Proste przepisy ze świeżymi ziołami

Niedługo w warzywniakach pojawią się świeże zioła, które warto wykorzystać do codziennego gotowania. Jak? Wie to Samar Khanafer, która postanowiła podzielić się bezcennymi informacjami w kuchni Dzień Dobry TVN. Oto jej przepisy na: croissanty, ziołowe pesto (harissa), łososia, ziemniaki po libańsku, surówkę ze świeżego kalafiora i wytrawne brownie.

Croissanty z za’atarem

Składniki:

1 porcja gotowego ciasta francuskiego 

0,5 szklanki za’ataru

1/3 szklanki oliwy z oliwek

Opcjonalnie: ser mozarella

Przygotowanie:

Oliwę z oliwek mieszamy na pastę z za’atarem.

Opcjonalnie ścieramy lub w dowolny sposób rozdrabniamy ser.

Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy na kwadraty o boku 10x10 cm, a następnie każdy kwadrat dzielimy po przekątnej na pół.

W szerszej części nakładamy niewielką ilość pasty z za’atru i oliwy z oliwek oraz opcjonalnie ser i zawijamy robiąc kształtne rogaliki.

Pieczemy aż ciasto się zarumieni.

W tym przepisie zamiast ciasta francuskiego można użyć ciasta drożdżowego lub półkruchego.

Zielona harissa

Składniki:

2 ziaren kuminu i kolendry

1 zielona papryczka jalapenio

1 ząbek czosnku

1/3 szklanki oliwy z oliwek

1 duży pęczek świeżej kolendry

0,5 pęczku mięty

Sok z połowy cytryny

Sól do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy na gładką pastę.

Harissę można przechowywać ok 2 tygodni w lodówce, w szczelnym słoiczku polane obficie oliwą z oliwek.

Ryba w zielonej harissie

Składniki:

40 dk filetu troci, łososia lub innego ulubionego gatunku

1 porcja zielonej harissy z przepisu powyżej

1/3 szklanki orzechów pinii

Przygotowanie:

Filet ryby smarujemy obficie harissą i wstawiamy na ok 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.

Na ostatnie 5 min filety posypujemy orzechami piniowymi.

Podajmy gorące.

Ziemniaki po libańsku - bata harra

Składniki:

1 kg ziemniaków

1 pęczek kolendy

0,5 pęczka mięty

Sól do smaku

Sok z połowy cytryny

Oliwa z oliwek (opcjonalnie)

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w 2 centymetrową kostkę, następnie albo smażymy na głębokim tłuszczu albo pieczemy w piekarniku z niewielką ilością soli i oliwą z oliwek.

Kiedy ziemniaki są już miękkie i złociste wykładamy je na talerz i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Do głębokiego naczynia wyciskamy czosnek, sok z cytryny i dodajemy posiekane zioła.

Wszystko mieszamy z gorącymi ziemniakami.

Doprawiamy do smaku solą.

Surówka ze świeżego kalafiora

Składniki:

1 kalafior

1 granat

1 mała czerwona cebulka

1 marchewka

1/4 główki fioletowej kapusty

1 mały jogurt naturalny

2 łyżki majonezu

2 łyżki octu winnego

1 łyżeczka musztardy

Sól i pieprz do smaku

1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Kalafiora i kapustę ścieramy na szatkownicy, cebulkę kroimy w kostkę, granat obieramy.

Marchew ścieramy na grubych oczkach.

Wszystkie składniki mieszamy delikatnie soląc. 

W osobnym naczyniu łączymy: jogurt, majonez, ocet winny, musztardę, sól i pieprz.

Dressing łączymy z warzywami.

Całość schładzamy w lodówce.

Tuż przed podaniem łączymy z grubo posiekaną natką pietruszki.

Brownie z pistacjami, kardamonem i różą

Brownie

Składniki:

125 g gorzkiej czekolady

Kostka masła

3 jajka

3/4 szkl. cukru

1/4 szkl. mąki

1/2 szkl. obranych pistacji

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy na 205 st. C.

Masło roztapiamy wraz z czekoladą. W misce ubijamy jajka z cukrem i mąką, następnie stopniowo dodajemy ciepłą masę.

Pieczemy 10-12 minut.

Polewa

Składniki:

100 g czekolady min. 60-70%

Kakao

100 ml śmietanki 30%

1/2 łyżeczki kardamonu

50 g masła

1/4 zielonych pistacji

1/4 suszonych płatków róż

Przygotowanie:

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy śmietankę, kardamon.

Mieszamy.

Polewamy obficie brownie.

Następnie posypujemy pistacjami oraz pokruszonymi różami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości