Mały Eryk z okna życia

następna strona

Wideo

powrót do listyPoprzednia

Słodkości Agnieszki Maciąg

Kuchnia |
Po raz kolejny cieszy się macierzyństwem. Od zawsze kojarzona ze zdrowiem i urodą. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodniła, że wcale nie musimy rezygnować ze słodkości, by utrzymać idealną figurę. Przygotowała ciasteczka owsiane z cynamonem i żurawiną oraz chałwę domowej roboty. Smacznego!
Słodkości Agnieszki Maciąg
Zdrowa kuchnia Agnieszki Maciąg

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Wideo

kuchnia sobota

  • Ciasteczka owsiane
    Ciasteczka owsiane(1 z 3)
  • Zimowe ciasteczka
    Zimowe ciasteczka(2 z 3)
  • Zdrowa kuchnia Agnieszki Maciąg
    Zdrowa kuchnia Agnieszki Maciąg(3 z 3)

Ciasteczka owsiane Agnieszki z cynamonem i żurawiną
Składniki:
115g masła
115g mąki
115g płatków owsianych
75g cukru trzcinowego
1 łyżka płynnego jasnego miodu
75g żurawiny
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka siemienia lnianego
2 łyżki pestek dyni
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
szczypta soli

Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 170C. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do małego rondla o grubym dnie włóż masło, cukier, miód, cynamon i kardamon. Podgrzewaj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy masło się roztopi, a cukier i miód rozpuszczą na jednolita masę zdejmij garnuszek z ognia. Do miski wsyp mąkę, płatki owsiane, szczyptę soli, siemię lniane, żurawinę i pestki. Wymieszaj. Dodaj masło z miodem i cukrem i całość wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką na gęste ciasto. Podziel na porcje. Wykładaj na blachę łyżką stołową tworząc równomierne kule. Układaj na blasze w odległości ok 5 cm od siebie. Spłaszcz wierzch ciastek widelcem. Piecz ok 15-20 minut, aż ciastka staną się złote. Po wyjęciu z piekarnika zostaw na blasze przez co najmniej 5 minut, by ciastka lekko stwardniały.    

Zimowe ciasteczka Agnieszki
Składniki:
50g cukru trzcinowego
100g masła
150g mąki
1 łyżka śmietany
szczypta soli
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki suszonego imbiru
Pestki słonecznika, pesti dyni  oraz sezam  – na wierzch ciastek
Białko jajka

Wykonanie:
Ze wszystkich składników (po za pestkami i  białkiem) zagnieć szybko ciasto. Włóż do lodówki na ok pół godziny, a następnie wyłóż na deskę i rozwałkuj. Posmaruj całe ciasto białkiem, posyp warstwą pestek (i ewentualnie dodatkowo grubym cukrem trzcinowym). Z ciasta wycinaj przy pomocy cienkiej szklanki lub foremki koła lub półksiężyce (ciastka nie powinny być zbyt małe), układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, i piecz na ciemnosłoty kolor.    

Chałwa domowej roboty na zimowe słoty
Składniki:
300g sezamu
ok. 8-10 łyżek jasnego płynnego miodu
dodatkowo według uznania: prażone pestki słonecznika , migdały, orzechy, skórka pomarańczy, żurawina, bakalie, naturalny aromat waniliowy 

Wykonanie:
Pestki sezamu ostrożnie upraż na suchej patelni, na małym ogniu, często mieszając. Gdy tylko zaczną się złocić zdejmij patelnię z ognia i przesyp je do innego naczynia. Gdy ostygną partiami zmiksuj na proszek, który następnie należy połączyć z miodem. Połącz z wybranymi przez ciebie dodatkami, a następnie masę przełóż do ozdobnych słoiczków lub foremek. Możesz wstawić do lodówki, by masa stężała (wtedy można kawałki kroić nożem) lub jeść do razu małą łyżeczką.

źródło: Dzień Dobry TVN | autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ile można przechowywać takie ciasteczka?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Oj , to racja te ilości podawane w g to jakaś paranoja, zazwyczaj piekę z przepisów, gdzie ilości podane są w przelicznikach, szklanka, łyżka , etc. Inaczej nie chcę ryzykować.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Przepis na ciasteczka owsiane bardzo fajny , ale te proporcje składników 115 g ,75 g
          Nie można jakoś prościej ? szklanka tego , szklanka tamtego i pół szklanki owego.
          Po co utrudniać sobie życie , przecież dobra gospodyni nie musi mieć wagi aby wyczarować coś pysznego.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
              tvnpix