Marcin Wyrostek w roli kompozytora

następna strona

Wideo

powrót do listyPoprzednia

Przepis Małgorzaty Potockiej na sernik idealny

Kuchnia |
W najbliższym odcinku „Ugotowanych” zobaczymy stolicę w nowej odsłonie. Warszawa to tygiel show biznesu. A już teraz Małgorzata Potocka, w kuchni Dzień Dobry TVN, zdradziła swój tajemny przepis na sernik idealny! W sam raz na Wielkanoc!
Przepis Małgorzaty Potockiej na sernik idealny
Autor wideo: Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News | źródło: Dzień Dobry TVN


Wideo

Sernik Małgorzaty Potockiej

  • Przepis na sernik
    Przepis na sernik(1 z 4)
  • Ugotowani
    Ugotowani(2 z 4)
  • Sernik ze śliwkami
    Sernik ze śliwkami(3 z 4)
  • Przepis na idealny sernik
    Przepis na idealny sernik(4 z 4) Fot. Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News/Dzień Dobry TVN

Sernik mój pewniak
Przepis podstawowy
Składniki:
Ser biały - 1kg
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g
Masło - 120g
Jajka – 4 szt.
Mąka - 70g
Cukier wanilinowy

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem drobnym białym oraz waniliowym, a następnie dodajemy jajka i ser. Na koniec dodajemy mąkę. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut.


Sernik ze śliwkami w czekoladzie
Składniki masy serowej:
Ser biały - 1kg
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g
Masło - 120g
Jajka – 4 szt.
Mąka - 70g
Cukier wanilinowy
Likier amaretto - 40ml

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem drobnym białym oraz waniliowym. Dodajemy jajka, ser, mąkę, a na sam koniec likier amaretto. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut.

Składniki spodu:
Śliwki w czekoladzie - 200g + 100g do dekoracji
Masło- 100g
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 100g
Mąka - 100g
Migdały płatki - 50g
Żółtka – 2 szt.

Przygotowanie:
Śliwki w czekoladzie (200g), masło oraz cukier drobny trzcinowy mieszamy, a następnie  rozpuszczamy - najlepiej w kąpieli wodnej. Następnie wszystko miksujemy na puree. Masę dodajemy do mąki i uzupełniamy migdałami i  żółtkami. Powstałe ciasto przekładamy do tortownicy i wypiekamy spód w temperaturze 180 stopni. Wierzch dekorujemy śliwkami w czekoladzie.

Sernik z orzechami laskowymi o smaku cappuccino
Składniki masy serowej:
Ser biały - 1kg
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g
Masło - 120g
Jajka – 4 szt.
Mąka - 70g
Śmietana 36% - 100ml
Kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki
Esencja waniliowa

Składniki spodu orzechowego:
Mąka - 100g
Orzechy laskowe - 100g
Masło - 100g
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 100g

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. Składniki łączymy robiąc kruszonkę, którą wysypujemy dno tortownicy i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 15 minut. W trakcie pieczenia spodu zabieramy się za masę serową. Masło ucieramy z cukrem drobnym białym, dodajemy jajka, ser, a na koniec mąkę. Masę wykładamy na podpieczony spód orzechowy i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut.

Sernik z kaszą manną i kruszonką owsianą
Składniki spodu:
Otręby owsiane - 200g
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g
Masło - 200g
Mąka - 125g

Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy. Powstałą kruszonkę dzielimy na pół - jedną część wykładamy na dno tortownicy. Wypiekamy kruchy spód w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Składniki masy serowej:
Mleko - 750ml
Kasza manna - 150g
Masło - 2 łyżki
Ser ricotta - 750g
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 350g
Jajka – 8 szt.
Pomarańcze – 2 szt.
Cytryna – 2 szt.
Do dekoracji:
Cukier puder w młynku „Cukier Królewski”

Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy z masłem i 50g cukru drobnego białego. Dodajemy kaszę mannę i gotujemy do uzyskania gęstej masy. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z 300g cukru drobnego białego. Dodajemy ser ricotta na przemian z masą grysikową. Na koniec dodajemy sok z owoców i startą skórkę z pomarańczy i cytryny. Masę wylewamy na podpieczony spód. Wierzch posypujemy pozostałą kruszonką i wstawiamy wszystko do piekarnika na 50 minut. Pieczemy w temperaturze 160 stopni. Sernik dekorujemy cukrem pudrem w młynku.

Pascha inna forma sernika
Składniki:
Ser biały tłusty - 1kg
Żółtka – 8 szt.
Cukier puder - 300g
Masło - 200g
Śmietana 36% - 200ml
Skórka cytrynowa kandyzowana
Pigwa kandyzowana
Limonka kandyzowana
Laska wanilii
Orzechy włoskie - 100g
Rodzynki - 200g
Rum - 100ml
Napar z herbaty - 100ml

Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy herbatą i rumem, zagotowujemy i  odstawiamy, aby napęczniały. Ser miksujemy na krem. Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Do masy dodajemy ser. Ważne, aby ser był w tej samej temperaturze co masło. Dzięki temu masa się nie zważy. Masę przekładamy do garnka, dodajemy śmietanę  i podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć.  Następnie dodajemy wszystkie bakalie (orzechy, limonkę, pigwę). Jeżeli nie mamy pigwy ani limonki, śmiało możemy je zastąpić pomarańczą i cytryną. Masę przekładamy do gazy,  układamy na sitku i z góry obciążamy talerzem z miseczką wody. Całość  owijamy folią spożywczą. Dzięki temu pascha nie przejdzie zapachami wędlin, których na pewno będzie w Święta Wielkanocne bardzo dużo. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie paschę wyjmujemy z lodówki, odwijamy z gazy i dekorujemy bakaliami.


źródło: Dzień Dobry TVN | autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Komentarze (23)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

zaczęłam robić sernik o smaku capucino, dam znać jak wyszedł

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      coś nie tak jest z tym spodem do sernika ze śliwkami,właśnie wyjęłam i ten spód jest bardzo spieczony i gumowy,wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem,zapowiadało się pysznie-surowy był znakomity...szkoda-chyba,że taki efekt miał być

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Mnie również spód sernika wyszedł twardy, po wystygnięciu nie można ukroić i masło z niego wypływa.Przepisy są niedokładne,w programie też często mówią nie na temat przygotowywanych dań i niewiele można się dowiedzieć.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Jak można podawać takie przepisy!!! Chciałabym aby pan Andrzej Polan spróbował zrobić taką piękną paschę jak w programie z tego przepisu, który podał na stronie...ewidentnie czegoś brakuje, ponieważ pascha nie zsiadła się...

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  przepisy podawane są nie precyzyjnie bo np.pascha wykonywana w dzień dobry była ciepła wkładana w garnku do lodówki a w przepisie nie ma o tym mowy

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      do paschy śmietana czy śmietanka?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          a orzechy jakie mają być mielone czy skruszone????????

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Witam,
                              Mam pytanko odnośnie sernika ze śliwkami,w materiale było widać,że śliwki sa w środku a w przepisie nie ma o tym mowy.Więc dodać do masy serowej czy nie?

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Mam 2 pytania: ile czasu wypiekamy spód z Senika ze śliwkami w czekoladzie oraz na jaką wielkość tortownicy są powyższe przepisy - średnica 25, 26 będzie odpowiednia?

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      ja też prosze o wyjaśnienie

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Szanowni Państwo, postaram się odpowiedzieć na pytania, które przysłaliście .
                                          Do sernika pewniaka i pozostałych polecam ser tłusty President, do paschy podobnie. mąke do sernika tylko pszenną nie ziemniaczaną, spód śliwkowy wypiekamy około 20 minut. kawę do sernika capuccino rozpuszczamy w śmietanie i dodajemy do masy serowej. orzechy... rozwiń

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              kawę rozpuścić w śmietanie, dodać na końcu, dokładnie wymieszać.

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  jaka mąka jest podana do masy serowej ziemniaczana czy tortowa.

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      Więcej komentarzy - rozwiń
                                                      Pomoc | Zasady forum
                                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                                      tvnpix