W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Galiński przygotował aromatyczne potrawy z produktów przywiezionych prosto z jego mazurskiego ekologicznego gospodarstwa. Na stole pojawiły się: zupa krem z cukinii podawana z grillowaną kanapką z pomidorami, czosnkiem i konserwowaną cukinią; tarta z burakami i serem owczym oraz sałatka z pieczonych buraków i białej fasoli. Smacznego! Zupa krem z cukinii podawana z grillowaną kanapką z pomidorami, czosnkiem i konserwowaną cukinią
Składniki:
Zupa
1 duża cukinia
1 duża cebula
2 ziemniaki
2 l bulionu drobiowego
olej rzepakowy
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
pieprz cayenne
Bruschetta
4 kromki pieczywa żytniego
1 duży pomidor
4 ząbki czosnku
kilka kawałków konserwowej cukinii
1 cebula
olej rzepakowy
sól
pieprz czarny
Przygotowanie:
Krem z cukinii: cebulę obrać, pokroić w kostkę, posolić i zeszklić w rondlu na dwóch łyżkach oleju rzepakowego, do podsmażonej cebuli dodać dwa pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kilku minutach pokrojoną w kostkę cukinię; kawałek zostawić na osobny dodatek do zupy (jeśli cukinia jest pozbawiona gniazd nasiennych, to dodać całą, a jeżeli widać już pestki, trzeba się ich pozbyć). Cukinii nie należy obierać ze skórki. Wszystkie warzywa podsmażać 6-8 min., doprawiając na koniec pieprzem ziołowym i pieprzem cayenne. Gdy warzywa zmiękną, zalać je 1,5 l bulionu i gotować jeszcze ok. 10 min. na wolnym ogniu. W tym czasie ugotować w osolonej wodzie pokrojony w drobną kostkę, pozostawiony wcześniej na ten cel kawałek cukinii, który posłuży do udekorowania zupy na talerzu. Ugotowaną zupę zblendować na gładką masę, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku, wyłożyć na miseczki, do każdej porcji dodając kilka kosteczek ugotowanej uprzednio cukinii i mały kleks kwaśnej śmietany. Podawać z kanapkami grillowanymi na gorąco, z tzw. bruschettą.
Bruschetta: pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w bardzo drobną kostkę, cebulę obrać, drobno posiekać i połączyć z pomidorem, dwa plastry cukinii z marynaty posiekać w kostkę, dodać do pozostałych składników, czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z wcześniej przygotowanymi warzywami, doprawić solą i pieprzem do smaku. Kromki żytniego chleba podsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolo, ewentualnie grillować, posmarować przekrojonym na połowę ząbkiem czosnku i nałożyć na nie wcześniej przygotowany farsz. Przed podaniem skropić olejem rzepakowym, ewentualnie oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Tarta z burakami i serem owczym
Składniki:
Ciasto
200 g mąki pszennej
125 g masła
1/2 szklanki zimnej wody
sól
Farsz
3 duże czerwone cebule
3 duże buraki
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
1/2 butelki czerwonego półsłodkiego wina
100 g sera owczego Frontiera, ewentualnie ser kozi
3 jajka
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
Tarta z burakami: z mąki, masła, wody i soli zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię, na 15 min. odstawić do zamrażalnika, ewentualnie użyć gotowego, wytrawnego ciasta kruchego. Wyłożyć na formę i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, uprzednio dziurkując spód ciasta widelcem. Wystarczy ok. 10 min., ponieważ ciasto jeszcze wróci do piekarnika.
Farsz: uprzednio upieczone w piekarniku w folii aluminiowej, wystudzone buraki obrać ze skórki, pokroić w plastry, trzy czerwone cebule pokroić w półplasterki, zeszklić na maśle dodając pod koniec smażenia dwie łyżki miodu i pokrojone w plastry buraki, podsmażyć razem składniki, przyprawiając pieprzem. Po ok. 5 min. zalać cebulę i buraki czerwonym winem i dusić na wolnym ogniu aż wino się zredukuje (ok. 15 min.). Tak przygotowany jeszcze gorący farsz wyłóż na podpieczone kruche ciasto, na farsz dać pokruszony drobno ser owczy lub kozi (ewentualnie można użyć ser typu feta) i całość zalać rozbełtanymi trzema jajami z przyprawami (solą i pieprzem). Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C do całkowitego ścięcia się masy jajecznej. Podawać na gorąco posypaną resztą pokruszonego sera i ziołami.
Sałatka z pieczonych buraków i białej fasoli
Składniki:
2 średniej wielkości buraki
1 puszka białej fasoli
1 cebula czosnkowa
1 pęczek koperku
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Buraki obrać ze skórki, pokroić w plastry, skropić cytryną, odstawić do lodówki na 5 min., koperek drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z koperkiem i olejem, przyprawić do smaku. Fasolę wyłożyć na miseczkę, połączyć z sosem koperkowo-czosnkowym. Na salaterkę wyłożyć plastry buraków przekładając je fasolą z sosem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"