W ramach cyklu „Smaki regionów”, który przygotowujemy wspólnie z Tele Magazynem i Tele Programem restauratorka Beata Kartowicz zrobiła w kuchni Dzień Dobry TVN specjały z Wielkopolski. Mieliśmy okazję spróbować czerninę na gęsinie, piersi z gęsi, modrą kapustę z jabłkami, szagówki poznańskie oraz pierogi z gęsiną. Czernina na gęsinie
Składniki
Rosół:
3 gęsie szyje
5 gęsich żołądków
włoszczyzna
cebula
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
Czernina:
350 ml krwi gęsi
3 łyżki octu
2 łyżki mąki
40 g rodzynek
mrożone lub suszone wiśnie
90 g śliwek suszonych
2,5 l rosołu z gęsi
owoce jałowca
ziele angielskie
majeranek
sól
pieprz
miód
Przygotowanie:
Umytą woszczyznę wraz z mięsem gęsim i podrobami wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy mięso i warzywa, dodajemy suszone owoce a do krwi dodajemy ocet i mąkę, mieszamy. Delikatnie wlewamy do zupy, aby się nie zważyła. Doprawiamy do smaku. Smak czerniny powinien być słodko-kwaśny.
Piersi z gęsi
Składniki:
2 piersi gęsi
100 ml wina czerwonego wytrawnego
majeranek
sól
pieprz
łyżka masła
miód
Marynata do mięsa:
Składniki
0,5 l soku z pomarańczy
2 jabłka
1 duża cebula
czosnek
majeranek
rozmaryn
Przygotowanie:
Do miski wlewamy 0,5 l soku pomarańczowego, wkrawamy jabłka, cebulę, dodajemy przyprawy. Po wymieszaniu wkładamy piersi z gęsi do marynaty na ok. 12 godz., przykrywamy folią i przechowujemy w lodówce. Osuszamy pierś ręcznikiem papierowym, wcieramy sól i pieprz, smażymy skórą do dołu dodając łyżkę masła. Po wytopieniu się tłuszczu dodajemy czerwone wino, a jak alkohol odparuje podlewany czerwoną marynatą i pieczemy do miękkości. Uzyskany sos z marynaty po upieczeniu mięsa przecedzamy przez sito, podgrzewamy i zagęszczamy 1/4 kostki pokrojonego w kostkę masła.
Modra kapusta z jabłkami duszona w winie
Składniki:
główka czerwonej kapusty
1 duża cebula
2 łyżki gęsiego smalcu
5 jabłek
szczypta cynamonu
3 liście laurowe
ziele angielskie
150 ml czerwonego wytrawnego wina
250 ml ciepłej wody
garść rodzynek
100 g wiśni bez pestek z kompotu lub mrożonych bez pestek
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka octu winnego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kapustę kroimy drobno wycinając wcześniej głąb. W rondlu rozgrzewamy gęsi smalec, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną kapustę, obrane i pokrojone na kawałki jabłka, szczyptę cynamonu, goździki, liść laurowy i ziele angielskie. Podlewamy winem i ciepłą wodą, gotujemy na małym ogniu aż wino i woda odparuje a kapusta delikatnie zmięknie. Wrzucamy rodzynki i wiśnie. Doprawiamy do smaku solą, octem, pieprzem i cukrem.
Kopytka/Szagówki poznańskie, czyli kluski krojone „na szagę” w gwarze poznańskiej „na ukos”
Składniki:
900 g ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
jajko
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i mielimy na gładko. Następnie dodajemy jajka i stopniowo mąki, wyrabiając rekami ciasto tak aby się nie kleiło. Ciasto kroimy na porcje i formujemy z nich cienkie wałki. Wałek lekko spłaszczamy i odcinamy kluski o szerokości 1-1,5 cm. Gotujemy w osolonej wodzie i wyciągamy minutę po wypłynięciu.
Pierogi z gęsiną i sosem borowikowym
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
0,6 ml ciepłej wody
1 jajko całe
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
Farsz:
600 g piersi z gęsi lub okrawków gęsich
0,5 kg kwaśnych jabłek
100 g śliwki suszonej
1cebula biała
2 łyżki masła
Sos borowikowy:
1 kg świeżych lub mrożonych borowików
1 cebula
1/4 kostki masła
0,5 l śmietanki 18%
sól
pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
Ciasto: do dużej miski wsypujemy 1 kg przesianej mąki, sól, łyżkę oliwy, jajko, mieszamy i powoli dolewamy ciepłą wodę aby uzyskać jednolitą konsystencję. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dosypujemy mąkę. Ciasto odkładamy na godzinę, aby „odpoczęło”. Wałkujemy, wykrawamy szklanką i nakładamy mięsny farsz.
Farsz: pierś z gęsi układamy na gorącej patelni smażymy skórą do dołu, dodając łyżkę masła. Jabłka obieramy ze skóry. Cebulę, jabłka i śliwki kroimy w drobną kostkę. Upieczone mięso kroimy w drobną kostkę lub mielimy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na wykrojonym cieście układamy farsz, zlepiamy brzegi i wkładamy pojedynczo do gorącej osolonej wody.
Sos borowikowy: świeże lub mrożone grzyby kroimy w kostkę i dodajemy do wcześniej podsmażonej na maśle cebuli. Do podsmażonych rumianych grzybów dodajemy śmietankę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy zieloną pietruszką.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"