Europejczycy boją się islamu?

następna strona

Wideo

powrót do listyPoprzednia

Przysmaki z ciecierzycy

Kuchnia |
Monika Mrozowska z pomocą Katarzyny Jaworskiej przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN przysmaki z ciecierzycy. Skorzystajcie z przepisów Moniki Mrozowskiej na szparagi w cieście z ciecierzycy z czerwonym pesto, ryż basmati z ciecierzycą w mleku kokosowym, gęstą zupą z ciecierzycą i mascarpone i humus.
Przysmaki z ciecierzycy
źródło: Dzień Dobry TVN

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News

Wideo

Ciecierzyca w kuchni

  • Ciasto z mąki groszkowej
    Ciasto z mąki groszkowej(1 z 4) Fot. Dzień Dobry TVN
  • Humus
    Humus(2 z 4) Fot. Dzień Dobry TVN
  • Burgery
    Burgery (3 z 4) Fot. Dzień Dobry TVN
  • Ciecierzyca w kuchni
    Ciecierzyca w kuchni(4 z 4) Fot. Dzień Dobry TVN
Galeria foto (7)

Ciecierzyca w kuchni

  • Ciecierzyca w kuchni
    Ciecierzyca w kuchni (1 z 7) Fot. Tomasz Urbanek/ East News/Dzień Dobry TVN
  • Ciecierzyca w kuchni
    Ciecierzyca w kuchni (2 z 7) Fot. Tomasz Urbanek/ East News/Dzień Dobry TVN
  • Ciecierzyca w kuchni
    Ciecierzyca w kuchni (3 z 7) Fot. Tomasz Urbanek/ East News/Dzień Dobry TVN
  • Ciecierzyca w kuchni
    Ciecierzyca w kuchni (4 z 7) Fot. Tomasz Urbanek/ East News/Dzień Dobry TVN
  • Ciecierzyca w kuchni
    Ciecierzyca w kuchni (5 z 7) Fot. Tomasz Urbanek/ East News/Dzień Dobry TVN
  • Monika Mrozowska, Katarzyna Jaworska
    Monika Mrozowska, Katarzyna Jaworska (6 z 7) Fot. Tomasz Urbanek/ East News/Dzień Dobry TVN
  • Ciecierzyca w kuchni
    Ciecierzyca w kuchni (7 z 7) Fot. Tomasz Urbanek / East News/Dzień Dobry TVN
Hummus

Składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
2 ząbki czosnku
4 łyżki sezamu
1/2 cytryny
2 delikatnej  łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki kminu rzymskiego
sól do smaku
mały pęczek pietruszki
200 g bobu

Sezam podprażamy na złocisty kolor, a następnie połowę miksujemy w młynku do kawy. Na oliwie podprażamy kmin rzymski. Ciecierzycę miksujemy z wyciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, kminem z oliwą oraz zmiksowanym i całym sezamem na jednolitą masę. Solimy do smaku, posypujemy drobno poszatkowaną pietruszką i podajemy z ugotowanym w lekko osolonej wodzie bobem.

Burgery z ciecierzycy
Składniki:
3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 średnia  marchewka
1/2 ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka lubczyka
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
3 łyżki mąki z ciecierzycy
bułka tarta
oliwa z oliwek

Ciecierzycę ugniatamy i mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, bardzo drobno poszatkowaną cebulą, drobno startą marchewką, poszatkowaną ostrą papryką, lubczykiem, pieprzem ziołowym i mąką z ciecierzycy. Następnie masę dzielimy na porcje wielkości dużej śliwki. Każdą z nich spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, kładziemy na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą i polewamy odrobiną oliwy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 30 minut aż kotlety się przyrumienią.

Szparagi w cieście z ciecierzycy z czerwonym pesto
Składniki:
500 g zielonych szparagów
4 łyżki mąki z ciecierzycy
3 łyżki mąki pszennej
1  szkalnki wody
szczypta soli
oliwa z oliwek
5 suszonych pomidorów
ząbek czosnku
3 łyżki przyprażonych migdałów
3 łyżki tartego parmezanu

Suszone pomidory, wyciśnięty czosnek, zmielone migdały i parmezan miksujemy na jednolitą masę.
Mąkę z ciecierzycy i mąkę pszenną ze szczyptą soli mieszamy z taką ilością wody, żeby uzyskać
rzadkie ciasto naleśnikowe. Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki, maczamy w cieście i smażymy w głebokim tłuszczu (oliwa z oliwek) na złocisty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z pesto.

Ryż basmati z ciecierzycą w mleku kokosowym
Składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
¾ szklanki ryżu basmati
2 łyżki masła
sól do smaku
2 ząbki czosnku
mały kawałek imbiru
mały pęczek kolendry
mały pęczek pietruszki
1 mała ostra zielona papryka
sok z 1 limonki
½ łyżeczki cukru trzcinowego
1 duża czerwona papryka
2 łyżki oliwy z oliwek
puszka mleka kokosowego
sos sojowy do smaku
garść orzeszków ziemnych

Wyciśnięty ząbek czosnku i starty imbir miksujemy na jednolitą pastę z poszatkowaną kolendrą, pietruszką, ostrą papryką, sokiem z limonki i cukrem. Następnie pastę podsmażamy na oliwie z oliwek i dorzucamy pokrojoną na małe kawałki czerwoną paprykę, dolewamy mleko kokosowe, dorzucamy cieicerzycę i całość dusimy 5 minut. Doprawiamy sosem sojowym do smaku. Ryż gotujemy z dodatkiem masła i odrobiny soli w podwójnej ilości wody, aż całą wchłonie i stanie się miękki i sypki. Ryż podajemy z ciecierzycą w mleku kokosowym i posypujemy przyprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi.

Gęsta zupa z ciecierzycą i mascarpone
Składniki:
1/2 szklanki  namoczonej ciecierzycy
2 łyżki zielonej soczewicy
2 łyżki czerwonej soczewicy
3 łyżki żółtego namoczonego grochu
2 pałeczki selera naciowego
1 duży por
1 mała marchewka
3 ząbki czosnku
4 łyżki masła klarowanego
łyżka ziół prowansalskich
puszka pomidorów z puszki
2 łyżki mascarpone
sól do smaku
doniczka bazylii

Na klarowanym maśle podsmażamy pokrojonego na małe kawałki selera naciowego, pora, pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę i poszatkowany czosnek. Dodajemy odrobinę soli i całość  zalewamy 2 szklankami wody. Dorzucamy ciecierzycę, soczewicę zieloną, czerwoną i groch. Dodajemy zioła prowansalskie. Całość gotujemy aż strączkowe będą miękkie (30-40 minut). Następnie dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze 10 minut. Solimy do smaku i dodajemy mascarpone.



źródło: Dzień Dobry TVN | autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

suuuuuper :) lubię ciecierzycę. dzięki za przepisy.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      czy ma Pani jakiś blog kulinarny

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Narobily mi Panie apetytu!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
              tvnpix