Racuchy na dzień dobry

Sobotnie śniadanie przygotowali dziś, pod okiem Tomasza Jakubiaka, Rafał Maślak i Kamila Nicpoń. Jak muzyka disco polo zmieniła życie naszych gości i kto rządzi u nich w kuchni? Zobaczcie :)

Racuchy nasączone herbatką Herbaciany Ogród Herbapol

Składniki:

2 szklanki mąki

1 szklanka ciepłego mleka

2 dag drożdży

5 łyżek ciepłej herbatki Herbaciany Ogród Malina

1 jajko

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 duże jabłko

szczypta soli

olej do smażenia

Syrop Owocowa Spiżarnia Malina Herbapol lub Konfitura z Malin Herbapol

Przygotowanie:

Drożdże wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka i odstaw do wyrośnięcia.

- Obierz jabłko i pokrój w drobną kosteczkę.

- Do reszty mleka i do herbatki dodaj rozmącone jajko, sól, cukier, Konfiturę z Malin Herbapol, jabłka i

wyrośnięte drożdże.

- Wszystko wyrabiaj na gładką masę i odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto jeszcze podrosło.

- Na rozgrzany tłuszcz nałóż łyżką porcje ciasta i smaż małe racuchy na złoty kolor.

Podawaj na ciepło polane syropem Owocowa Spiżarnia Malina Herbapol lub Konfiturą z Malin Herbapol.

Waniliowe leniwe w sosie truskawkowym

Składniki:

350 g białego sera twarogowego

2 jajka

1 laska wanilii

szklanka mąki pszennej

posiekana mięta około 1 łyżki

1 łyżka dobrego masła

cukier do smaku,

sól

Sos:

½ słoika Dżemu Aksamitna Truskawka Herbapol

1/4 szklanki soku z cytryny

2 goździki

Szklanka wody

Łyżka miodu

2 ziarna kardamonu lub łyżeczka kardamonu w proszku

Przygotowanie:

1. Do miski wrzuć twaróg, dodaj jajka, mąkę, sól oraz posiekaną miętę.

2. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyjmij pestki, które wrzuć do ciasta.

3. Dokładnie zagnieć i nie przejmuj się, że lekko się lepi do dłoni.

5. Gotowe ciasto podziel na kulki i na obsypanej mąką stolnicy wyrabiaj ruloniki, które lekko zgnieć.

6. Rulonik pokrój na ulubionej wielkości kluseczki. Wrzucaj do wrzącej wody. Gotuj aż wypłyną.

7. Leniwe zahartuj lodowatą wodą, osącz lekko na sicie i przesmaż przed podaniem na maśle.

8. W rondelku podgrzej wodę z sokiem, kardamonem, miodem i goździkami. Poczekaj aż woda odparuje i dodaj dżem. Wymieszaj i polewaj kluseczki.

Sałatka z kuskusem, warzywami i syropem Owocowa Spiżarnia Czarna Porzeczka Herbapol

Składniki:

1 szklanka kaszy kuskus błyskawiczny

3 dojrzałe pomidory malinowe

3 sztuki cebuli szalotka

1 papryka zielona

Tacka jarmużu

Tacka kwiatów jadalnych

2 sztuki chili

Rukiew wodna

1 łyżka posiekanej kolendry

2 sztuki limonki

Sos:

5 łyżek oliwy

2 sztuki limonki

2 ząbki czosnku

3 łyżki syropu Owocowa Spiżarnia Czarna Porzeczka Herbapol

Przygotowanie:

1. Pomidora drobno posiekaj i wymieszaj z kuskusem. Odstaw na minimum 6h do lodówki, żeby kuskus napęczniał

2. Cebulę, chili, paprykę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z gotowym kuskusem.

3. Jarmuż sparz i porwij na małe kawałki, dodaj do sałatki.

4. Dodaj też porwaną kolendrę, rukiew, sok z limonki i dopraw solą oraz pieprzem.

5. Oliwę, limonkę, starty czosnek i syrop wymieszaj dokładnie i polewaj z wierzchu sałatkę.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości