Dzień dobry TVN

Dzień Dobry TVN

pn.- sob.: 8:00 - 11:00niedziela: 8:30 - 11:00
powrót do listy

Przepis Małgorzaty Potockiej na sernik idealny

Kuchnia
niedziela, 17 marca 2013
Przepis na idealny sernik Wideo: Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News | Dzień Dobry TVN
W najbliższym odcinku „Ugotowanych” zobaczymy stolicę w nowej odsłonie. Warszawa to tygiel show biznesu. A już teraz Małgorzata Potocka, w kuchni Dzień Dobry TVN, zdradziła swój tajemny przepis na sernik idealny! W sam raz na Wielkanoc!



Sernik mój pewniak
Przepis podstawowy
Składniki:
Ser biały - 1kg
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g
Masło - 120g
Jajka – 4 szt.
Mąka - 70g
Cukier wanilinowy

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem drobnym białym oraz waniliowym, a następnie dodajemy jajka i ser. Na koniec dodajemy mąkę. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut.


Sernik ze śliwkami w czekoladzie
Składniki masy serowej:
Ser biały - 1kg
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g
Masło - 120g
Jajka – 4 szt.
Mąka - 70g
Cukier wanilinowy
Likier amaretto - 40ml

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem drobnym białym oraz waniliowym. Dodajemy jajka, ser, mąkę, a na sam koniec likier amaretto. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut.

Składniki spodu:
Śliwki w czekoladzie - 200g + 100g do dekoracji
Masło- 100g
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 100g
Mąka - 100g
Migdały płatki - 50g
Żółtka – 2 szt.

Przygotowanie:
Śliwki w czekoladzie (200g), masło oraz cukier drobny trzcinowy mieszamy, a następnie  rozpuszczamy - najlepiej w kąpieli wodnej. Następnie wszystko miksujemy na puree. Masę dodajemy do mąki i uzupełniamy migdałami i  żółtkami. Powstałe ciasto przekładamy do tortownicy i wypiekamy spód w temperaturze 180 stopni. Wierzch dekorujemy śliwkami w czekoladzie.

Sernik z orzechami laskowymi o smaku cappuccino
Składniki masy serowej:
Ser biały - 1kg
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g
Masło - 120g
Jajka – 4 szt.
Mąka - 70g
Śmietana 36% - 100ml
Kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki
Esencja waniliowa

Składniki spodu orzechowego:
Mąka - 100g
Orzechy laskowe - 100g
Masło - 100g
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 100g

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. Składniki łączymy robiąc kruszonkę, którą wysypujemy dno tortownicy i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 15 minut. W trakcie pieczenia spodu zabieramy się za masę serową. Masło ucieramy z cukrem drobnym białym, dodajemy jajka, ser, a na koniec mąkę. Masę wykładamy na podpieczony spód orzechowy i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut.

Sernik z kaszą manną i kruszonką owsianą
Składniki spodu:
Otręby owsiane - 200g
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g
Masło - 200g
Mąka - 125g

Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy. Powstałą kruszonkę dzielimy na pół - jedną część wykładamy na dno tortownicy. Wypiekamy kruchy spód w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Składniki masy serowej:
Mleko - 750ml
Kasza manna - 150g
Masło - 2 łyżki
Ser ricotta - 750g
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 350g
Jajka – 8 szt.
Pomarańcze – 2 szt.
Cytryna – 2 szt.
Do dekoracji:
Cukier puder w młynku „Cukier Królewski”

Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy z masłem i 50g cukru drobnego białego. Dodajemy kaszę mannę i gotujemy do uzyskania gęstej masy. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z 300g cukru drobnego białego. Dodajemy ser ricotta na przemian z masą grysikową. Na koniec dodajemy sok z owoców i startą skórkę z pomarańczy i cytryny. Masę wylewamy na podpieczony spód. Wierzch posypujemy pozostałą kruszonką i wstawiamy wszystko do piekarnika na 50 minut. Pieczemy w temperaturze 160 stopni. Sernik dekorujemy cukrem pudrem w młynku.

Pascha inna forma sernika
Składniki:
Ser biały tłusty - 1kg
Żółtka – 8 szt.
Cukier puder - 300g
Masło - 200g
Śmietana 36% - 200ml
Skórka cytrynowa kandyzowana
Pigwa kandyzowana
Limonka kandyzowana
Laska wanilii
Orzechy włoskie - 100g
Rodzynki - 200g
Rum - 100ml
Napar z herbaty - 100ml

Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy herbatą i rumem, zagotowujemy i  odstawiamy, aby napęczniały. Ser miksujemy na krem. Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Do masy dodajemy ser. Ważne, aby ser był w tej samej temperaturze co masło. Dzięki temu masa się nie zważy. Masę przekładamy do garnka, dodajemy śmietanę  i podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć.  Następnie dodajemy wszystkie bakalie (orzechy, limonkę, pigwę). Jeżeli nie mamy pigwy ani limonki, śmiało możemy je zastąpić pomarańczą i cytryną. Masę przekładamy do gazy,  układamy na sitku i z góry obciążamy talerzem z miseczką wody. Całość  owijamy folią spożywczą. Dzięki temu pascha nie przejdzie zapachami wędlin, których na pewno będzie w Święta Wielkanocne bardzo dużo. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie paschę wyjmujemy z lodówki, odwijamy z gazy i dekorujemy bakaliami.


23 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość430,

zaczęłam robić sernik o smaku capucino, dam znać jak wyszedł

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Gość279,

      coś nie tak jest z tym spodem do sernika ze śliwkami,właśnie wyjęłam i ten spód jest bardzo spieczony i gumowy,wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem,zapowiadało się pysznie-surowy był znakomity...szkoda-chyba,że taki efekt miał być

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0+
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0-
          • Zgłoś naruszenie
          Gość676,

          Mnie również spód sernika wyszedł twardy, po wystygnięciu nie można ukroić i masło z niego wypływa.Przepisy są niedokładne,w programie też często mówią nie na temat przygotowywanych dań i niewiele można się dowiedzieć.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0+
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0-
              • Zgłoś naruszenie
              Gość648,

              Jak można podawać takie przepisy!!! Chciałabym aby pan Andrzej Polan spróbował zrobić taką piękną paschę jak w programie z tego przepisu, który podał na stronie...ewidentnie czegoś brakuje, ponieważ pascha nie zsiadła się...

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0+
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0-
                  • Zgłoś naruszenie
                  Gość708,

                  przepisy podawane są nie precyzyjnie bo np.pascha wykonywana w dzień dobry była ciepła wkładana w garnku do lodówki a w przepisie nie ma o tym mowy

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0+
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0-
                      • Zgłoś naruszenie
                      Gość317,

                      do paschy śmietana czy śmietanka?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0+
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0-
                          • Zgłoś naruszenie
                          Gość231,

                          a orzechy jakie mają być mielone czy skruszone????????

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0+
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0-
                              • Zgłoś naruszenie
                              Gość720,

                              Witam,
                              Mam pytanko odnośnie sernika ze śliwkami,w materiale było widać,że śliwki sa w środku a w przepisie nie ma o tym mowy.Więc dodać do masy serowej czy nie?

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0+
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0-
                                  • Zgłoś naruszenie
                                  Gość782,

                                  Mam 2 pytania: ile czasu wypiekamy spód z Senika ze śliwkami w czekoladzie oraz na jaką wielkość tortownicy są powyższe przepisy - średnica 25, 26 będzie odpowiednia?

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0+
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0-
                                      • Zgłoś naruszenie
                                      Gość686,

                                      ja też prosze o wyjaśnienie

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0+
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0-
                                          • Zgłoś naruszenie
                                          Gość587,

                                          Szanowni Państwo, postaram się odpowiedzieć na pytania, które przysłaliście .
                                          Do sernika pewniaka i pozostałych polecam ser tłusty President, do paschy podobnie. mąke do sernika tylko pszenną nie ziemniaczaną, spód śliwkowy wypiekamy około 20 minut. kawę do sernika capuccino rozpuszczamy w śmietanie i dodajemy do masy serowej. orzechy... rozwiń

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0+
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0-
                                              • Zgłoś naruszenie
                                              Gość182,

                                              kawę rozpuścić w śmietanie, dodać na końcu, dokładnie wymieszać.

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0+
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0-
                                                  • Zgłoś naruszenie
                                                  Gość954,

                                                  jaka mąka jest podana do masy serowej ziemniaczana czy tortowa.

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0+
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0-
                                                      • Zgłoś naruszenie
                                                      Gość905,

                                                      równiez prosze o bardziej szczegółowy przepis na Sernik z orzechami laskowymi o smaku cappuccino. co z kawa co ze smietana czy orzechy musza byc przemielone, wydaje sie ze tak ale nigdy nic nie wiadomo . Takie super wypieki i az żal, że nie można skorzystać z przepisów. BŁAGAM O PRZEPIS

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0+
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0-
                                                          • Zgłoś naruszenie
                                                          Gość748,

                                                          wyżej Andrzej polan napiął jak to przygotować wystarczy rozwinąć 3 komentarz a raczej odpowiedz do komentarza :)

                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                              0+
                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                0-
                                                              • Zgłoś naruszenie
                                                              Gość601,

                                                              Witam mam pytanie w jakiej formie dodajemy ser? zmielony? w wiaderku? dziękuje za odpowiedź.

                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                  0+
                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                    0-
                                                                  • Zgłoś naruszenie
                                                                  Gość230,

                                                                  tak myślę na zdrowy rozum ,że jak się wszystko wymiesza to dodajemy kawę i to chyba rozpuszczoną w małej ilości wody bo sypka nie spełni swojej funkcji, a kremówkę chyba płynną ,tez ten przepis mi się podoba i chciałabym spróbowac

                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                      0+
                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                        0-
                                                                      • Zgłoś naruszenie
                                                                      Gość163,

                                                                      Ja się chciałam zapytać kiedy dodajemy do sernika cappucino kawę oraz śmiętankę 36%, bo nie ma tego w przepisie??

                                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                          0+
                                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                            0-
                                                                          • Zgłoś naruszenie
                                                                          Gość305,

                                                                          podbijam pytanie o sernik o smaku cappucino co z tą śmietaną.... itd???Super przepisy zresztą jak zawsze gdy gotuje Pan Polan

                                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                              0+
                                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                0-
                                                                              • Zgłoś naruszenie
                                                                              Gość689,

                                                                              Proszę o podanie do "sernika mój pewniak" przepisu na spód sernika.

                                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                  0+
                                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                    0-
                                                                                  • Zgłoś naruszenie
                                                                                  Gość841,

                                                                                  Ładną sukienkę miała Pani Potocka

                                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                      0+
                                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                        0-
                                                                                      • Zgłoś naruszenie
                                                                                      Gość232,

                                                                                      Chodzi mi o przepis Sernik z orzechami laskowymi o smaku cappuccino, kiedy dodajemy Śmietanę 36%, Kawę rozpuszczalną oraz Esencję waniliową?

                                                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                          0+
                                                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                            0-
                                                                                          • Zgłoś naruszenie
                                                                                          Gość399,
                                                                                          • Gość232:
                                                                                          • Chodzi mi o przepis Sernik z orzechami laskowymi o smaku cappuccino, kiedy dodajemy Śmietanę 36%, Kawę rozpuszczalną oraz Esencję waniliową?

                                                                                          • rozwiń

                                                                                          o to samo chciałam spytac.

                                                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                              0+
                                                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                0-
                                                                                              • Zgłoś naruszenie
                                                                                              Pomoc | Zasady forum
                                                                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                                                              Gorące tematy >

                                                                                              Pijący Polacy piją więcej od pijących Rosjan

                                                                                              Pedofilia. Kiedy dziecko zostaje zabite za życia

                                                                                              Zbigniew Brzeziński. Jaki był?

                                                                                              Zmarł Zbigniew Brzeziński

                                                                                              tvnpix