Dzień dobry TVN

Dzień Dobry TVN

pn.- sob.: 8:00 - 11:00niedziela: 8:30 - 11:00
powrót do listy

Sałatka „Ulubiona Magdy Gessler" - zrób ją w domu!

Kuchnia
niedziela, 29 stycznia 2012
Brukselka Magdy Gessler
Polska zajęła pierwsze miejsce w rankingu opracowanym przez Europejską Radę Informacji o Żywności - jemy najwięcej warzyw i owoców w Europie, a New York Times uznał niedawno Magdę Gessler za polską „guru food”, czyli kombinację Marthy Stewart, Gordona Ramsaya i Nigelli Lawson. Postanowiliśmy połączyć te dwie wspaniałe wiadomości i zaprosiliśmy do studia Dzień Dobry TVN kreatorkę smaku Magdę Gessler, która "wzięła w obroty" brukselkę i cykorię.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Brukselka zapiekana pod beszamelem

Składniki:
1kg brukselki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
1 szklanka tartego gruyera
cukier
sól
pieprz
gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:
Oczyszczoną brukselkę  gotować w wodzie z solą i cukrem ok. 15 minut.  Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mąkę, zasmażyć i wlać gorące mleko. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż sos będzie gładki, doprawić gałką, solą i pieprzem.  Zdjąć z ognia i wymieszać z serem. Zalać sosem brukselkę. Wstawić do gorącego piekarnika (200 st. C) i piec aż wierzch się zrumieni.

Cykoria w klarowanym maśle

Składniki:
4szt. cykori
2 kostki masła
brązowy cukier    3 łyżeczki
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Oczyszczoną cykorię układamy w naczyniu do pieczenia. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Zalewamy wcześniej przygotowany klarowanym masłem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i pieczemy aż cykoria zmięknie. Na koniec  posypujemy brązowym cukrem i jeszcze chwilę zapiekamy.

Sałata „ Ulubiona Magdy Gessler"

Składniki:
5 plastrów szynki parmeńskiej  
1  cykoria „Radicchio”  
1 burak    
¼ główki czerwonej kapusty 
¼ kg fasolki szparagowej
1 papryka czerwona 
1 sałata „rzymska”  
10 sztuk pomidorków koktajlowych
6 sztuk serc karczochów     
1 owoc granatu  
½ litra zakwas z buraków 
3 łyżki czerwonego octu winnego   
3 łyżki miodu lipowego   
¼ litra oleju słonecznikowego 
3 ząbki czosnku    
jedna gałązka świeżego rozmarynu  
sól
pieprz do smaku

Przygotowanie:
Mieszamy zakwas, ocet winny, miód, olej, rozgnieciony czosnek, drobno pokrojony rozmaryn, sól i pieprz. Gotowy  sos odstawiamy do lodówki. Buraki i fasolkę gotujemy i po wystudzeniu mieszamy z reszta pokrojonych składników. gotowa sałatkę wykładamy na półmisek dekorujemy plastrami szynki, pomidorkami i polewamy sosem.

Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

3 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość247,

Gdzie to wszystko można kupić?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Gorące tematy >

      Dziecko uwiedzione w sieci. Uważny rodzic nie przegapiłby tego

      Marcepan. Skrzywdzony pies z wykręconą łapą szuka domu

      Rząd uszczelnia podatki i szykuje w nich kolejne zmiany

      Porwania dzieci. Często do nich dochodzi w Polsce?

      tvnpix