Bitwa o Anglię zespołu Zakopower

następna strona

Wideo

powrót do listyPoprzednia

Sałatka „Ulubiona Magdy Gessler" - zrób ją w domu!

Kuchnia |
Polska zajęła pierwsze miejsce w rankingu opracowanym przez Europejską Radę Informacji o Żywności - jemy najwięcej warzyw i owoców w Europie, a New York Times uznał niedawno Magdę Gessler za polską „guru food”, czyli kombinację Marthy Stewart, Gordona Ramsaya i Nigelli Lawson. Postanowiliśmy połączyć te dwie wspaniałe wiadomości i zaprosiliśmy do studia Dzień Dobry TVN kreatorkę smaku Magdę Gessler, która "wzięła w obroty" brukselkę i cykorię.
Sałatka „Ulubiona Magdy Gessler" - zrób ją w domu!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Wideo

gessler

  • Magda Gessler w New York Times
    Magda Gessler w New York Times(1 z 2)
  • Brukselka Magdy Gessler
    Brukselka Magdy Gessler(2 z 2)

Galeria foto (19)

gessler

  • Magda Gessler
    Magda Gessler (1 z 19) Fot. Jan Kucharzyk/ East News/Dzień Dobry TVN
  • Magda Gessler
    Magda Gessler (2 z 19) Fot. Jan Kucharzyk/ East News/Dzień Dobry TVN
  • Magda Gessler
    Magda Gessler (3 z 19) Fot. Jan Kucharzyk / East News/Dzień Dobry TVN
  • Magda Gessler
    Magda Gessler (4 z 19) Fot. Jan Kucharzyk / East News/Dzień Dobry TVN
  • Magda Gessler
    Magda Gessler (5 z 19) Fot. Jan Kucharzyk / East News/Dzień Dobry TVN
  • Magda Gessler
    Magda Gessler (6 z 19) Fot. Jan Kucharzyk / East News/Dzień Dobry TVN
  • Magda Gessler
    Magda Gessler (7 z 19) Fot. Jan Kucharzyk / East News/Dzień Dobry TVN
  • Magda Gessler
    Magda Gessler (8 z 19) Fot. Jan Kucharzyk / East News/Dzień Dobry TVN
  • Magda Gessler
    Magda Gessler (9 z 19) Fot. Jan Kucharzyk / East News/Dzień Dobry TVN
  • Magda Gessler
    Magda Gessler (10 z 19) Fot. Jan Kucharzyk / East News/Dzień Dobry TVN
  • Magda Gessler
    Magda Gessler (11 z 19) Fot. Jan Kucharzyk / East News/Dzień Dobry TVN
  • Magda Gessler
    Magda Gessler (12 z 19) Fot. Jan Kucharzyk/ East News/Dzień Dobry TVN
  • Magda Gessler
    Magda Gessler (13 z 19) Fot. Jan Kucharzyk / East News/Dzień Dobry TVN
  • Magda Gessler
    Magda Gessler (14 z 19) Fot. Jan Kucharzyk / East News/Dzień Dobry TVN
  • Magda Gessler
    Magda Gessler (15 z 19) Fot. Jan Kucharzyk / East News/Dzień Dobry TVN
  • Magda Gessler
    Magda Gessler (16 z 19) Fot. Jan Kucharzyk / East News/Dzień Dobry TVN
  • Magda Gessler
    Magda Gessler (17 z 19) Fot. Jan Kucharzyk / East News/Dzień Dobry TVN
  • Magda Gessler
    Magda Gessler (18 z 19) Fot. Jan Kucharzyk / East News/Dzień Dobry TVN
  • Magda Gessler
    Magda Gessler (19 z 19) Fot. Jan Kucharzyk / East News/Dzień Dobry TVN
Brukselka zapiekana pod beszamelem

Składniki:
1kg brukselki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
1 szklanka tartego gruyera
cukier
sól
pieprz
gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:
Oczyszczoną brukselkę  gotować w wodzie z solą i cukrem ok. 15 minut.  Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mąkę, zasmażyć i wlać gorące mleko. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż sos będzie gładki, doprawić gałką, solą i pieprzem.  Zdjąć z ognia i wymieszać z serem. Zalać sosem brukselkę. Wstawić do gorącego piekarnika (200 st. C) i piec aż wierzch się zrumieni.

Cykoria w klarowanym maśle

Składniki:
4szt. cykori
2 kostki masła
brązowy cukier    3 łyżeczki
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Oczyszczoną cykorię układamy w naczyniu do pieczenia. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Zalewamy wcześniej przygotowany klarowanym masłem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i pieczemy aż cykoria zmięknie. Na koniec  posypujemy brązowym cukrem i jeszcze chwilę zapiekamy.

Sałata „ Ulubiona Magdy Gessler"

Składniki:
5 plastrów szynki parmeńskiej  
1  cykoria „Radicchio”  
1 burak    
¼ główki czerwonej kapusty 
¼ kg fasolki szparagowej
1 papryka czerwona 
1 sałata „rzymska”  
10 sztuk pomidorków koktajlowych
6 sztuk serc karczochów     
1 owoc granatu  
½ litra zakwas z buraków 
3 łyżki czerwonego octu winnego   
3 łyżki miodu lipowego   
¼ litra oleju słonecznikowego 
3 ząbki czosnku    
jedna gałązka świeżego rozmarynu  
sól
pieprz do smaku

Przygotowanie:
Mieszamy zakwas, ocet winny, miód, olej, rozgnieciony czosnek, drobno pokrojony rozmaryn, sól i pieprz. Gotowy  sos odstawiamy do lodówki. Buraki i fasolkę gotujemy i po wystudzeniu mieszamy z reszta pokrojonych składników. gotowa sałatkę wykładamy na półmisek dekorujemy plastrami szynki, pomidorkami i polewamy sosem.

źródło: Dzień Dobry TVN | autor: Izabela Wodzińska

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

2 kostki masła na 4 cykorie?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Gdzie to wszystko można kupić?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
          tvnpix