Śniadanie gladiatorów

Ciepła sałatka warzywna z szynką
Ciepła sałatka warzywna z szynką
W kuchni Dzień Dobry TVN modelka Osi Ugonoh i Piotr Kucharski przygotowali propozycje pysznych śniadań. Na stole pojawiły się: grzanki po polsku i ciepła sałatka warzywna z szynką. Smacznego!

Śniadanie gladiatorów

Składniki:

200 g parówki wiedeńskiej

300 g namoczonego przez noc orkiszu lub płaskurki

200 g pomidorków koktajlowych

50 g oliwy z oliwek

1 łyżeczka musztardy

1 pęczek natki pietruszki

sól i pieprz

Przygotowanie:

Orkisz zalać wodą, dodać łyżeczkę soli i gotować pod przykryciem aż będzie miękki, lekko wystudzić.

Parówkę pokroić w plasterki i lekko przesmażyć na suchej patelni. Wymieszać z orkiszem. Pomidorki przekroić na połowę i dodać do orkiszu. Natkę pietruszki posiekać, dodać do sałatki. Oliwę wymieszać z musztardą i polać po sałatce. Doprawić sola i pieprzem.

Grzanki po polsku

Składniki:

16 cienkich plasterków krakowskiej suchej z szynki

4 duże kromki pieczywa pełnoziarnistego lub żytniego na zakwasie

4 pomidory

1 cukinia

garść listków bazylii

4 jajka

sól i pieprz

oliwa z oliwek

ocet balsamiczny

Przygotowanie:

Pieczywo skropić oliwą z oliwek, ułożyć na kratce z piekarnika. Na kilka minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (aż się opieką na złoto). Na suchej patelni podgrzać plasterki kiełbasy i ułożyć je na pieczywie, na tej samej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać grubo pokrojone pomidory i cukinię pokrojoną w plasterki. Podsmażyć przez 3-4 min. Dodać liście bazylii, wymieszać i nałożyć na kanapki z szynką. W czasie kiedy smażą się pomidory, na osobnej patelni, przygotować jajka sadzone z lejącym żółtkiem. Po usmażeniu ułożyć na kanapkach i przeciąć żółtko. Przyprawić sola, pieprzem i odrobiną octu balsamicznego.

Ciepła sałatka warzywna z szynką

Składniki:

8-10 cienkich plastrów szynki

1 cukinia

1 bakłażan

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 pomidor bawole serce

200 g kurek

1 łyżka masła

oliwa z oliwek

kilka gałązek tymianku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Cukinię i bakłażana pokroić w cienkie podłużne plasterki. Posmarować z każdej strony oliwą z oliwek i obsmażyć przez chwilę najlepiej na patelni grillowej. Papryki pokroić w cienkie paski, posmarować oliwą i obsmażyć na patelni grillowej. Pomidora pokroić w plastry i też lekko podsmażyć. Wszystkie warzywa delikatnie wymieszać ze sobą w misce. Na tej samej patelni podsmażyć kurki przez kilka minut z odrobiną masła i tymiankiem. Mocno przyprawić pieprzem.

Warzywa wyłożyć na półmisek, wierzch posypać kurkami. Szynkę porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na sałatce.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości