Ratatouille. Najlepszy gulasz warzywny według przepisu Ani Starmach

Ta potrawa składa się z warzyw, głownie z bakłażana, cukinii, papryki, cebuli i pomidorów. Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN ratatouille - prowansalski gulasz warzywny. Skorzystajcie z przepisu i zróbcie go sami!

Ratatouille 

Składniki:

500 g pomidorów

2 cebule

2 papryki

2 cukinie

1 bakłażan

tymianek

liść laurowy

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

50 orzeszków piniowych

Bułka tarta

sól, pieprz

Podawać z: kaszą gryczaną, kaszą pęczak lub z dzikim ryżem

Przygotowanie:

Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W kostkę pokrój też paprykę, cukinię i bakłażana. Posiekaj cebulę i czosnek. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czosnek i cebulę oraz liść laurowy. Smaż aż cebula zrobi się szklista, około 2–3 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojone warzywa, zaczynając od papryki, następnie dodaj bakłażana, cukinię, a na końcu pomidory i tymianek. Duś około 10 minut, dopraw do smaku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości