Materiał promocyjny

Światowy Dzień Muffina

30 marca to Światowy Dzień Muffinka. Postanowiliśmy uczcić to święto i przygotować pyszne babeczki. Piotr Kucharski, zwycięzca 2. edycji konkursu "Gotuj o wszystko", zaprezentował kilka ciekawych pomysłów na ciasteczka. Nie tylko na słodko!

MUFFINKI MARCHEWKOWE ZE ŚMIETANKOWYM KREMEM

Składniki:

Ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody spożywczej

0,5 łyżeczki cynamonu

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 szczypty soli

2 jajka

0,5 szklanki oleju słonecznikowego

1 szklanka startej marchewki

Krem:

50 g cukru pudru

sok i otarta skórka z cytryny

50 g miękkiego masła

200 g serka śmietankowego

Przygotowanie:

Ciasto:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180oC. W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Dodać jajka, olej i marchewkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Formy do muffinek natłuścić lub wyłożyć papilotkami, napełnić do 2/3 wysokości. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 30-35 min.

Krem śmietankowy:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą utrzeć na gładką masę. Smarować ostudzone muffinki.

MUFFINY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Składniki:

Dodatki:

25 g suszonych podgrzybków (1 opakowanie)

1 cebula, posiekana

2 łyżki oleju

200 g kiszonej kapusty

sól i pieprz

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody spożywczej

1 jajko

1 szklanka mleka

0,5 szklanki oleju słonecznikowego

2 szczypty soli

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć na około 30 min. Następnie ugotować do miękkości i pokroić. Cebule zeszklić na oleju, dodać grzyby i kapustę kiszoną, doprawić solą i pieprzem, przesmażyć całość kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszać ze sobą, dodać mokre i dokładnie wymieszać. Dodać kapustę z grzybami, wymieszać. Formy do muffinek natłuścić lub wyłożyć papilotkami, napełnić do 2/3 wysokości. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 min. w temperaturze 180 o C.

MUFFINKI Z SZUSZONYMI ŚLIWKAMI

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczki sody spożywczej

2 jajka

0,5 szklanki cukru

300 g kwaśnej śmietany 12%

0,5 szklanki oleju

2 szczypty soli

0,5 łyżeczki cynamonu

150 g suszonych wędzonych śliwek, drobno pokrojonych

Kruszonka:

100 g masła

50 g cukru

100 g mąki

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszać ze sobą, dodać mokre i dokładnie wymieszać. Dodać śliwki, wymieszać. Formy do muffinek natłuścić lub wyłożyć papilotkami, napełnić do 2/3 wysokości. Składniki na kruszonkę zagnieść ze sobą, posypać muffinki po wierzchu. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 min. w temperaturze 190oC.

MUFFINY WYPEŁNIONE SAŁATKĄ

Składniki:

Ciasto:

250 ml letniej wody

1 łyżeczka cukru

20 g drożdży

300 g mąki pszennej

100 g mąki pszennej razowej

ziarna słonecznika

Sałatka:

100 g sera feta

4 ogórki konserwowe

100 g papryki konserwowej

0,5 puszki kukurydzy

0,5 puszki czerwonej fasoli

3 łyżki majonezu

sól i pieprz

Przygotowanie:

Muffinki:Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól, wyrobić na gładką masę. Formy do muffinek natłuścić, napełnić do 2/3 wysokości. Wierzch zwilżyć wodą i posypać ziarnami słonecznika. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 min. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 min w temperaturze 180 o C. Z wystudzonych muffinek odciąć wierzch i wydrążyć środek.

Sałatka: Ser, ogórki i paprykę drobno pokroić. Dodać kukurydzę, fasolę i majonez, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę nakładać do wydrążonych muffinek i przykryć odciętym wierzchem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości