagrzanego piekarnika na około 15 min.

Kotleciki z mięsa wieprzowego z suszoną śliwką i piklowanymi ogórkami

Składniki: 500 g mięsa mielonego z szynki 1 cebula Przyprawa curry 2 jajka Natka pietruszki 100 g śliwek kalifornijskich Sól, pieprz Olej do smażenia 100 ml octu winnego białego 100 ml cukru 100 ml wody Cebula czerwona Koperek Ogórek zielony

Przygotowanie: Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oleju, łączymy z mięsem, dodajemy żółtka, pokrojoną w drobną kostkę śliwkę suszoną, natkę pietruszki, przyprawy, wyrabiamy masę. Dzielimy na małe porcje i każdą obtaczamy w białku a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Wodę zagotowujemy z cukrem i octem, studzimy, dodajemy cebulę czerwoną pokrojoną w drobną kostkę i ogórka. Na koniec koperek.

Makaronowe ślimaki z pieczarkami i estragonem

Składniki: 10 p lasagne 2 szalotki 400 g pieczarek Estragon suszony 200 g masła 2 łyżki mąki 400 ml mleka 200 g serka mascarpone 100 g startego sera dojrzewającego 1 cytryna Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Suszony estragon

Przygotowanie: Makaron na lasagne wyjątkowo gotujemy przed pieczeniem. Na maśle przesmażamy pokrojoną drobno szalotkę, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do momentu aż lekko się przyrumienią, doprawiamy i dodajemy estragon. W trakcie na drugiej patelni na 2 łyżkach masła rozprowadzamy mąkę. Zagotowujemy mleko i zalewamy mąkę z masłem. Doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy serek mascarpone. Połowę sosu łączymy z pieczarkami. Makaron zwijamy w ślimaki, układamy w foremkach do muffinów wypełniamy pieczarkami, zalewamy resztą sosu i posypujemy serem dojrzewającym. Zapiekamy w piekarniku w temp. 200 st. na złoty kolor.

Rogaliki z fetą i szpinakiem

Składniki: 1 op ciasta filo 400 g szpinaku baby 1 szalotka 1 ząbek czosnku 300 g sera feta 1 cytryna Gałka muszkatołowa, sól, pieprz biały 200 g masła

Przygotowanie: Na oleju przesmażamy pokrojoną cebulę, czosnek, dodajemy szpinak i krótko smażymy, cytrynę kroimy w drobną kostkę, pozbawiamy pestek i białych części. Dodajemy do szpinaku. Następnie dodajemy ser feta, przyprawy. Ciasto filo smarujemy rozpuszczonym masłem, składamy po 4 arkusze. Kroimy w paski, układamy porcje farszu, zwijamy trójkątne rogaliki. Smarujemy z wierzchu masłem i wstawiamy do pieczenia na temp. 180 st. około 20 min.

Przepisy Angeliki

Brązujące masło do ciała

3-4 łyżki oleju kokosowego 0,5-1 łyżeczka sproszkowanego kakao 0,5-1 łyżeczka cynamonu

Limonkowo-waniliowy peeling

1 szklanka (250 g) drobnej soli lub cukru Ok. 0,3 szklanki (100 g) oleju kokosowego 2–3 łyżki (10 ml) soku z limonki Skórka starta z 1-2 limonek 2 krople waniliowego oleju eterycznego lub nasiona z 1 laski wanilii

Maseczka z glinki zielonej i oleju arganowego

4 łyżki (60 g) zielonej glinki francuskiej lub marokańskiej ghassoul 2-4 łyżki wody lub wybranego hydrolatu ok. 2 łyżki oleju arganowego

Dwufazowy płyn do demakijażu

2 łyżki oleju jojoba (albo makadamia, sojowy, kokosowy, lniany) 3 łyżki naparu z rumianku

Kule kąpielowe - przepis podstawowy

1 szklanka (250) g sody oczyszczonej (wodorowęglan sodu) 0,5 szklanki (120 g) kwasu cytrynowego 15 g płynnego oleju 15-30 kropli olejku eterycznego lub mieszanki Trochę wody w atomizerze (spryskiwaczu)

Opcjonalnie: 20 g białej glinki 0,5 łyżeczki dowolnego barwnika w proszku 2 krople płynnego Susz kwiatowy np. jaśmin, lawenda

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości