Słodko, zdrowo i świątecznie

W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska przygotowała bezcukrowe wersje świątecznych wypieków: sernik, pierniczki, bułki drożdżowe i komosę, która zastąpi kutię. Skusicie się na takie zdrowe frykasy? :)

Sernik bezglutenowy

Składniki:

1/2 kg sera mielonego na sernik 18%

125 g masła

4 jajka

1/2 szkl. syropu klonowego

Szczypta soli

1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

20 g zmielonych nerkowców

Masło do posmarowania formy

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.

Żółtka, syrop i sól ubijamy przez ok. 5 min. na kogel-mogiel.

Ciągle mieszając powoli dodajemy budyń, następnie porcjami ser, a na koniec rozpuszczone, wystudzone masło.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie łyżką mieszamy z masą serową.

Ciasto przekładamy do formy posmarowanej masłem i posypanej zmielonymi nerkowcami.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 min. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika.

Po 40 min. sprawdzamy przez szybę.

Jeśli ciasto już się przypieka, to wyjmujemy je, przykrywamy folią aluminiową od góry i pieczemy jeszcze przez 15 min.

Jeśli się nie przypieka zostawiamy w piekarniku w tej samej temperaturze, bez przykrycia również na ok. 15 min.

Do sernika można dodać przed pieczeniem ulubione bakalie.

Najlepiej smakuje schłodzony, na drugi dzień :)

Pierniczki z orzechami włoskimi

Składniki:

1 szkl. mąki gryczanej

1 szkl. mąki owsianej

1/2 szkl. miodu gryczanego

100 g oleju kokosowego

1/2 opak. przyprawy do piernika

4 łyżeczki mleka kokosowego

2 łyżeczki ciemnego kakao

Orzechy włoskie do przybrania

Przygotowanie:

Do miski wrzucamy przesianą mąkę gryczaną, owsianą, przyprawę do piernika i kakao.

Mieszamy dokładnie, a następnie dodajemy pozostałe składniki.

Zagniatamy ciasto, z którego formujemy małe kulki. Na środek każdej z nich nakładamy kawałek orzecha włoskiego.

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy w temp. 180 st. ok. 15 min.

Te małe okrągłe pierniczki będą zarówno ładną ozdobą świątecznego stołu, jak i, po zapakowaniu, miłym drobnym upominkiem np. dla przyjaciół.

Bułeczki drożdżowe

Składniki:

Ciasto

350 g mąki orkiszowej

7 g świeżych drożdży

125 ml mleka kokosowego

1/4 szkl. miodu wielokwiatowego

40 g oleju kokosowego

Szczypta soli

Mąka orkiszowa do podsypywania

Nadzienie

2 średnie banany

50 g orzechów włoskich

100 g rodzynek sułtańskich

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki miodu wielokwiatowego

1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w misce, w ciepłym mleku kokosowym. Dodajemy miód i mieszamy.

Do miski z drożdżami przesiewamy mąkę, dodajemy olej kokosowy, szczyptę soli i zagniatamy ciasto.

Miskę przykrytą ściereczką odstawiamy na 1,5 godz. w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.

Banany kroimy w cienkie plasterki, orzechy szatkujemy.

Na patelni na małym gazie podgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego.

Dodajemy miód, pokrojone banany, posiekane orzechy i rodzynki.

Całość smażymy ok. 5 min. mieszając od czasu do czasu.

Na koniec dodajemy cynamon, mieszamy i zdejmujemy z gazu.

Wyrośnięte ciasto, ponownie zagniatamy i dzielimy na 12 części.

Z każdej części ciasta zagniatamy kulkę i na podsypanym mąką blacie wałkujemy na place.

Na środek ciasta nakładamy po dużej łyżce masy bananowej.

Składamy z dwóch stron, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30 min.

Następnie wstawiamy do piekarnika i w temperaturze 180 st pieczemy przez ok. 20 min.

Świąteczna komosa

Składniki:

1/2 szkl. komosy ryżowej

1 i 1/2 szkl. wody

75 g rodzynek

1/3 szkl. miodu lipowego

75 g orzechów włoskich

8 daktyli

50 g migdałów

4 łyżki mleka kokosowego

4 łyżki maku

Przygotowanie:

Komosę gotujemy w wodzie na małym ogniu ok. 20 min.

Migdały zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odsączamy i zdejmujemy z nich skórę.

Orzechy włoskie, obrane migdały i daktyle drobno kroimy.

Rodzynki również zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach odsączamy.

Pod koniec gotowania do komosy dodajemy mleko kokosowe.

Po ugotowaniu zdejmujemy z gazu i dorzucamy rodzynki, poszatkowane migdały z orzechami i daktylami, miód oraz mak.

Bardzo dokładnie mieszamy.

Ten deser jest szybszą alternatywą dla kutii. Po pierwsze nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej, bo nie zawiera pszenicy. Po drugie nie przygotowuje się go tak długo, bo mak nie jest gotowany i mielony, tylko dodawany w całości. Dla tradycjonalistów - raczej nie do przyjęcia. Dla osób lubiących eksperymentowanie w kuchni- idealny.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości