Dzień dobry TVN

Dzień Dobry TVN

pn.- sob.: 8:00 - 11:00niedziela: 8:30 - 11:00
powrót do listy

Przysmaki z ciecierzycy

Kuchnia
czwartek, 30 maja 2013
Ciecierzyca w kuchni Dzień Dobry TVN
Monika Mrozowska z pomocą Katarzyny Jaworskiej przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN przysmaki z ciecierzycy. Skorzystajcie z przepisów Moniki Mrozowskiej na szparagi w cieście z ciecierzycy z czerwonym pesto, ryż basmati z ciecierzycą w mleku kokosowym, gęstą zupą z ciecierzycą i mascarpone i humus.

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News

Hummus
Składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
2 ząbki czosnku
4 łyżki sezamu
1/2 cytryny
2 delikatnej  łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki kminu rzymskiego
sól do smaku
mały pęczek pietruszki
200 g bobu

Sezam podprażamy na złocisty kolor, a następnie połowę miksujemy w młynku do kawy. Na oliwie podprażamy kmin rzymski. Ciecierzycę miksujemy z wyciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, kminem z oliwą oraz zmiksowanym i całym sezamem na jednolitą masę. Solimy do smaku, posypujemy drobno poszatkowaną pietruszką i podajemy z ugotowanym w lekko osolonej wodzie bobem.

Burgery z ciecierzycy
Składniki:
3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 średnia  marchewka
1/2 ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka lubczyka
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
3 łyżki mąki z ciecierzycy
bułka tarta
oliwa z oliwek

Ciecierzycę ugniatamy i mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, bardzo drobno poszatkowaną cebulą, drobno startą marchewką, poszatkowaną ostrą papryką, lubczykiem, pieprzem ziołowym i mąką z ciecierzycy. Następnie masę dzielimy na porcje wielkości dużej śliwki. Każdą z nich spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, kładziemy na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą i polewamy odrobiną oliwy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 30 minut aż kotlety się przyrumienią.

Szparagi w cieście z ciecierzycy z czerwonym pesto
Składniki:
500 g zielonych szparagów
4 łyżki mąki z ciecierzycy
3 łyżki mąki pszennej
1  szkalnki wody
szczypta soli
oliwa z oliwek
5 suszonych pomidorów
ząbek czosnku
3 łyżki przyprażonych migdałów
3 łyżki tartego parmezanu

Suszone pomidory, wyciśnięty czosnek, zmielone migdały i parmezan miksujemy na jednolitą masę.
Mąkę z ciecierzycy i mąkę pszenną ze szczyptą soli mieszamy z taką ilością wody, żeby uzyskać
rzadkie ciasto naleśnikowe. Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki, maczamy w cieście i smażymy w głebokim tłuszczu (oliwa z oliwek) na złocisty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z pesto.

Ryż basmati z ciecierzycą w mleku kokosowym
Składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
¾ szklanki ryżu basmati
2 łyżki masła
sól do smaku
2 ząbki czosnku
mały kawałek imbiru
mały pęczek kolendry
mały pęczek pietruszki
1 mała ostra zielona papryka
sok z 1 limonki
½ łyżeczki cukru trzcinowego
1 duża czerwona papryka
2 łyżki oliwy z oliwek
puszka mleka kokosowego
sos sojowy do smaku
garść orzeszków ziemnych

Wyciśnięty ząbek czosnku i starty imbir miksujemy na jednolitą pastę z poszatkowaną kolendrą, pietruszką, ostrą papryką, sokiem z limonki i cukrem. Następnie pastę podsmażamy na oliwie z oliwek i dorzucamy pokrojoną na małe kawałki czerwoną paprykę, dolewamy mleko kokosowe, dorzucamy cieicerzycę i całość dusimy 5 minut. Doprawiamy sosem sojowym do smaku. Ryż gotujemy z dodatkiem masła i odrobiny soli w podwójnej ilości wody, aż całą wchłonie i stanie się miękki i sypki. Ryż podajemy z ciecierzycą w mleku kokosowym i posypujemy przyprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi.

Gęsta zupa z ciecierzycą i mascarpone
Składniki:
1/2 szklanki  namoczonej ciecierzycy
2 łyżki zielonej soczewicy
2 łyżki czerwonej soczewicy
3 łyżki żółtego namoczonego grochu
2 pałeczki selera naciowego
1 duży por
1 mała marchewka
3 ząbki czosnku
4 łyżki masła klarowanego
łyżka ziół prowansalskich
puszka pomidorów z puszki
2 łyżki mascarpone
sól do smaku
doniczka bazylii

Na klarowanym maśle podsmażamy pokrojonego na małe kawałki selera naciowego, pora, pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę i poszatkowany czosnek. Dodajemy odrobinę soli i całość  zalewamy 2 szklankami wody. Dorzucamy ciecierzycę, soczewicę zieloną, czerwoną i groch. Dodajemy zioła prowansalskie. Całość gotujemy aż strączkowe będą miękkie (30-40 minut). Następnie dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze 10 minut. Solimy do smaku i dodajemy mascarpone.



Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

4 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość367,

suuuuuper :) lubię ciecierzycę. dzięki za przepisy.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Gorące tematy >

      Przed nami zima stulecia?

      Polka, której Irma zgotowała piekło

      Książka do religii o onanizmie - jest gorszy od bomby atomowej

      Podtopienia w miastach. Winna przyroda czy człowiek?

      tvnpix