Jajka faszerowane i w pomidorach oraz spaghetti z pulpecikami. Siostry Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN

Agata odpowiada za ilustracje, Anna za przepisy, a wspólnie stworzyły książkę z prostymi przepisami dla dzieci. Kilka z nich zaprezentowały w kuchni Dzień Dobry TVN. Zobaczcie jak gotują siostry Starmach.

Jajka w pomidorach

SKŁADNIKI (dla 2–4 osób):

4 jajka

6 pomidorów (poza sezonem 1 puszka pomidorów pelati)

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

½ pęczka posiekanej natki pietruszki

szczypta słodkiej i ostrej papryki

1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

1. Jeśli korzystasz ze świeżych pomidorów, obierz je.

2. Obrane pomidory pokrój w kostkę.

3. Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój.

4. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, cebulę oraz słodką i ostrą paprykę. Dopraw solą i pieprzem.

5. Po chwili dodaj pomidory, całość wymieszaj, duś na średnim ogniu mniej więcej 10 minut (abyczęść wody z pomidorów wyparowała i sos stał się gęstszy).

6. Łyżką zrób w sosie 4 niewielkie wgłębienia, do których wbijaj pojedynczo jajka.

7. Patelnię przykryj i duś potrawę około 5 minut.

8. Po tym czasie delikatnie przełóż jajka z pomidorami na talerze, podawaj z pietruszką.

Spaghetti z pulpecikami mięsnymi

SKŁADNIKI (dla 3–4 osób)

300 g mielonego mięsa wołowego

250 g makaronu spaghetti

400 ml przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej)

½ dużej cebuli lub 1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1 małe jajko

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka bułki tartej

kilka gałązek natki pietruszki

2 łyżki tartego parmezanu

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1. Natkę pietruszki posiekaj.

2. Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój (możesz zetrzeć je na tarce).

3. Przełóż je do dużej miski, dodaj natkę pietruszki, bułkę tartą, jajko oraz mięso. Przypraw solą i pieprzem.

4. Całość wymieszaj rękoma.

5. Z masy mięsnej formuj małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego w łupince).

6. Na patelni rozgrzej oliwę, ostrożnie kładź pulpeciki, smaż około 2–3 minuty z każdej strony, aby się przyrumieniły.

7. Na patelnię wlej przecier pomidorowy (uważaj, może pryskać).

8. Gotuj na małym ogniu około 10–15 minut.

9. W dużym garnku zagotuj wodę, posól. Wrzuć makaron – czas gotowania jest podany na opakowaniu.

10. Ugotowany makaron odcedź, przełóż na talerze, dodaj pulpeciki i polej sosem. Posyp parmezanem, a jeśli lubisz – również natką pietruszki.

Jajka faszerowane

SKŁADNIKI (dla 2–4 osób) :

4 jajka

2 łyżeczki kwaśnej śmietany (12% lub 18%)

1 łyżka posiekanego szczypiorku

2 łyżki bułki tartej

1 łyżka masła do smażenia

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1. Do niewielkiego rondelka włóż umyte jajka, nalej zimnej wody tak, aby je przykryła. Podgrzewaj na małym ogniu, a gdy woda zacznie się gotować, odczekaj 10 minut, po tym czasie jajka są ugotowane na twardo. Odlej wrzątek i zalej jajka zimną wodą, żeby się nie poparzyć.

2. Dużym nożem przekrój jajka na pół (nie ściągając skorupki).

3. Łyżeczką wyciągnij wnętrze jajek (białko + żółtko), przełóż je do miski (nie wyrzucaj skorupek!) i rozdrobnij widelcem.

4. Do miski dodaj śmietanę, szczyptę soli i pieprzu, szczypiorek. Dokładnie wymieszaj.

5. Farszem jajecznym wypełnij skorupki jajek.

6. Jajka obsyp na wierzchu bułką tartą (lekko przyklep łyżeczką, aby dobrze się przykleiła).

7. Na patelni rozgrzej masło, smaż jajka kilka minut, aż bułka tarta się zarumieni, a wnętrze jajek zagrzeje!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości