Przekąski na sylwestra: róże pustyni, czekoladowe trufle i tatar

Jaja buraczane
Jaja buraczane
Dawid Balana - pierwszy Polak, który ukończył elitarną szkołę Alain Ducasse Education w Paryżu, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN przekąski idealne na Sylwestra: róże pustyni, czekoladowe trufle, tatara wołowego i buraczane jaja. Jak wygląda współpraca z najlepszymi kucharzami na świecie?

Róże pustyni

Składniki:

200 g orzechów laskowych

140 g rodzynek 

80 g pistacji zielonych świeżych

660 g czekolady dobrej jakości min 70%

120 g płatków kukurydzianych

Szczypta soli maldońskiej

2 cytryny

200 g cukru

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 150 C.

Orzechy posiekać i prażyć przez 10 min.

Rodzynki posiekać, pistacje pokruszyć.

Czekoladę roztopić w mikrofalówce.

Do czekolady dodać płatki kukurydziane, orzechy, pistacje oraz sól, dokładnie wymieszać.

Uformować różyczki za pomocą łyżki i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia.

Włożyć na 15 min. do lodówki. 

Cytrynę obrać ze skorki i blanszować 3 razy, wycisnąć sok z cytryny, zmieszać z cukrem i zagotować, do gorącego syropu przełożyć skórkę cytrynową i wystudzić.

Pokroić i udekorować róże.

Trufle z czekolady i wody z kwiatu pomarańczy

Składniki:

400 g mlecznej czekolady

250 g śmietany kremówki

70 g miodu akacjowego

80 g masła

30 g wody z kwiatów pomarańczy

Szczypta soli

Kakao organiczne

Przygotowanie:

Rozpuścić czekoladę w mikrofalówce.

W rondelku podgrzać śmietanę z miodem.

Dodać do czekolady i wymieszać, następnie dodać miękkie masło. Zmiksować blenderem.

Dodać wodę pomarańczową i sól, zamieszać.

Ostudzić na talerzu, a gdy jest tylko lekko schłodzone uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na papierze do pieczenia i oprószyć równo kakaem.

Tatar wołowy

Składniki: 1 kg p olędwicy wołowej dobrej jakości 100 ml o leju rzepakowego z pierwszego tłoczenia 1 pęczek szczypiorku 12 jaj przepiórczych Sos sojowy 100 ml Rzodkiew arbuzowa 4 jajka Ocet sherry 1 słoik musztardy 500 ml oliwy z pestek winogron 50 g mąki 420 g wody 12 g atramentu z mątwy

Przygotowanie:

Naleśnik koronkowy Wymieszać 250 g oleju z pestek winogron z mąką , wodą oraz atramentem z mątwy. Smażyć jak naleśnik na patelni do pancakow bądź 14 cm rozgrzane patelni.

Mięso na tatara oczyścić i pokroić na kawałki 5x2 cm, zmrozić na 70%, następnie zmielić w maszynce do mięsa i doprawić, wmieszać żółtka przepiórcze. Udekorować majonezem szczypiorkowym i rzodkiewką arbuzową, ułożyć na naleśniku koronkowym.

Jaja buraczane

Składniki: 20 jajek 2 l soku z buraka 1 kg b uraka czerwonego, małe sztuki 1burak Chioggia 5 mini buraków czerwonych 5 mini buraków żółtych 1 opakowanie buraków mikro Ocet borolo bądź chianti Ocet z czerwonego wina Chrzan 250 ml oleju z pestek winogron Sól Pieprz Chleb żytni czerstwy bądź 1-dniowy z lodówki

Przygotowanie: Jaja gotować 7,5 min. od momentu zagotowania się wody. Wyjąć z wody, jeszcze kiedy ciepłe obstukać łyżeczką z każdej strony i wrzucić do soku z buraka na 15 min. Sok uprzednio doprawić octem i solą. Buraki upiec i wystudzić, zetrzeć na tarce. Zrobić majonez chrzanowy i dodać starte buraki. Mini buraki pomarańczowe zetrzeć na plasterki na mandolinie i włożyć do wody z lodem na 1 godz. Mini buraki czerwone zetrzeć na mandolinie i wymieszać z miksem octów i jeżeli dostępna pakowarka próżniowa odessać powietrze i marynować min 1 godz. Chleb pokroić najcieniej jak się da i piec w piekarniku 5 min. na 180 st. C pomiędzy blachami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości