Moja córka mnie okrada. Co robić?

następna strona

Wideo

powrót do listyPoprzednia

Przepis na krewetki Magdy Kumorek

Kuchnia |
Magda Kumorek, gwiazda serialu "Przepis na życie", wspólnie z kucharzem Dzień Dobry TVN Andrzejem Polanem, który jej asystował, pokazała jak przyrządzić krewetki w sosie z orzeszków ziemnych. Wspólnie przyrządzili też w naszej kuchni wyśmienitego, marynowanego łososia i wieprzowe polędwiczki. Kto układa przepisy dla Ani Adamowicz?
Przepis na krewetki Magdy Kumorek
źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

kuchnia

  • Serialowe krewetki Magdy Kumorek
    Serialowe krewetki Magdy Kumorek(1 z 5) Fot. Dzień Dobry TVN
  • Kto kroi w serialu?
    Kto kroi w serialu?(2 z 5) Fot. Dzień Dobry TVN
  • ...o "Przepisie na życie"
    ...o "Przepisie na życie"(3 z 5) Fot. Dzień Dobry TVN
  • Marynowany łosoś
    Marynowany łosoś(4 z 5) Fot. Dzień Dobry TVN
  • Marynaty w kuchni
    Marynaty w kuchni(5 z 5) Fot. Dzień Dobry TVN

Marynowany łosoś
Składniki:
500 g świeżego łososia   
1 szt  cebuli białej   
3 szt. limonki
Ocet winny, oliwa,
Biały pieprz, sól,
Świeża kolendra,
2 szt. Avocado   

Przygotowanie:
Filet łososia kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski szklanej. Solimy, pieprzymy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ryby. Wyciskamy limonki, sok łączymy z octem winnym, i oliwą. Taką marynatą zalewamy pokrojonego łososia. Odstawiamy, co jakis czas mieszamy aby wszystkie kawałki łososia równo nam się marynowały. Po około 1.5 godziny ryba nadaje się z powodzieniem do jedzenia, podajemy ja na plastrach avocado.

Polędwiczka wieprzowa marynowana po smażeniu
Składniki:
300 g polędwiczki wieprzowej
100 ml octu balsamicznego
2 łyżki  miodu               
50 ml czerwonego wina
1 szt. cebuli
Tymianek swieży, rozmaryn świeży,
Konfitura żurawinowa do mięs,
Oliwa z oliwek,
Sól, pieprz czarny,

Przygotowanie:
Polędwiczkę obtaczamy w krojonych ziołach i smażymy krótko na patelni, posypujemy solą oraz pieprzem. Obsmażoną wstawiamy do nagrzanego piekarnika dopiekamy. Studzimy. Wystudzone mięso kroimy w cienkie plastry. Ocet balsamiczny, konfiturę żurawinową, odrobinę wina oraz miód łączymy i taką marynatą zalewamy zimne plastry polędwiczki. Odstawiamy do lodówki.

200 g truskawek           
100 g sera pleśniowego       
150g roszponki            
Zamarynowaną polędwiczkę podajemy z sałatka z roszponki, sera pleśniowego i truskawek.

Polędwiczka wieprzowa marynowana przed smażeniem
Składniki:
300 g Polędwiczka wieprzowa       
4 łyżki  Oliwa z oliwek           
1 łyżka Musztarda dijon           
1 ząbek czosnku              
Papryka słodka, majeranek, kolendra, gorczyca, rozmaryn, jałowiec,pieprz czarny

Oliwę wraz z pozostałymi składnikami dokładnie mieszamy do uzyskania lekko gęstej marynaty. Umyte i osuszone mięso nacieramy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce. Zamarynowaną polędwczkę opiekamy na patelni na małej ilości oliwy a następnie dopiekamy w piekarniku 5-7 minut w temp. 170 stopni.
1 ananasa          
1 mango               
4 marchewki       
2 łyżki masła              
2 łyżki cukru brązowego Cukier brązowy       
40 ml wódki           
Czarny pieprz,
Bazylia świeża,
Mix sałat

Przygotowanie:
Marchewkę gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem cukru oraz soli. Pod koniec gotowania dodajemy kawałki mango. Wszystko miksujemy na puree. Ananasa kroimy w grubą kostkę i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Cukier rozpuszczamy na patelni, dodajemy masło. Na to układamy szaszłyki z ananasa i obsmażamy z każdej strony. Podlewamy w trakcie alkoholem. Posypujemy czarnym pieprzem. Polędwiczki podajemy na sałatach z puree z marchewki. Obok kładziemy ananasa i posypujemy go świeżą bazylią.

Krewetki w sosie z orzeszków ziemnych
Składniki:
1 Łyżeczka  startej skórki z cytryny
3 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżka brązowego cukru 
1 łyżka sosu chili
80 g masła orzechowego
250 g mleczka kokosowego
1 łyżka sosu sojowego
około 30 krewetek ugotowanych z ogonkami - duże lub średnie

Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą w garnku. Gotujemy na średnim ogniu około 5 min. cały czas mieszając , nie doprowadzając do wrzenia. Uzyskujemy konsystencję śmietany . Układamy krewetki na  talerzu - 3 sztuki . Kładziemy na grilla lub na patelnię z odrobiną tłuszczu na około 5 min. W połowie przekręcamy na druga stronę. Gotowe krewetki porcjujemy na talerze i polewamy sosem.

Zobacz również

źródło: Dzień Dobry TVN | autor: Izabela Wodzińska

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix