Dzięki jurorce programu MasterChef Ani Starmach i Piotrowi Pielichowskiemu mogliśmy spróbować dań kuchni sycylijskiej: caponatę, sycylijskie ciasto pomarańczowe, śledzie opiekane z sałatką z kopru włoskiego oraz kuskus z owocami morza i rybą. Smacznego! Caponata
Składniki:
2 bakłażany
2 papryki
2 cebule
2 łodygi selera naciowego
300 g posiekanych pomidorów bez skórki
garść kaparów
garść rodzynek
garść czarnych oliwek
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
cukier
ocet winny
Przygotowanie:
Bakłażan kroimy w grubą kostkę, oprószamy solą i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym. Przysmażamy na oliwie. Na osobnej patelni przysmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, selera, dodajemy pomidory, dusimy ok. 15 min. Dodajemy bakłażana, rodzynki, oliwki, kapary, doprawiamy do smaku. Podajemy schłodzoną.
Sycylijskie ciasto pomarańczowe
Składniki:
250 g masła
250 g cukru
4 jajka
250 g mąki pszennej
skórka otarta z pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki soku pomarańczowego
Lukier:
1 łyżka skoncentrowanego soku pomarańczowego
120 g cukru pudru
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, jajka dodajemy pojedynczo, podobnie postępujemy z mąką, pod sam koniec dodajemy proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową oraz sok. Masę przelewamy do okrągłej formy, pieczemy ok. godziny w 180 st. C. Z podanych składników przygotowujemy lukier, wylewamy go na lekko ostudzone ciasto.
Śledzie opiekane z sałatką z kopru włoskiego
Składniki:
mąka włoska pełnoziarnista "Farina Integrale di grano”
sok z cytryny
skórka starta z 2 cytryn
sok z pomarańczy
4 limonki
1 kg małych tuszek śledzi lub sardynek
koper włoski z koperkiem
pęczek pietruszki
pęczek mięty
płatki chili
opakowanie włoskich filecików anchovy
główka czosnku
opakowanie małych baby kaparów
2 opakowania uprażonych orzeszków piniowych
opakowanie rodzynek sułtańskich
opakowanie oliwek zielonych
oliwa z oliwek
sól
pieprz
paczka liści wawrzynu
Przygotowanie:
Sos cytrynowo czosnkowy: sok z cytryny, skórka z cytryny, sok z pomarańczy, czosnek drobno zsiekany, pietruszka drobno posiekana, płatki chili wg własnego uznania, oliwa z oliwek, pieprz, szczypta cukru, wszystko mieszamy i odstawiamy na bok.
Sałatka: oddzielmy od kopru zielony koperek i odstawiamy na bok, kroimy koper włoski na pół i tniemy na drobne plasterki. Przekładamy pocięty koper do miseczki i dodajemy orzeszki pinii, małe kapary, oliwki pocięte w kawałki, rodzynki, całe listki pietruszki, pocięte listki mięty, solimy i dodajemy pieprzu, skrapiamy cytryną i pomarańczą, polewamy oliwą i posypujemy skórką z cytryny.
Grillowana ryba: rozgrzewamy patelnię lub grill. Tusze ryb osuszymy ręcznikiem papierowym, solimy i obtaczamy w mące, układamy na rozgrzanej suchej bez tłuszczu patelni i co minutę je przewracamy, aby się nie przypaliły. Grillujemy do uzyskania ciemno-złotego koloru. Rybę polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy całość zielonym koperkiem, który odłożyliśmy na bok.
Kuskus z owocami morza i rybą
Składniki:
1 kg kuskus razowego
1 kg krewetek tygrysich szarych w pancerzach
0,5 kg filetów ze snapper, okonia morskiego lub innej białej ryby
1 paczka omułek, czyli muli
1 paczka muszli vongole lub innych w białej muszli
1 paczka muszli scyzorykowatych
1 opakowanie papryk wędzonych
1 pęczek pietruszki
1 pęczek mięty
3 szalotki
1 koper włoski
olej z orzechów laskowych
świeża papryka czerwona bardzo słodka
1 opakowanie imbiru mielonego
sól
pieprz
oliwa truflowa z białą truflą
0,5 kg pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Kuskus: wrzucamy do gotującej wody (zmieszanej z łyżką imbiru o tej samej objętości) kaszę, wyłączamy palnik, czekamy 5 min. i solimy, skrapiamy olejem z orzechów, odstawiamy na bok. Podsmażamy na osobnej patelni paprykę czerwoną i cukinię (cukinia może być na patelni tylko chwilę, ma być jędrna). Na zimną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy posiekany w plasterki czosnek, aromatyzujemy oliwę na wolnym ogniu, wrzucamy kuskus, wędzoną paprykę, posiekaną miętę, paprykę czerwoną, cukinię i mieszamy, na koniec polewamy oliwą truflową.
Owoce Morza: w garnku z oliwą szklimy delikatnie szalotkę pokrojoną w kostkę i koper włoski w plasterkach, dodajemy przecięte na pół pomidorki koktajlowe, solimy i wrzucamy zgnieciony czosnek, wrzucamy nasze krewetki, po kilku minutach zalewamy winem białym i dosypujemy muszle, solimy, pieprzymy i posypujemy natką pietruszki, zamykamy pokrywką garnek i co chwilę, potrząsając nim, parujemy jego zawartość, następnie rybę skropioną cytryną i posoloną na patelni obsmażamy i układamy na kuskus razem z owocami morza. Posypujemy miętą i pietruszką, skrapiamy cytryna i gotowe.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"