Smaki z dzieciństwa: tarta i kompot rabarbarowy

Kto z nas nie pamięta kompotu z rabarbaru? Jest pyszny i lekko kwaśny. Oprócz niego szef kuchni jednej z amerykańskich restauracji Paweł Zając przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN tartę rabarbarową, bezę z konfiturą rabarbarową i karmelizowanymi truskawkami, sałatkę stekową z salsą oraz burgera. Na stole pojawił się również fondant z rabarbarem.

Tarta Rabarbarowa

Składniki:

Na spód:

100 g masła

200 g mąki pszennej

80 g cukru

1 łyżka zmielonych migdałów

1 jajko

Nadzienie:

200 g rabarbaru

100 g cukru

1 laska wanilii

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 białko

budyń

Przygotowanie:

Powyższe składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej, plastycznej masy, formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min.

Rozwałkowujemy ciasto na placek grubości ok. 5-7 mm, po czym wyklejamy nim formę do tarty. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Dobrze jest podczas pieczenia obciążyć ciasto z góry – w tym celu nakrywamy je z wierzchu papierem do pieczenia, na który wysypujemy suchą fasolę (można też użyć grochu lub grubego makaronu). Pieczemy ciasto przez ok. 10-15 min. Obieramy rabarbar. Posypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Odsączamy, dodajemy laskę wanilii, mąkę ziemniaczaną i białko. Po upieczeniu spodu, wylewamy masę budyniową i na wierzch wykładamy rabarbar. Pieczemy 15 min. w temperaturze 160 st. C.

Beza z konfiturą rabarbarową i karmelizowanymi truskawkami

Składniki:

Beza:

5 białek

1/2 szklanki cukru

1/4 szklanki cukru pudru

szczypta soli

łyżeczka octu spirytusowego

Masa:

3 żółtka

1 opakowanie sera mascarpone (250 g)

cukier z wanilią

Konfitura rabarbarowa:

100 g rabarbaru

2 łyżeczki brązowego cukru

50 ml rumu

Truskawki karmelizowane:

100 g truskawek

2 łyżki brązowego cukru

świeża mięta

rum do smaku

Przygotowanie:

Ubijamy białka na sztywno z cukrem kryształem, dodajemy szczyptę soli i ocet. Po ubiciu dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną i ubijamy aż masa zacznie lśnić.

Pieczemy w 120 st. C przez 2 godz.

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mascarpone, cukier z wanilią.

Obrany rabarbar wrzucamy na patelnie ze skarmelizowanym cukrem i dolewamy rum.

Tak samo robimy z truskawkami.

Na upieczoną bezę wykładamy masę serową i przekładamy konfiturą. Do dekoracji góry używamy skarmelizowanych truskawek i świeżej mięty.

Sałatka stekowa z salsą

Składniki:

mix sałat

rukola

pomidory koktajlowe

orzechy włoskie prażone

czarny sezam

sok malinowy

antrykot wołowy (150 g)

Salsa:

1 świeży pomidor

1/2 papryki czerwonej

1/2 papryki zielonej

świeży zielony ogórek

czerwona cebula

kolendra

sok z jednej limonki

2 krople tabasco

50 ml białego wina

sól

pieprz

1 łyżka miodu

1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa na salsę kroimy w drobną kostkę, dodajemy resztą składników.

Sałaty wymieszane z salsą wykładamy na talerz. Smażymy stek z dwóch stron po 3 min. z każdej strony. Po grillowaniu odstawiamy na 2 min. i kroimy w plastry. Układamy na sałatach. Posypujemy prażonymi orzechami i sezamem. Dodajemy odrobinę soku malinowego. Możemy podać z grzanką.

Burger na odwrocie

Składniki:

200 g wołowiny

sól

pieprz

musztarda

sos rybny

bułka do burgerów

masło

rukola

ser mimolette

plaster fety

3 małe kulki mozzarelli

2 pomidorki koktajlowe

1 mała łodyga rabarbaru

oregano

Przygotowanie:

Mięso mielimy, doprawiamy do smaku i formujemy okrągły kotlet. Grillujemy z dwóch stron, po 3 min. z każdej strony. Bułkę tostujemy na maśle. Na spód bułki układamy sałaty. Na sałaty kładziemy burgera, ser mimolette i zamykamy odwróconą bułką. Na górę odwróconej bułki układamy plaster pomidora, fetę, mozzarellę, pomidorki koktajlowe i karmelizowany rabarbar. Zapiekamy przez minutę.

Fondant z rabarbarem

Składniki:

3 jajka

100 g gorzkiej czekolady 70%

50 g mąki

100 g cukru

110 g masła

gorzkie kakao do oprószenia

100 g obranego rabarbaru

2 łyżki cukru

łyżeczka masła

50 g amaretto

1 cząstka świeżego mango

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C. Smarujemy jednorazowe foremki odrobiną masła i wsypujemy do każdej trochę kakao. Odwracamy foremki tak, żeby kakao przywarło do ścianek. Strząsamy nadmiar. Wkładamy masło i czekoladę do żaroodpornej miski i umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszamy aż się roztopi i powstanie gładka masa. Odstawiamy. Ubijamy jajka mikserem. Powoli dodajemy cukier, cały czas ubijając, aż powstanie puszysta masa. Przesiewamy mąkę i powoli dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy aż znikną wszystkie grudki. Dodajemy masę jajeczną do miski z roztopioną czekoladą i mieszamy. Nakładamy masę do przygotowanych foremek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 6 min.

Rabarbar i mango kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, tworząc karmel. Wrzucamy owoce, dolewamy amaretto i smażymy do zredukowania płynu.

Podajemy obok lub polewamy fondant.

Kompot rabarbarowy

Składniki:

300 g rabarbaru

1 l wody

1/2 szklanki cukru

Przygotowanie:

Rabarbar myjemy, kroimy, dodajemy cukier. Gotujemy w 1 l wody przez 5 min. Możemy dodać świeża miętę.

Podajmy schłodzony lub z kostką lodu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości