Kąpielówki dla każdego mężczyzny

następna strona

Wideo

powrót do listyPoprzednia

Sos uniwersalny!

Kuchnia |
Jest prosty do zrobienia i jest jednym z ulubionych sosów Andrzeja Polana. Jak się przygotowuje sos beszamelowy? Dlaczego do sosu beszamelowego nie powinno się dodawać czarnego pieprzu? Beszamel to sos uniwersalny, bo można go dodawać do wielu potraw. Mistrz Polan w kuchni Dzień Dobry TVN dodał go między innymi do tarty z serem pleśniowym, gruszkami i migdałami oraz do zapiekanki mięsnej z ziemniakami.
Sos uniwersalny!
źródło: Dzień Dobry TVN | Autor zdjęcia: Jan Kuchrzyk/ East News

Wideo

Sos beszamelowy

  • Tarta
    Tarta(1 z 4) Fot. Dzień Dobry TVN
  • Pory, pieczarki i szynka
    Pory, pieczarki i szynka(2 z 4) Fot. Dzień Dobry TVN
  • Sos beszamelowy
    Sos beszamelowy(3 z 4) Fot. Dzień Dobry TVN
  • Beszamel z serem
    Beszamel z serem(4 z 4) Fot. Dzień Dobry TVN
Sos beszamelowy
Składniki:
gałka muszkatołowa
sól, pieprz biały
sok z cytryny
2 litry mleka
200 g masła
200 g mąki

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondlu o grubym dnie, dodajemy makę i wszystko razem gotujemy kilka minut do momentu, aż mąka straci swoją surowość. Mleko zagotowujemy i gorące dodajemy do mąki i masła, mieszając wszystko razem za pomocą trzepaczki, by nie powstały nam grudki. Doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.

Pory, pieczarki i szynka w beszamelu i chrupiącym cieście
Składniki:
1 pakowanie ciasta francuskiego
pół litra sosu beszamelowego
300 g gotowanej szynki
2 jajka
4 pory

Przygotowanie:
Białe części porów kroimy na centymetrowe kawałki, dokładnie myjemy i obsmażamy krótko na oliwie. Dodajemy pieczarki pokrojone na ćwiartki i po chwili szynkę. Wszystko to łączymy z beszamelem, przekładamy do  miseczek do zapiekania. Foremki przykrywamy ciastem francuskim i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Czas pieczenia około 20 minut.

Tarta z beszamelem, serem pleśniowym, gruszkami i migdałami
Ciasto:
150 g masła
300 g mąki
3 żółtka
sól

Przygotowanie:
Z wyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto, można dodać troszkę mleka ciepłego dla uzyskania lepszej konsystencji. Ciasto wykładamy na blaszkę do tarty i wypiekamy w piekarniku na złoty kolor w temp. 180 stopni.

pół litra sosu beszamelowego
płatki migdałowe
200 g sra lazur
czarny pieprz
2 łyżki miodu
8 gruszek

Przygotowanie:
Sos beszamelowy łączymy z serem pleśniowym, gruszki obieramy i kroimy na połówki. Każdą połówkę nacinamy w poprzek na cienkie paski. Smarujemy miodem i posypujemy czarnym pieprzem. Sos wylewamy na podpieczony spód, układamy na wierzch gruszki i wstawiamy do piekarnika. Czas pieczenia to 40 minut w temp. 160 stopni.

Zapiekanka mięsna z beszamelem z ziemniakami
Składniki:
500 g mielonego mięsa wołowego
250 g passaty pomidorowej
kminek, oregano, kolendra
sól, pieprz czarny
1 ząbek czosnku
świeża bazylia
4 ziemniaki
1 cebula

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Łączymy z beszamelem. Cebulę smażymy początkowo na suchej patelni, następie dodajemy czosnek, oliwę i przesmażamy razem do lekkiego zezłocenia, dodajemy mięso i mieszamy, żeby nie powstały grudki. Dodajemy passatę pomidorową i dusimy do odparowania tłuszczu. Doprawiamy przyprawami i dodajemy na koniec świeżą bazylię. Do foremek do muffinek wkładamy plastry ziemniaka gotowanego, farsz mięsny i na koniec wierzch pokrywamy beszamelem ziemniaczanym. Zapiekamy w piekarniku do lekkiego podrumienienia się sosu.

Zobaczcie także: kulinarni.pl

źródło: Dzień Dobry TVN | autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

a do czego jajka w tym przepisie " zapiekanka z pieczarkami "a pieczarek brak czy to pomyłka

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Co prawda beszamel uzywam tylko gdy robie lasagne, to nawet nie przyszlo mi do glowy zeby czarnym pieprzem doprawac - tylko bialy.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
          tvnpix