powrót do listy

Potrawy detoksykacyjne. W sam raz na nowy rok

Kuchnia
czwartek, 2 stycznia 2014
Kawa pięciu przemian Foto: Kamil Piklikiewicz/ East News
Czas świąt, a potem sylwestra, to trudny okres dla naszych żołądków. Po pełnym dobrobytu okresie czas na detoks! Bądźcie milsi, niż ostatnio, dla swoich wnętrzności :) i wypróbujcie zbawiennego wpływu na nasz organizm takich produktów jak: pietruszka, mleko migdałowe, pomarańcze i rosół. Smacznego!

Kawa 5 przemian z mlekiem migdałowym
Składniki:
szczypta kardamonu w proszku
3 łyżki kawy na 0,5 litra wody
1/3 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki migdałów
mleko migdałowe
1,5 szklanki wody
syrop z agawy
szczypta soli
4 goździki

Przygotowanie:
Kawę wsypujemy do gotującej się wody. Dodajemy cynamon, po 2 minutach imbir, po kolejnych 2 minutach goździki. Na koniec (po 2 min.) dosypujemy kardamon. Gotujemy jeszcze 2 minuty i dosypujemy szczyptę soli. Podajemy z podgrzanym mlekiem migdałowym: wodę miksujemy z migdałami w blenderze. Przecedzamy przez gęste sitko. Kawę dosładzamy syropem z agawy lub miodem. Kawę możemy podać z suszonymi, organicznymi figami lub daktylami na śniadanie.

Gruszki pieczone z kremem kokosowym
Składniki:
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
4 gruszki obrane ze skórki,
pozbawione gniazd nasiennych
szczypta zmielonych goździków
szczypta kardamonu
krem z nerkowców:
1/2 szklanki nerkowców
1 szklanka mleka kokosowego
miód lub syrop z agawy

Przygotowanie:
Gruszki polewamy roztopionym olejem i posypujemy przyprawami. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 st z termoobiegiem około 25 minut. Podajemy z kremem z nerkowców: nerkowce blendujemy z mlekiem kokosowym na jednolity krem o konsystencji śmietanki. Podajemy z syropem z agawy lub miodem.

Kitchari
2 łyżki masła sklarowanego
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
4 liście curry (opcjonalnie)
100 g ryżu (najlepiej Basmati)
100 g czerwonej soczewicy
łyżeczka kurkumy
sól

Przygotowanie:
Na maśle sklarowanym podsmażamy przyprawy.  Dodajemy ryż i soczewicę, sól i zalewamy ciepłą wodą dwukrotnie większą ilością wody. Gotujemy do momentu kiedy ryż będzie miękki, a soczewica rozgotowana. W razie potrzeby dolewamy wrzątku. Gotowa potrawa ma mieć konsystencję risotta. Na zakończenie dodajemy łyżkę masła sklarowanego.

Koktajl z pomarańczy z natka pietruszki
Składniki:
pęczek natki pietruszki
sok z jednej cytryny
3 pomarańcze
łyżeczka miodu
imbir

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolity koktajl.

Rosół warzywny z makaronem ryżowym
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła sklarowanego
cebula opalona nad gazem
2 liście laurowe
5 ziarenek pieprzu
natka pietruszki
makaron ryżowy
1 włoszczyzna
tymianek
sól

Przygotowanie:
Warzywa z włoszczyzny ścieramy na grubej tarce, pora kroimy w plasterki. Całość dusimy na oliwie z masłem sklarowanym około 15 - 20 minut pod pokrywką. Wlewamy wrzącą wodę tak aby wody było około 2 - 3 razy tyle co warzyw. Wrzucamy opaloną cebulę, liście laurowe, pieprz i tymianek. Całość gotujemy około 1 godziny i zostawiamy do wystygnięcia. Rosół przecedzamy. Podajemy z makaronem ryżowym i natką pietruszki.

Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

6 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość345,

Panie Macku, gratuluje pasji i wiedzy o jedzeniu i mam nadzije, ze kiedys doczekamy sie Pana ksiazki z zestaweniem tych wszystkich zdrowych przepisow! Zawsze ogladam Pana z zaciekawieniem a pozniej wcielam przepisy do mojej kuchni! Pozdrawiam! Karolina

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Gość319,

      takie śniadanie do łóżka - kawka z mlekiem migdałowym (choć jak dla mnie to minus, że bez kofeiny) i gruszeczki z kremem kokosowym, i jezcze żeby podane przez pana Maćka:)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0+
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0-
          • Zgłoś naruszenie
          Gość312,

          pan Maciek fajnie gotuje, nie powiem...:)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0+
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0-
              • Zgłoś naruszenie
              Gość807,

              u nas nigdy nie ma obżarstwa w święta, jakoś nie wierzę, że ludzie kultywują ten zwyczaj- wszędzie pełno spacerowiczów i biegaczy a nawet na rolkach jeżdżą, na łyżwach... To jakiś mit, ale przepisy jak najbardziej ciekawe :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0+
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0-
                  • Zgłoś naruszenie
                  Gość121,

                  Pani Jola sie znowu produkuje ;)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0+
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0-
                      • Zgłoś naruszenie
                      Gość577,

                      z daktylami święta prawda, kupuję tylko w sklepie ekologicznym na wagę.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0+
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0-
                          • Zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                          Gorące tematy >

                          "Kopia zapasowa" Puszczy Białowieskiej

                          Największa bitwa w dziejach Białegostoku

                          Terroryzm. Czy możemy czuć się bezpieczni?

                          Robert Korzeniowski i Anna Dec zbierają kilometry

                          tvnpix